БСП обвини в монопол: В Гърция правят банички с по-евтин наш ток

Петкова: Пазарът е свободен, сигналите - в КЗК
47
БСП обвини в монопол: В Гърция правят банички с по-евтин наш ток
Снимка: Flickr

БСП ще внесе сигнал в прокуратурата за свързани лица в енергетиката. Според социалистите в резултат скача цената на тока за българския производител.

През юни, юли и август българското производство плаща най-висока цена на електрическата енергия в цяла Европа и то при положение, че имаме възможности да произвеждаме два пъти повече, отколкото потребяваме, заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията.

"Един производител на банички и на бюрек в Гърция, който ползва българска ел. енергия, плаща по-ниска цена на тока, отколкото производителят на банички отсреща до Съдебната палата", даде пример Добрев, цитиран от БТА.

В България има един човек, който в продължение на две години стъпка по стъпка успя да монополизира целия пазар на електричество, посочи Добрев и отбеляза, че преди два месеца работодателските организации са сезирали Комисията за защита на конкуренцията, че свързани с Христо Ковачки дружества - производители на ел.енергия и търговци, са успели да постигнат монополно положение.

Кирил Добрев отбеляза, че през летния сезон при пускането на мощности в почивка се е получил изключително голям недостиг на ел.енергия и тогава се включил въпросният монополист, като цената на тока от 80-90 лева скача до 180 лева, а в пикови моменти над 200-220 лева на мегаватчас.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков посочи, че КЗК отказва да свърши работата си, твърдейки че няма свързани лица. В нашия сигнал ще покажем, че тези лица са свързани и ще търсим санкция на този въпрос, коментира той.

Колегата му Кирил Добрев коментира, че след Васко да Гама от с.Рупча имаме Христо Ковачки от Сейшелите, собственик на ел.централи. Той отбеляза, че същият този бизнесмен от Сейшелите проявява интерес и е стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене".

От БСП напомниха, че дружества, регистрирани в офшорни зони, нямат право на дейности и участие в процедура за предоставяне на лиценз по Закона за енергетиката.

Енергийният министър Теменужка Петкова даде брифинг, на който отговори на социалистите, че когато говорим за либерализиран пазар, става дума за свободен пазар, който се определя от търсенето и предлагането.

Тя изтъкна, че средната цена за мегават за периода юни-август е 48.59 евро, а например на румънската борса - 49.86 евро. През август досега само на 9-ти цената на българската независима енергийна борса е била по-висока от тези на съседните борси.

Петкова заяви, че разбира, че става въпрос за кампания, свързана с изборите, но призова да се говори с факти.

"Държавните мощности не са в почивки, а в планови годишни ремонти, които са обявени отдавна", изтъкна още тя.

На обвиненията в монопол министърът каза, че всеки, който има съмнение в пазарното поведение на участниците, е длъжен да сезира КЗК. Петкова призова социалистите да предоставят информацията си,където трябва.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
23
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Потайте MaHгoTo Иван Костов защо плащаме най скъп ток.
13
2
 
23
 
! Отговори
комисионер преди 4 години
Стройте АЕЦ БЕЛЕНЕ за да има повече и по-евтин ток за гръцките банички.А българинът ще изплаща заема.
12
2
 
13
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Напишете в търсачката "вецове на Кирил Добрев" и..............няма да псувате много, ей!! Ама ха!:)
11
4
 
16
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Много вярно. В случая крадеца вика дръжте крадеца. Енергетиката е запазена територия на БСП. Явно са забравили как тяхното протеже Ковачки уговаряше работниците си да гласуват за столетницата на едни от изборите.Искам този Добрев да покаже къде точно в Гърция токът е по-евтин от нашия. Или това пак е Ковачки, който продава ток от собствения си ТЕЦ на собствената си баничарница в Гърция. Да не говорим как работи сероочистката на Бобов Дол. Денем работи, нощем не.
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо НОВО ! От както изнасяме ток, от около 1960 год, винаги ЦЕНАТА за обикновения българин е била по висока, от това което палащаха и турци и гърци и всички на балканите, за нашия ток!
9
11
 
16
 
! Отговори
пена преди 4 години
Лицензите за продажба на ток от АEЦ-а, с които се изнася евтин ток чрез посредници, ги раздаде точно БСП. Реално точно те изнасят евтиния ток, а ние плащаме скъп заради договорите с ТЕЦ-овете - посписани пак от БСП.
8
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Геноцида на *** Бойко продължава,сега иска да построи и на Доган и Ердоган частен АЕЦ с наши пари!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен2Една баничка не могат да направят, а искат заплати.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахха, ковачки явно си е взел поука....от баневи, арабаджиеви и минЮ стайков!Хаааааахаххахахах
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на Кирчо Добрев ВЕЦ-овете на каква цена продават?
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АБе тия от БСП кво се правят на ущипани?ГЕРБ и БСП са БКП кого лъжат?!
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво доживях!!!БКП да обвиняват ковачки (дето им подари десетки хиляди гласове от робите си...така де миньорите), а ГЕРП да го защитават!!!!!!!Бая е разкешил по теменужки
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Банички като хората вече няма кой да прави. Толкова е зле БГ.
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че ще ни крадат нас... като няма кой да протестира и да ги измете подобни.А жалбите в КЗК са като жалби до арменския поп.