Честваме 142 години от Шипченската епопея

Покланяме се пред подвига на хиляди опълченци и руски войници
Обновена: 24 авг 2019 09:46 | 24 авг 2019 09:44, Елка Василева
68
Честваме 142 години от Шипченската епопея
Снимка: БТА

Отбелязваме 142 години от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. Епичните боеве през август 1877 г. се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21-ви до 23-ти август между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

След боя при Стара Загора Сюлейман паша, след като попълва армията си с хора, оръжие и боеприпаси, насочва войската си (27 000 редовна войска – без башибозука, и 34 оръдия) към преминаване на Шипченския проход.

На 19 август ген. Столетов съобщава, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци (36-ти Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини – 5500 души с 27 оръдия) ще се бият докрай и че подкрепления „са крайно необходими“.

Но ген. Радецки, чиито войски са разположени на фронта от Севлиево до гр. Елена, счита, че придвижването на турците към Шипченския проход е само демонстрация и че главният удар ще бъде нанесен откъм Осман Пазар (днес гр. Омуртаг).

В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично – по своята самоотверженост и смелост не отстъпват на руските войници.

На 21 август сутринта войските на Реджеб паша започват атака срещу позициите на връх Св. Никола, а челните части на Шакир паша настъпват срещу Орлово гнездо.

През първия ден са отблъснати 7 атаки. На следващия ден турците не атакуват, но престрелките не стихват. Шипченци спечелват едно цяло денонощие, което е от огромно значение за успеха на отбраната.

Решителният и най-тежък бой започва на 23 август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10.00 ч. турците получават шест табора подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване.

Към 17.00 часа настъпва критичният момент в тази героична епопея. По скатовете лежат телата на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените.

В последния момент пристига помощ. Ген. Радецки пристига с две сотни казаци и взвод планинска артилерия.

Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав.

По време на тридневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника – на повече от 8200 души, припомня „Фокус“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Шипченска епопея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
5
 
! Отговори
Найденов преди 4 години
Русия и руският народ завинаги ще останат в сърцата на смазващото болшинство българи! Това неразрушимо чуство се предава от поколение на поколение. А това, че има една шепичка дежурни *** на хранилка от *** фондации и едно чуждо посолство в южния парк, не вълнува абсолютно никого, нито променя нещо!
60
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да си представя, че може да има толкова много предатели в БГ? Такива родоотстъпници не е имало по времето на помохамеданчването. Не знам дали заради пари или поради заблуда го правят но тия са готови и майка си да продадат, само и само да не каже ,че е БЪЛГАРКА.ПОКЛОН пред паметта на руснаци, финландци, украинци, български опълченци и всички други, които паднаха за да имаме свобода!А, който не е съгласен да се поклони, за него ще има Белене, Скравена, уранови рудници и други курорти!
59
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо са обичали да палят... защото така пише в твоята история написана от романи и картини. Защо не са палили в Солун ?
58
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странно, защо турците са опожарили изконните турски градове Нова Загора и Стара Загора, че и доста други? Изглежда те много са обичали да палят градовете и селата си и да колят българите, с които са живеели в дружба. Може би за тях това е висш израз на добро отношение.
57
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Османска империя - империята на турчина Осман I. Официален език турски. Държавна религия - ислям. На това някакви правят разлика между турска и османска империя.
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
376 хилядна руска армия, вкл. и около 1000 финландци, като част от руската империя, разделени на два фронта - 100000 на кавказки фронт и 276000 на Балканите. 60000 румънци, на които е обещана Добруджа. Когато е ясно, че Русия ще победи се включват и 40000 сърби и 20000 черногорци. След войната и Сърбия става независим както и Румъния. Само ние оставаме васални по решение на Великите сили без Русия. В османската империя са командвани турците и за българите е нямало разлика между османци и турци
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В цивилизованите държави пример Турция след такива боеве се правят гробища и се отдава чест на загиналите. Къде са гробовете на толкова много загинали войници като се има в пред вид че през това време това е Османска земя и значи че те са я защитавали.
54
4
 
7
 
! Отговори
що е робство? преди 4 години
До АнонименЗащо на Гърция и сърбия е дадена автономия по-рано 1828г и какво робство са имали?Ако България беше автономна нямаше да го има Априлско, руско-турска война-Шипка!Робство е когато работиш за други и нямаш нищо твое!
53
6
 
4
 
! Отговори
Руското чудо! преди 4 години
До АнонименПобеда с по-многобройна войска и много жертви!
52
7
 
3
 
! Отговори
в очите на султана преди 4 години
До АнонименНие сме негови предатели!!! В боевете той ни е отбранявал от окупаторите!!Какво руско отечество сме били на турска територия? Кой е агресорът?
51
6
 
1
 
! Отговори
Берлински конграс преди 4 години
До Амчи даНито един опълченец не представлява България нито се споменава?Считали са ни за резервен корпус по пътя за превземане на проливите но не и армия!България е била една военна територия под руско командване с 50.000 войска
50
3
 
3
 
! Отговори
предателството преди 4 години
До Амчи даКак не се намери както винаги един предател на боя при шипка?
49
7
 
2
 
! Отговори
гледна точка преди 4 години
До Ами така е..Май опълченците ще се окажат ПРЕДАТЕЛИТЕ на спечелената битка!
48
6
 
3
 
! Отговори
загадката преди 4 години
До АнонименЗащо при наличието на 13 охраняеми прохода битката е била на неохраняем проход?Защо при 13 а не две водени кримски войни не са ни освобождавали а изселвали?
47
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНас ни освобождават предимно украинци,финланци и румънци!
46
9
 
3
 
! Отговори
поклон преди 4 години
До АнонименПоклон пред руските братя славяни и християни. Позор за окупаторска Русия!
45
6
 
3
 
! Отговори
туркофил преди 4 години
До АнонименАман от платени историци! Не се различава османското от турското!
44
6
 
4
 
! Отговори
Османската империя преди 4 години
До АнонименТя е съществувала до 1923г. Каквото за турчина - такова и за българина-Братя!
43
5
 
3
 
! Отговори
уточнение преди 4 години
До НЕбългаринШалварите и фесовите, чaлмите ги забрани Мустафа Кемал!
42
5
 
4
 
! Отговори
рахат преди 4 години
До смешки500 години го обръщахме на смях и охолен живот. Всичко си имахме! Нямаше аскер....