Бъде красива и мълчи! Защо все повече хора във властта говорят на диалект?

Може би е редно да взимат уроци по правоговор и етикет
Обновена: 27 авг 2019 19:32 | 27 авг 2019 19:28, Камелия Цветанова
9

Актрисата Ралица Бежан и ПР експертът Александър Христов говорят в предаването "Директно"  по Bulgaria ON AIR  за езика на политиците и на публичните личности, изобщо, в България.

Защо от трибуната на Народното събрание чуваме реч, която ни кара да се смеем, защо все повече хора във властта говорят на диалект, очевидно без никакво притеснение?

Както публичните личности променят визията и стила си, така е редно да взимат уроци по правоговор и етикет, за да бъдат пример за обществото, за което работят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: властполитици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Може би е редно да взимат уроци по правоговор и етикет"Когато го нямат по произход,възпитание и образование ще им е доста трудно.И защо всички Е-кат.Пример:пеемЕ,играемЕ,говоримЕ,ядемЕ.Да не говоря за онзи странен звук "уа".Пример влага=вуага,влак=вуак и др
8
0
 
5
 
! Отговори
Аделаида преди 4 години
Спомням си, как тази мода на говорене я започна Надежда Михайлова - Нейнски. Експресивната й реч се състоеше задължително и само в следния изказ: на глаголите в 1 л. , ед.ч. "определА", "удостоверА" или на членуваните съществителни имена "учителА", "свидетелА".
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само на диалект, но са и неграмотни.Типичен пример е използването на цифра, вместо число.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С кой акъл се бил похвалил, че се е класирал толкова зле, но въпреки това спечелил конкурса?Ами тя гл_уп_остта върви ръка за ръка с наглостта, когато си под протекция и по тази причина кариерата ти е гарантирана. Това, че говориш на диалект, а произношението ти е смешно, няма значение в случая.
5
2
 
5
 
! Отговори
- направи сметка преди 4 години
колко е бил "подготвен"! Но след събеседването взели, че предпочели него пред останалите кандидати! С други думи, на писмения изпит доказал, че е незнаещ и неможещ, но когато го чули как приказва на шопски, останали възхитени и предпочели него за телевизионен водещ! При това, няма само да чете готов текст, а трябва да импровизира, да приказва и да разчита на знанията си!После се сдоби с научна степен, жена му и тя. Ако си дете на БКП, тогава БАН, НБУ и други институции ще те толерират!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политиците ... Ами онзи телевизионер Горан Благоев, който води историческото предаване? Интересни са събеседниците, които кани, но той самият години наред разсмиваше България с типично граовското си произношение. Припомням, че Граово (Пернишки район), е мястото, където живеят най-дебелоглавите шопи и по това свое качество се конкурират само с Трън! И с кой акъл Горан се похвали, че когато кандидатствал за това място в телевизията, на писмения изпит се класирал под 46.Прави сметка -продълж.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗлаткаВъв всяка държава има официално приета, литературна форма на езика, който се използва от медиите, държавните учреждения и учебните заведения. Той е официалният език на тази страна и когато политик се изказва в парламента или дава интервю пред медия, се очаква той да говори именно на този език.
2
12
 
1
 
! Отговори
Златка преди 4 години
А защо трябва да се срамува човек, ако говори на диалект? Диалектите са регионални говорими вариативности на българиския език! Хората в Бургас говорят по един начин, хората в София говорят по друг. Най вероятно и авторката на статията Камелия Цветанова е от край , където се говорят диалекти, но добре че е завършила висшо в София та е проговорила на книжовен език. Ужас
1
7
 
7
 
! Отговори
Хората във властта преди 4 години
може да са се издигнали по различни начини, затова не е чудно, че мнозина от тях говорят на диалект.Не забравяйте и друго, което до голяма степен предопредели съдбата и на България, и на 2-3 поколения българи - нарочното толериране на по-простовати хора по времето на социализма. Беше престижно да си "от много бедно семейство, нашите нямат образование, защото не са имали възможност да учат поради бедност". Това първо поколение червени големци възпита по същия начин децата и внуците си.