5,1 млн. лева – глобата за НАП заради теча на данни

КЗЛД: Тази глоба е достатъчна!
29 авг 2019 09:20,
34
5,1 млн. лева – глобата за НАП заради теча на данни
Снимка: Dnes.bg

Глобата за Националната агенция за приходите заради теча на лични данни ще е 5.1 млн. лева, съобщи председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

След връчването на акта НАП ще има три дни за възражения. Агенцията може да обжалва, уточни Караджов пред bTV.

По закон санкцията можеше да достигне до 20 млн. лв.

Още по темата

"Тази глоба е достатъчна като се отчита отговорното поведение на администратора. Санкцията е, за да не се повтаря това поведение“, каза председателят на КЗЛД.

Той коментира и глобата от 1 млн. лв., която Комисията наложи на банка. Глобата е заради неправомерно разкрити и достъпни от трети лица лични данни на общо 33 492 клиенти на банката в 23 270 кредитни досиета.

В тези досиета се съдържа информация и на свързани с клиентите трети лица; в това число роднини, съпрузи, продавачи на имоти, наследници или гаранти.

В този случай не става въпрос за хакерска атака, а за кражба на хард диск. Банката тепърва трябва да уведоми всички засегнати клиенти, уточни Караджов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След поредният цирк от който се вижда какви са управляващите,а народа да го духа,как се чувствате?Пак ще мине и замине всичко ей така и народа ще е все от прецаканата страна,но до кога така бе народе?
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре НАП частна фирма ли е или държавно дружество?От цялата работа пак на народа го натресоха.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой налага глобата и по-точно къде ще постъпят парите от нея? Парите за глобата на националната агенция не са ли национални?
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господин нетна операция защо не дава оставка?
25
2
 
8
 
! Отговори
така е преди 4 години
Ще им платим и глобата, ще им платим и бонусите.Спете спокойно ... овце!
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повече от е ясно, че в единия случай ще се мине по тънката лайстна на общата безотговорност и алабализмите "за да не се повтаря" и "отговорно поведение" са прах в очите. Пак няма да има наказани и уволнени и в крайна сметка за пореден път ще платим всички ние. Докато в случая на банката, плащането най-вероятно ще е от печалбата и ще се компенсира през заплатите на служителите.След като получава бонуси за щяло и нещяло, крайно време е висшият чиновнически клир да почне и да си плаща за грешките
23
2
 
1
 
! Отговори
Пустиняк преди 4 години
Ха ха, те глобата ще си я изплащат, чрез изпълнение на "жълти и кафяви" поръчки за собствениците си - мутри-комунистите! Онзи ден се захванали за кой ли вече път с призрака на всеки мутро-комунист. Костов! Пределно им е ясно, че са прекалено слабоумни и жалки, че да го притиснат за нещо, но целта е постигната. Насъскване на оскотялия мат'риал за удовлетворение на онова корпулентното. А кога цацаратурата ще бъде глобен за пропиляни десетки милиони за обречени дела като това!?
22
1
 
4
 
! Отговори
ко рйечи, Боку????? преди 4 години
Искате да кажете, че всеки може да има достъп до личните ми данни срещу 1 лев, така ли???????? Който лев между другото аз ще трябва да платя, защото съм имал честта да ме хакнат, така ли??????????
21
1
 
4
 
! Отговори
финансист преди 4 години
С размера на глобата да намалят бюджета на НАП за 5 г. напред ! Да се научат тия измурудените че не са център на вселената.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние, хората, които сме потърпевши, не се интересуваме колко ще плати бюджета с нашите пари, а кой в НАП персонално трябва да поне9се отговорност за теча на данни и да плати глоба от личния си джоб.Не изкривявайте истината! Не се крийте зад общата служебна отговорност! Стига вече безотговорност във властта!
19
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Идва по около 0.73 лв на човек.
18
1
 
9
 
! Отговори
Кух профил преди 4 години
Все едно да глобя себе си... И при забава да си организирам производство по събиране на вземането. Какъв ъпсурт само....
17
1
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 4 години
Данните не са хакнати, а просто някой си е взел хардиска. Това води, когато се назначават наши хора на отговорни позиции.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха, и кой ще я плати тази глоба. НАП да не би да изработват пари.Пак ще бъде платена от данъците на Гольо.Просто една герберастка институция ще прехвърли парите на друга такава.Крайният плащател е един и същ - въпросният Гольо.
15
1
 
10
 
! Отговори
Жо преди 4 години
БАНКАТА, която е глобена и кой знае защо не и изписват името е Банка ДСК.Данните на 33 492 клиенти, парите им, личните им карти и много друга информация за тях е източена от хакери. За банката един милион глоба е все едно бълха я е ухапала.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КЗЛД като събра за два дена над 6 милиона, какво ще ги правят? Връщат в бюджета или ще си ги разпределят между тях си!
13
3
 
9
 
! Отговори
Овце сме преди 4 години
Няма такава държава и такъв народ който гледа как го грабят а той мълчи,нямаааа.
12
2
 
7
 
! Отговори
Шоу преди 4 години
Виновните чиновници на партиината хранилка се смеят на народа,който ще плаща заради тях....
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, добре, че ви глобиха само по левче! Обикновенно стадото го стрижат нула номер. Бездушен народ от паррийни членове!
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобата е за тези,които ще я платят.Тя не касае НАП.Виж за бонуси по всякакъв повод или без е друга бира.