Българите работят най-много в ЕС, защо сме бедни?

Голяма част от извънредния труд не се заплаща, алармира КТ "Подкрепа"
30 авг 2019 14:37,
233
Българите работят най-много в ЕС, защо сме бедни?
Снимка: архив "Булфото"

По данни на европейската статистика България е една от страните, в които се полага най-голямо количество труд, като голяма част от този труд е извънреден, а не се заплаща като такъв, заради системата на сумираното изчисляване на работното време. Това каза лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който откри форум "Синдикални политики за устойчива заетост, достоен труд и преодоляване на нарастващата несигурност на работното място".

Още по темата

6 дни в седмицата, по 12 часа – деца работят за Amazon

Форумът се организира от Конфедерация на труда "Подкрепа" в рамките на обучителната програма на Европейския работнически център EZA, съобщава БТА.

Манолов подчерта, че не е против това да се полага извънреден труд в законоустановените рамки, но по думите му е важно този труд да се заплаща като такъв, да се плаща като труд след края на работното време и като труд по национални празници, а не нормите да бъдат заобикаляни.

Той съобщи, че в момента се прави подписка на синдикалните организации, членуващи в Европейската федерация на индустриалните работници, в която се настоява за ограничаване на сумирането изчисляване на работното време. Според Манолов сумираното изчисляване на работното време е един от най-тежките пороци на пазара на труда в България и се разпростира в дейности, в които няма място. От синдиката още преди време настояваха сумираното изчисляване на работно време да бъде за не повече от четири месеца, какъвто пределен срок е установен в европейското законодателство. КТ "Подкрепа" иска още сумирано изчисляване да се допуска само в производства, които изискват такова поради технологичното си естество.

В последните години в страните от ЕС се наблюдава повишаваща се диверсификация на организацията на работното време на трудещите се, посочиха от КТ "Подкрепа". За 2018 г. над 30 на сто от работещите са имали нередовен работен график, близо 40 на сто са работели различен брой часове в дните от седмицата /срещу 32 на сто за 2010 г./, 33 на сто са били с т.нар. "плаващо" начало и край на работния ден, 32 на сто са работели различен брой часове всяка седмица /срещу 26 процента за 2010 г./. Основната тревога на КТ "Подкрепа", свързана с тези тенденции на пазара на труда и с нередовната организация на работното време е, че те водят до неустойчиви доходи и недостатъчно полаган труд, като предлагат минимална или никаква защита на работника по отношение на работодателя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
0
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
Съдейки по оценките стигам до извода, че българинът не осъзнава положението в което се намира.Ако му кажеш, че е роб, значи е окей и ти слага плюсче.Ако му кажеш, че не е работлив, тогава не е окей и ти слага минусче.Напълно сбъркана представа.А логиката показва, че едното не изключва другото.Никога в историята робите не са били работливи.Последните научни открития сочат, че египетските пирамиди са построени не от роби, а от свободни занаятчии!Даже са вдигнали първата стачка в историята!
183
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 200...пройзводство...Научи правописа и след тов давай съвети!
182
0
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Българина работи най-много но Управляващият Българин не спи. Всичко е изкрадено и колкото и да работиш не можеш да насмогнеш на крадците и пак си беден.
181
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спасението е самостоятелна дейност с пройзводство и услуги. Тогава тая " подкрепа" отпада.
180
2
 
3
 
! Отговори
Румен преди 4 години
Тоя от синдиката е от малък на ясла. И знае как да управлява стадото , но не и черните овци.
179
0
 
11
 
! Отговори
Alcho до 197 преди 4 години
Казвам ти веднага. На две работи започнах в България, за кратко. Видех ли несправедливост не си затварях очите и устата. Споделям с колегите, а те: Да, прав си, дай да говорим с шефовете, че така не може! Ок, говорим, казвам аз. Идва деня и им казвам: Хайде, отиваме ли? О, човек, разбери имам кредит, деца, а-у, те може да се оправям по нататък. Такива нещо в другите държави няма, защото хората не са мишки, не защото шефовете им не искат да печелят на гърба им.
178
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 196 Защо си мислиш, че ти си по-различен от останалите в стадото?
177
1
 
10
 
! Отговори
Alcho преди 4 години
Защото българина е роб и не си защитава правата, а само лиже и се мъчи да лази нагоре. Ако му кажат да стои до 10 - ще стои, ако му кажат, че няма да му платят извънредни пак ще е ок. Овчедушие и скотско, робско мислене. Никога няма да се оправите, ето заради това. Слава Богу, че се махнах навреме. В нормалните страни хората ценят времето си. Вие мрънкате, че шефовете ви ви мачкат и експлоатират, но пред тях сте по-ниски от тревичката. Е, няма да стане така. Да си го знаете. Дълго ще ви мачкат.
176
7
 
6
 
! Отговори
човек преди 4 години
Защо упорито продължава да се насажда мита за работливия българин???Вуте е казал: "Моем да копам. А моем и да не копам!"А също: "Ако случайно много ми се приработи, вземем да си легнем, па чекам докато ми мине!"Прочие, истината е, че комунизмът научи българина на мързел: "От всеки според възможностите, на всеки според потребностите."Българинът е бил работлив до 1944 г.Сега работят само бaлъцитe!
175
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най работят охранителите в седнало и легнало положение.
174
0
 
1
 
! Отговори
Румен преди 4 години
Кой каквото е крал държавата взима всичко. За това и не се пройзвежда много. Няма интерес.
173
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да работиш и 25 часа на ден, но важно е какво всъщност произвеждаш. В БГ- почти нищо. Наследство от комунизма, лошите технологии и *** мутрошефове.
172
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До188. Колко и крадливи да сме. Никой не може да надмине ТОПЛОФИКАЦИЯ И ДЪРЖАВАТА. А от Държавата само руските фирми знаят как да я измамат.
171
8
 
5
 
! Отговори
Шукри преди 4 години
България ще се оправи само ако приеме няколко милиона мигранти от Африка и Азия, само така има шанс да живне малко тая умряла територия
170
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 187:Вярвам го, и от 10г съм в САЩ ... аз не работещ българин не знам. Даже доста такива който работят на 2 работи, включително и аз за около година две.Тук в САЩ спец ние българите го постигаме всичко с много работа.99.99% не знаят нищо за БГ така че се доказваме с бачкане.
169
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото сме много крадливи ... Балкански синдром - не аз да съм добре а на Вуте да му е зле ... така никога няма да се оправим. Никога.
168
3
 
14
 
! Отговори
Факт преди 4 години
По данни на Бюрото по труда в САЩ за 2018 година,най-работещата общност е българската!Почти 90 процента заетост!Но не е най-заможната,защото още не се е научила да краде като гръцката,еврейската и други...
167
8
 
17
 
! Отговори
Терминал 1/2 преди 4 години
Защото сте прости мазохисти,беее.Поздрави от поумнял и навреме евакуирал се и не се имащ вече за българин ...
166
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКое му е неефективното на работа в чужбина на българина, шведите рабира се ги оставям на страни,Но мога да кажа че има и шведи които работят наистина!Просто като им кажеш че си от България и имам чувството че вече те гледат с друго око.Разбира се че сме различни от тях, все пак не сме англосаксонци ама нали затова е ЕС.
165
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 182И като прибавим плиткоумието става ама надолу