Средната заплата в България расте с 10% годишно

Отчитаме едни от най-високите темпове на нарастване
30 авг 2019 15:23,
85
Средната заплата в България расте с 10% годишно
Кадър: Bulgaria ON AIR

България отчита едни от най-високите темпове на нарастване на средната заплата в Европейския съюз през последното тримесечие – с около 10% на годишна база, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на международна конференция „Синдикални политики за устойчива заетост, достоен труд и преодоляване на нарастващата несигурност на работното място“, организирана от КТ „Подкрепа“, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Още по темата

„През последните години усилията на българското правителство са насочени към увеличаване на доходите, поддържане на икономическа стабилност и привличане на нови инвестиции. Това са основните предпоставки за осигуряване на устойчива заетост и достоен труд”, отбеляза министър Петков.

Той допълни, че са налице и определени резултати от прилагането на тези политики – нарастваща заетост и намаляваща безработица, достигаща рекордно ниски нива от 4,2% по данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2019 г.

В същото време обаче България е една от страните, в които се полага най-много извънреден труд, който не се заплаща като такъв. Причината за това е системата на сумираното изчисляване на работното време. Синдикалните организации са започнали подписка, с която настояват за ограничаване на сумираното изчисляване на работното време на европейско ниво, предаде Bulgaria ON AIR.

Министър Петков обърна внимание и на последствията от засилващата се дигитализация на обществото и икономиката. Резултатите са повишаване на разнообразието от режими на работа, нови бизнес модели, нарастваща фрагментация на икономическите субекти и появата на световни производствени мрежи.

„Дигиталната трансформация поставя нови изисквания към професионалния профил на работната сила, свързани с притежаването на необходимите цифрови умения, които придобиват ключово значение за устойчива заетост и намиране на работа”, заяви социалният министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
То едно време казваха, че при капитализма заплатите във фирмите са големи, а в администрацията малки. Но тук е обратното. Значи в какво общество живеем?
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Готин,кажи нещо за инфлацията,цените на стоки и услуги....
74
0
 
5
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 4 години
Вашите растат на работниците падат. Покупателната стойност на заплатите е по ниска от преди.
73
0
 
3
 
! Отговори
Димитър Краев преди 4 години
А данъците с колко растът и колко крадете вие от правителството.....?
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДРУГАТА ГЛЕДНА ТОЧКА: "Богатите с всяка следваща година осветляват нови десет процента от приходите си"
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знам един голям богаташ, построи къща в Банкя. И той, и жена му са много надути. Сноби. Започна бизнеса си с червени крадени пари, от бившата номенклатура. Сега е от герб и плюе по комунистите и соца
70
1
 
2
 
! Отговори
gyrbet4ia преди 4 години
ayy napravo se vrashtam v bg, da ba4kam i az - stom s celi 10 procenta sa vdignali zaplatata - sega shte mozem da xapvame po edno kebap4e v pove4e - napravo nemam dymi -golem smiax v bulgaristan sa nashte giayri eiiiiiii ....
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе кой ви пречи да работите за много пари? Чужбина няма ли за вас?
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя математик е завършил в училището на Боко(дърводелския техникум) , заплатата на българина по скоро намалява с 10% всчка година спрямо поскъпването на живота.
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво му става на смелчагата Борисов ?Помолиха го да спре един компрометиращ запис в Брюксел, не пусна журналисти на среща със СДСенцето, сега отвинти микрофоните на срещата с Урсула фон дер Лайен Медиите го направиха някога герой, а сега да не би да си тръгва ?Голямо криене. Хайде медиите да сключат пакт, че няма да го питат нищо и да се покаже, че без Слънце я закъсахме.))))
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Растът ми космите........ама ВЕРНО!
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aмчъмъ расте,ни въй срам !
64
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ха-хаЛеко ли ...Жестоко ние народа се ос рахме ,толкова безмозъчен народ сме ,тия танцуват с цялата си наглост по главите ни и ние се навеждаме и мълчим....
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дърти комунисти ненаситни !
62
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те си увеличават заплатите на 3 месеца а нварода тъпче по 10-15 години с едни и същи заплати и после как растяла средната заплата. НАГЛОСТ И ЛИЦЕМЕРИЕ !
61
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С това темпо с което си увеличавате вашите заплати може средната заплата да достигне големи висоти и 80 % от този народ да изчезне завинаги от тези ширини ,защото ни писна от наглостта и лакомията ви !
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Б. Петков винаги говори за средната РЗ и никога не споменава позорно ниската минимална РЗ.А цените как са, министър Петков?С колко скочиха цените на храни, стоки и услуги само през лятото?
59
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тези осреднени данни да се биете в гърдите. Шепа лакомници и партийни величия и слуги получават по 25 бона на месец а голямата маса българи живеят с 700-800 лв. на месец ! Как пък не се срамувате на повтаряте лъжи ,всеки ден ,всеки божи ден !
58
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стига бее,кого лъжете,мойто заплата не е мръднала от 12 години,в една и съща фирма съм на една и съща длъжност-никакво развитие във финансов аспект,в конкурентните фирми е същото положението,единствено в търговската сфера има малко увеличение,а пък разходите-да не говорим,преди излизах с пълна чанта от магазина за 20лв,сега влизам с 50лв излизам с половин торбичка
57
6
 
1
 
! Отговори
Том Сойер преди 4 години
Има и руската пропаганда ... Ако ще ги степенуваме