Заобикалят ли се правилата за извънредния труд в България?

У нас е най-голям делът на извънредния труд за ЕС
2 сеп 2019 10:03,
25
Заобикалят ли се правилата за извънредния труд в България?
Снимка: архив, Булфото

Шампиони сме по заработени часове в рамките на Европейския съюз за една година, каза  президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов. Европейската статистика сочи, че българите и гърците работят най-много.

Още по темата

„Не твърдя, че сме най-трудолюбиви, но работим най-много. Това най-често се случва по принуда, а не по желание”, коментира Димитър Манолов.

Най-голям у нас е също и делът на извънредния труд.

„Превърнахме сумираното изчисляване на работното време от изключение в правило, което не е добре”, допълни Манолов пред bTV.

Специален извънреден труд е този през събота и неделя и още по-специален - на национални празници. Единият се заплаща с 50% повече, а другият - два пъти по-високо, поясни президентът на КТ „Подкрепа”.

По думите му обаче в България правилата се заобикалят поради нежеланието на работодателя да заплаща извънредният труд. Според него трябва да се ограничи обемът на сумираното изчисляване на работното време и всичко над това да се доплаща като извънреден труд, както е редът.

Манолов е на мнение, че трудът у нас не се цени и е най-евтиният ресурс, сподели Манолов и допълни, че не се уважава и нощният труд, който е най-вредният за здравето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До И ЩоЩото, ако не те, то техни познати са уволнявани, защито са имали наглостта да поискат извънредно заплащане за извънредния труд, а други са отказвали, да работят. При комунизма се работеше и в събота.Когато бях студент си изгубих работата така. Родителите ми бяха взели самолетни билети за ваканция, а аз имах 6 часа от края на смяната до полета, ама работодателя ме държа 2 и като му казах, че бързам, ми каза да не се връщам ...
2
5
 
17
 
! Отговори
И Що? преди 4 години
Във фирмата която работя си се плаща след предварително искане и одобрение от прекия ръководител. И някак си забелязвам, че няма култура да се иска. Колегите си седят и след работа, а извънреден труд няма отчетен....То като не цениш собственото си време, някой друг ли да го цени?
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само приказки....файда йок