Свинското поевтинява, но сме изяли с1/3 по-малко през лятото

Следващото се очаква нов бум на африканската чума
Обновена: 3 сеп 2019 09:26 | 3 сеп 2019 09:17, Камелия Цветанова
14
Свинското поевтинява, но сме изяли с1/3 по-малко през лятото
Снимка: Булфото, архив

Въпреки, че в началото на кризата с чумата по свинете някои предричаха поскъпване на месото, в момента в магазините то масово се предлага с намаления до 40%.

Още по темата
Очаква се свинското още да поевтинее, защото близо две трети от цената му се формира от тази на фуража, а годината е добра в това отношение, обясни пред "Труд" бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

Според него през следващото лято се очаква нов бум на африканската чума у нас, защото това показвала практиката в Европа – болестта се възражда през топлите месеци и повтаря местата, които са били заразени преди година.

Заради притеснението и паниката от заразата по прасетата българинът е изял с 1/3 по-малко свинско през лятото в сравнение с периода преди избухване на африканската чума.

Това, че ядем с около 30% по-малко свинско обаче се дължи и на сезона.

Българинът традиционно залага на по-леки храни в летните горещи месеци като риба, пиле и зеленчуци, категоричен бе Найденов.

Не очаквам заради намалелия интерес към свинското да се повиши търсенето на други меса като телешко и говеждо, каза експертът.

Найденов беше категоричен, че заразени с чума мръвки няма как да стигнат до големите магазини. Ако хората са замразили месото на заклани животни, които се опитаха да опазят от болестта, те не биха го продали, а ще го ползват на собствената си трапеза, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За каква чума приказват,ако са видяли чума вирус в туй топло време от толкоз дълго време значи шава за коет все приказват,че от 1-2-3 год. го изследват къде с огради по граници,че пренасян през КПП,къде по места на струпани хранителни отпадъци как за преработка така отработени по неефикасни начини и методи в разните точки на съприкосновение на индивидите в селски райони за които е въведено такси отпадъци с контейнерно извозване и проби за тях що за единични случаи как обясняват,че бил пренесен.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ооо, поевтинява и още как. От 7-8лв. за кг. сега е поевтиняло на 10-12.Аз на очите си ли да вярвам или на манипулации?!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на соца си чувах по две прасенца. Нямаше чуми нямаше мумии. Но от прекалената консумация на свинско получих хипертония и край със свинското. Сега си отглеждам теленца и кокошки. . Телешкото и пилешкото домашно отгледани е много по леко месо от свинското.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и като е практика лятото да се възражда на местата където е била , то нашите какво ще вземат като превантивни мерки?в Русенско прасе няма, как ще третират и обработят текущите свинеферми, с цел да могат да възродят отглеждането?
7
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
А Иван, военното министър, сред изядените ли е?
6
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
А Иван, военното министър, сред изведените ли е?
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ооооооо Миро "вкиснатото месо" !
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чума няма всичко това е лъжа на Герберасите догодина ще избиват хората вече.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече гледам да избягвам свинското заради чумата. Ясно е че ще го изядем, контрол няма и има корупция. Поне година ще го огранича
2
0
 
8
 
! Отговори
Абдал преди 4 години
Отделно толкова изклани заради "чумата" прасета нали е жалко всички да ги закопаят)
1
2
 
13
 
! Отговори
Абдал преди 4 години
Ами предлага се ,понеже внесоха дърто месо да чистят резервите както е по план и да не ревнат хората това им е бонус за момента.