Медиците не искат придружители в линейките, пречат

Не могат да си вършат качествео работата заради коментари
4 сеп 2019 15:38,
21

Без близки на пациентите в линейките! Това поискаха от Асоциацията на спешните медици у нас.

Искането идва след оплакване от страна на спешен медик от Сливен, че бабата на 7-годишната Кристин му е попречила да си свърши работата си. Момичето почина след изнасилване и побой, а роднините му разказаха, че медикът е отказал да го наблюдава в линейката.

Още по темата

"Направихме две анкети между наши колеги. Внесохме следното предложение - при извършване на спешен медицински транспорт да не се позволява качването на придружители в санитарния отсег на линейките. Това не е място, на което трябва да има близки", обясни д-р Десислава Кателиева от Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ.

60% от 648 анкетирани са гласували за забрана на качване на придружители, а 39% са отговорили, че може да се качват близки, но само понякога. 

Тя подчерта, че има случаи, в които шофьорите са пресирани да карат по-бързо и дори са заплашвани. Колегите ми имат сериозен негативен опит и това не е продиктувано от един единствен случай, настоя д-р Кателиева.

Придружителите в линейките пречат с коментари и въпроси, влияят на действията на екипа, проявяват вербална и физическа агресия. Няма и място за тях.

"Никъде по света няма да видите придружител, качен отзад при парамедиците. Надявам се да бъдем чути и разбрани. Правим го, за да бъдем достатъчно полезни на пациентите", посочи д-р Кателиева пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Е, хубаво, *** както не се закрепят носилките, ако няма кой да ги държи, пациентът може да отиде труп до болницата и то не от първоначалното си нараняване!
16
4
 
4
 
! Отговори
До рускина преди 4 години
А и коя е тая уж докторка, която получава заплата от моите осигувки, че да решева че дядо ми няма право да бъде лекуван и да измисля за какво го е прегледала след като не знаеше даже диагнозата изгони и спешна помощ и мен все едно и е бащиния..... Коя е тая да казва за дядо ми тоя не го искам, след като са дали че имат места за лечение... Бог ли е, богопозана... След това мнението ми се промени и такива като тая заслужат бой до дупка заради нея дядо ми почина, но вече съм по пътя на да я съдя
15
2
 
1
 
! Отговори
До рускина преди 4 години
Ако бях веща в инсултите щях да го лекувам-за това го диагностицира спешна помощ (или следва да изема и функциите на лекар от Спешна помощ) - дядо ми е здравно осигурен работил до 70 годишна възраст. Ако бях веща в инсултите нямаше да губя време да ходя в Трета градска при тая за да ни изгонят и резултат е да сме на погребение защото не понесе лечението заради забавянето. Заслужава да е не пребита а в затвора за което съм подала съответните сигнали.
14
5
 
8
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 4 години
Придружители нямат място нито в линейките, нито в кабинетите, нито в болниците. Писнало ми е разни навлеци да говорят вместо болния, когато го попитам къде го боли. Пипам болния, придружителя охка, ама като кажеш на придружителе да слезе до регистратурата и да платитаксата, тоя ми вика, че бил само придружител. ;-)... Ай-сиктир!
13
3
 
8
 
! Отговори
рускина до 12 преди 4 години
съдя по вашата фраза ".. заслужава да я пребият" , разбирам ,че налитане на бой не ви е чуждо.Ако сте толкова вещи в инсултите - защо извикали бърза помощ. Да би помогнали на дядо си сама. Не винаги болен може да се транспортира. А продължавай те да биете лекари....
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази жена ,не можа да разбере,че трябва да подстригва косата си и да я боядисва във фризьорски салон,добре че веждите и не са като на хайдутин,а само носът и!
11
1
 
7
 
! Отговори
Токсиколог-любител преди 4 години
Следната ситуация си представете - пациент , придружител и медик в линейката отзад,шофьор -отпред и управлява/все пак!/.....ПТП с линейката, всички са добре -придружител със счупен врат загива....Застраховка ли има????Кой отива в затвора-медикът , дето го е пуснал отзад ???? Въпроси в тъмнината...без Гандалф Сивия
10
1
 
8
 
! Отговори
Пострадала от Катели преди 4 години
А относно дядо ми лекарката от Спешна помощ каза ами то трябва някой от вас да дойде, че той е много зле да го регистрира и да подписва.... А тя се качи при шофьора да си лафи... На въпроса към медицински надзор, казаха ама да трябвало да се вози от зад.... И толкова....
9
4
 
8
 
! Отговори
Пострадала от Катели преди 4 години
За това и медицински надзор крият как за по малко от пет минути е прегледала дядо ми.... Нагла, не компетентна с ръце в джобовете гледа дядо ми с тежък инсулт и крещи тоя не го искам.... Медицински надзор я покриха, но както срещу нея така и срещу тази уж лекарка от Спешна помощ има подадени жалби за това че отказаха лечение на дядо ми. Ако имах сега избор заслужава да я пребият, но понеже не бяхме *** и не бяхме пияни ни изгони тази мърда
8
5
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
По същата логика следва да има придружители в операционната и в моргата при аутопсията. И въобще, кой разреши да има придружители в линейките?
7
3
 
10
 
! Отговори
Пострадала от Катели преди 4 години
Не знам как това е още практикуващ лекар, като знам нивото й компетентност. Изгони дядо ми с инсулт че не го искала да го лекува, измисли ли си диагноза и рани, които липсват при приема му 20 минути след като го изгони от трета градска където работи..... И има наглостта да говори за тази професия..... Не компетентна до мозъка на костите си
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искат за да не ги гледат какво правят.
5
10
 
8
 
! Отговори
И аз съм българка преди 4 години
До българкаНе е място за вицове, мадам, за живота на дете става въпрос! Прекаляват с претенциите си, все на тяхна страна съм била, но спешните вече съвсем са неадекватни и нагли!
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не им пречи да искат пари за всичко и отделно още, а?
3
8
 
10
 
! Отговори
Хайде да престанат преди 4 години
с изискванията си! И слепите рвидяха, че е бил напълно неадекватен доктор или мед. техник беше онзи! Добре, че поне бабата е била при детенцето, да не умре сам само отзад в линейката! Съвсем без съвест се оказаха, хем го виждат че виновен, хем го защитават!
2
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама къде къде по-добре беше това изнасилено и полу убито момиче да беше отнесено пт непознати мъже, които да го стискат в линейката и да му казват да не пищи. Тази баба в ред ли е? Кой човек в животозастрашаващо състояние може да е без близки? Ами разтешение за реанимационни действия? Ами информация за кръвни групи и тн? По факс ли я получават? Айде да спре със сериалите тази баба
1
5
 
21
 
! Отговори
българка преди 4 години
Скоро четох един виц - точно по темата. Знаете ли защо хирурзите слагат упойка на пациентите ? - За да не им дават съвети по време на операцията !АБСОЛЮТНО ВЯРНО ! В България всички разбират от всичко, а в интернет има всякаква информация - чели-недочели, чули-недочули. Ако с четене в интернет се ставаше лекар, инженер, адвокат и т.н. - нямаше да има нужда от училища....