Кодекс на чиновниците: Длъжни са да са любезни, спретнати

Забранява се поведение, което може да се окачестви като тормоз
5 сеп 2019 07:46, Елка Василева
52
Кодекс на чиновниците: Длъжни са да са любезни, спретнати
Снимка: архив, Булфото

Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация е публикуван за обществено обсъждане.

Според новия кодекс всички чиновници ще са длъжни да са на разположение на гражданите и да им отделят необходимото време, пише „Труд“.

„На работното си място служителите спазват деловия вид в облеклото, съответстващ на служебното им положение и на институцията, която представляват“, гласи друга от разпоредбите.

Забранява се „поведение, което може да бъде окачествено като тормоз от психически, физически, сексуален и всякакъв друг характер, както и да не допускат каквато и да е форма на дискриминация, както по отношение на гражданите, така и спрямо колегите“.

Цяла глава е посветена на „антикорупционното поведение“, като се забранява на чиновниците „да искат и да приемат подаръци, услуги, пари, облаги или други ползи, които могат да повлияят на изпълнението на служебните им задължения“.

Институтът по публична администрация ще направи електронна обучителна програма, съдържаща примерни ситуации във връзка с прилагането на правилата на кодекса.

В новия нормативен акт не са предвидени специални санкции: „при неспазване нормите на поведение в този кодекс служителите в държавната администрация носят дисциплинарна отговорност съгласно Закона за държавния служител и Кодекса на труда“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има наказани колкото и в НАП - махат де неудобните, а некадърните като шефката на НАП, която данните на 5мил.българи не могат да я мръднат от плажа и некадърната администраторка, която отговоря за сървъра и си справи безмислени справи ежедневно на килограм като зарзават - те двечките си седят диванче праз на удобно.
44
0
 
2
 
! Отговори
Iceblast88 преди 4 години
Искаш ли друг пример? На Бул. Трети Март в Русе няма вода в хидрантите, но има Оргахим (правят бои) и Пристаойл (правят моторни масла) + 20 други завода. Тоест поради поредното безхаберие на държавните служители ако се запали някои завод пожарната може само да стой и да гледа как гори въпросния обект! Това е пример за престъпна немърливост и сме подавали десетки оплаквания!
43
2
 
9
 
! Отговори
вътрешен човек преди 4 години
На трима има един който върши работа, а останалите няма значение дали са в отпуск. Когато обаче той иска да излиза в отпуск, е проблем и е с уговорки, че може да се наложи да се връща, ако има работа, която трябва да се свърши бързо. Има и такива, които имат по над 100 дни натрупан отпуск, който няма как да вземат, защото няма кой да работи. На десетина задължително има и един който е на 3-5000 заплата, нищо не вършещ. Събират роднини и приятели от кол и въже, да им вършим работата.
42
0
 
7
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Затворите да не са частни бе? Пак държавни служители и чиновници са там! През парадния вход си избягаха хората и се криха под носа на обсадения от полицията град 2 седмици! А Рамбо от Нови Искър дето направи цялото МВР на смешници? Полицията и те са половината държавни служители, другата половина държавни чиновници! А ремонтите на ремонтите? Да не е работа на гражданите да контролират как се извършва ремонт с държавни пари или е работа на държавния чиновник на които взима заплата за това!
41
0
 
7
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
И като капак глобата на НАП няма да се плати от фонд работна заплата на служителите които работят там и носят отговорност, а от нас (потърпевшите)! Егати порнографията!!! Още примери ли искаш? Едно тефтерче което държавен служител го изнесе от прокуратурата и го загуби? Или може би за изнасилвача и убиец на дете от Сотиря? Дето институциите са знаели, че е такъв, имало е вече жалби, ама кво ти дреме! Трябва първо някои да умре и тогава да тръгнем! А от затворите колко избягаха вече?
40
0
 
6
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
В Бяла трябваше да падне автобус с деца преди държавните служители да се размърдат и да направят кръгово! На Джъмбо на влизане от Варна в Русе през ден катастрофа и пак нищо не се прави! На Своге се оказа, че пътя нередовен, ама е приет с подписа на държавен чиновник! Магистралата изгоря, оказа се, че институциите знаели за проблема, ама освен предписания и до там с труда им! НАП подари моите, твоите и на всички данните и накрая глоба по 1 лев и 50 стотинки (толкова струваме според тях)!
39
1
 
5
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 37Не е ли задължение на чиновника да те обсужи съвестно и възможно най бързо? Или това е новата ви мантра? Аз да кисна на опашка докато вие плюскате и накрая аз виновен, че не е спазен законовия срок за подаване на изискваната от вас бумащина! 90% от администрацията ни може да я замениш с 1 компютър, но точно затова нямаме електронно правителство като Зимбабве (ако може да я намериш на картата) например! Защото тогава трябва да се уволнят зълвата, на бълдъзата, на чичото, на братовчеда!
38
0
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До До 32 ...88АПИ какви са бе? Да не са частна фирма или може би консорциум? Пак са държавни служители (чиновници). А примера от НАП защо не го коментира? Навсякъде опашки като в каменната ера, каменни плочи по птеродактили защото държавните служители и технологията са несъвместими! А неподрязаните храсти които скриват знаците? Те какво, проек и за тях ли трябва? Или е работа на някои служител да отиде и да ги подреже? И после защо ставали катастрофи?
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-лошо е отношението, което срещам при частния сектор. Чиновниците са нищо пред тях.
36
4
 
3
 
! Отговори
До iceblast88 преди 4 години
По начина, по който употребяваш термина чиновниците, можеш спокойно да го замениш с българите или гражданите. Не знам защо се опитваш да вменяваш задължения на чиновниците които те нямат и не трябва да имат?
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде стига смешки,хващайте се за работа и не забравяйте кой ви плаща заплатите.
34
3
 
2
 
! Отговори
До 32 ...88 преди 4 години
Кой решава къде каквъ знак да има? Определено не го решават чиновниците. За поставянето на знак извън населно място се прави проект за организацията на движението по пътя и чиновниците трябва да организират изпълнението му. В цитираният от теб случай, УС на АПИ трябва да инициира нов проект, който може да се направи от хора с определена правоспособност (това не са чиновници) и после чиновниците да организират изпълнението на новия проект. УС на АПИ са политически назначени лица, а не чиновници.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако няма ясно и лесно място за оплакване от заблудените чиновници, тоя КОДЕКС ще е поредния ПРАХ В ОЧИТЕ.
32
1
 
7
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 30В НАП Русе - гише за прием на документи които те изискват от нас! В гишето 5 държавни индивида. Първата реше втората, третата си цъка на телефона, четвъртата се чуди дали и е студено или не, само петата работи, а има опашка от 20-30 човека! Къде точно не е проблема в тях? Това, че тях ги мързи в червата ли? Колко катастрофи станаха и се оказа, че държавата е знаела, че ще стане, имало е оплаквания, но институциите пак спят и блеят в другата посока?
31
1
 
7
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 30Искаш друг пример? На пътя Русе - Силистра има знак след едно село на дълъг прав път ограничение 50км/ч. Този знак е там защото преди 30+г. е имало завод там и знака си седи защото тлъстаците от АПИ ги мързи да се дотъркулят до там и да го махнат! Само виж по пътищата колко знаци са скрити в храсти които няма кои да ги подреже! И това е само върхът на айберга! Пълно е с примери за безхаберие и престъпна некадърност на държавните тлъстаци!
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е, че има много свободни места за чиновници, а желаещи няма. Сами може да се досетите защо.
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-голямата част от чиновниците нямат пряк досег с гражданите, а тези, които имат почти винаги се държат нормално до момента, когато някой особено нагъл индивид успее да ги изкара от нерви. От моя досег досега, нямам забележки към чиновниците, освен, че се чака на опашка, за което те не са виновни. В същото време съм виждал хора, които се карат с чиновниците, а самите те са си виновни, че чиновника не може да направи това, което им се иска.
28
5
 
4
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До ГашоИма служители които са в перманентен отпуск, или ако случайно са на работа са по заети да редят пасианс или да си чешат въшлясалите китари вместо да си вършат работата!Да не говорим, че 90% от работата им е изкуствено създадена само и само да оправдава назначаването на всички тия мързели! Защо когато се смени властта първата им работа е да наредят своята рода на държавната хранилка! Сигурно защото е лошо нали?Парите не са много, ама при частника трябва да ги изработиш, а не да ги проспиш
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната простотия на ГЕРБ звучаща добре за онези 80%.
26
6
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До ГашоТе работа за 2 лева не вършат, ти 700 лева. И комат хляб им е много на тях! Дай един пример за превантивно действие на някоя (която и да е) държавна или общинска институция? Винаги един и същ цирк - 1000 жалби проспани и когато стане голям проблем и се раздуха по медийте и се почва едно мазане и прехвърляне на отговорност между държавните служители. Пък и на държавна хранилка не се ходи заради заплатата, а заради рушветите и факта, че може 10г. да не ходиш на работа и пак да те водят там