6 септември – символ на вярата в силите, но не е влязло в умовете ни!

Трябва да се отърсим от мисленето на роби, смята историк
6 сеп 2019 10:02,
83

6 септември e символ на вярата в собствените ни сили и жертвоготовността. Това е един от малкото моменти, в които българинът дръзва категорично да отхвърли чуждия диктат, външните внушения и да поеме в собствените си ръце съдбата си.

"Съединението все още не е влязло в сърцето и умовете на някои българи", каза в студиото на "България сутрин" историкът проф. Христо Матанов.

Той припомни, че в онези години българите се опълчват на тогавашното статукво, сами извоюват Съединението - без подкрепата на Великите сили.

"А обикновено сме свикнали да ни тупат по гърба или да ни пляскат. Ако го нямаше Съединението, дори може да си представят младите гранични пунктове между двете половини на страната", посочи историкът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му страната ни е на осмо място като територия в ЕС, но ни се внушавало, че сме малки и от нас нищо не зависело. Трябва и да се сменят поколенията, израснали с мисленето на роби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руский посоль молчат! Ай ай, не так. Не можа дурачокът Саша III да стане цар българский.
77
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 4 години
Според теб, турците били казвали "ако не бяхме ние, днес нямаше да ви има на картата"и ти твърдиш, че са прави.Само че, сред населението на империята им, те са 7 милиона, абългарите са 5 милиона. Шест български империи има, преди да се е пръкнала османската.Самите турци признават, че без еничарският корпус тогавашната им армията е нищо.Какъв е бил процентът на българите в този корпус?Та така.
76
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Братска"Русия и посолството им отбелязват ли тая паметна дата?
75
4
 
3
 
! Отговори
Съединението преди 4 години
към днешна дата може да се разглежда като поглъщане на северната територия от южната. Вижте си показателите по региони и ще установите, че общите ресурси се насочват на юг, за сметка на севера. Навярно поради тази причина постоянно се появяват призиви за присъединяване към Румъния на някой северен регион. Толкова за светлите празници и единението.
74
1
 
6
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 години
"По думите му страната ни е на осмо място като територия в ЕС, но ни се внушавало, че сме малки и от нас нищо не зависело." Този може и да де добър историк, но с географията определено е скаран. Изреждам страните в ЕС с по-големи територии от България, а ако проф. Матанов не е скаран и с аритметиката, да брои: Великобритания, Франция, Германия, Испания, Италия, Швеция, Финландия, Полша, Румъния, Гърция. Освен професорът да е гледал картата на Санстефанска България, тогава може и да е прав. :)
73
2
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
До човекако проверя на банкомат ще ме таксуват!
72
3
 
9
 
! Отговори
До71 преди 4 години
Момче младо,така забогатяхме че сме последни във Всичко!
71
2
 
7
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
До човеккаква е тази първоаприлска? Докажи го! Потвърди го!
70
8
 
6
 
! Отговори
само Турция! преди 4 години
До АнонименТе ни запазиха като етнос,език,вяра,култура! Те ни обединявяхя като народ!
69
10
 
5
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Хората искат да забогатяват, да имат много, човек да е милионер, да се отличава от другите, при демокрацията всеки може да стане милионер. По добре да е демокрация, утре може всеки от нас да спечели милиони и да кара яхта и другите да му завиждат. При социализма не можеше да се забогатява.
68
8
 
6
 
! Отговори
ЛЪВЧЕ преди 4 години
СЛАВА НА ЦАРЯ, СЛАВА НА БЪЛГАРИЯ!!!
67
3
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега "ден на пенсиите", съгласно КСО изплащането на пенсиите започва на 7-мо число на текущия месец, а ако се окаже почивен ден, изплащането започва на първия работен ден след него. 6-то число не е ден за получаване на пенсиите и никой не ги е спирал.
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ние, добрите хора, все още вярвахме в идеалите на онези времена, сега щяхме да излезем всички заедно, да седнем и да обсъдим как и какво да се прави, щяхме да сме задружно и добри ...Но м много народ не сила това. Много народ иска за себе си остава другите да страдат. Ааах мъката ... бооолката ....
65
2
 
3
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: пенсионер (номер 60)Току що получих информация, че пенсиите са преведени.Може да провериш на банкомат.
64
2
 
3
 
! Отговори
човек преди 4 години
Току що получих информация, че пенсиите са преведени.Може да провериш на банкомат.
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До съвременник на соца"имаше за всички всичко, но не и за всеки!"И сега при демокрацията има всичко, но 90% са бедни а пенсионерите ровят в кофите за огризки от храна.
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До съединението ефакт неповторим!
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 42не само Китай, България за 30 години демокрация вече се разпадна, след 10 години може би няма да има такава държава.
60
5
 
7
 
! Отговори
съединението е преди 4 години
ПОБЕДА СРЕЩУ РУСИЯ И РУСОФИЛИТЕ......................
59
1
 
7
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Таа е, Съединението е история, а не Съзнание. За да е Съзнание, трябва да има жертвоготовност и жертвеност съчетана с лудостта ан дързостта да се опълчиш. Затова този Акт, повече никога няма да се повтори, един път, защото доброволно се подчинихме на Великите Сили влизайки в ЕС,а преди това бяхме предадени в сферата на влияние на Съветите и отново не сме се опълчили срещу това. Така, в България повече не с се родили поколения, в които идеята за жертвата да е съзнание. Само отделни личности