ЕК: В България повечето от ромите не вярват на полиция, правосъдие

През 2012 г. са били 750 000 души или 10,56% от населението у нас
6 сеп 2019 19:30, Анисия Иванова
130
ЕК: В България повечето от ромите не вярват на полиция, правосъдие
Архив: Булфото

Едва 41 на сто от ромите в България изразяват доверие в полицията, а само 22 на сто вярват в правосъдието. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия по повод прилагането на стратегиите за това малцинство в ЕС.

Пояснява се, че ромите в България са 750 хиляди по данни на Съвета на Европа от 2012 г. или 10,56 на сто от населението. Допълва се, че 37 на сто от жените и 12 на сто от мъжете от ромския етнос у нас сключват брак преди да навършат пълнолетие.

Като голям недостатък се отбелязва масовата липса на здравни осигуровки сред българските роми. Отчита се, че съществува опасност при струпване на роми да избухне насилие, да настъпи смут в обществения ред и да се извършват различни престъпления, включително с употребата на огнестрелно оръжие.

ЕК отчита положителните мерки, предприети от нашата страна, като безплатното осигуряване на детски градини, предучилищно образование, обучение на начални учители. Отбелязва се, че у нас съществуват програми за осигуряване на заетост, за съвети и насърчение на ромите в търсенето на работа.

Като правилен подход комисията оценява въвеждането на т. нар. "здрави посредници", които разясняват възможностите на ромите да получат лекарска грижа.

Приветства се осигуряването на ваксини дори за ромите в отдалечените краища на страната. Препоръчва се всички мерки за това население да бъдат тясно съобразени с нуждите на място, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
5
 
! Отговори
джаич преди 4 години
Бълг. общество е тотално прогнило , лицемерието , подлостта и двойните избирателни стандарти са повсемесни , не е важна истината , а как ще се представят нещата - ГНИЛОЧ ! Преди ме беше срам , че съм българин , а сега ме е ГНУС.
95
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ами то и повечето от българите, турците, арменците, руснаците, арабите и китайците в България не вярват на полиция и правосъдие.
94
0
 
5
 
! Отговори
Хюго Бос преди 4 години
Ми да си ги вземат в Европата. Нали обичат такива фекално- оцветени..
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие, да не мислите, Да, но ако влезеш в томошните сайтове, няма да видиш, как си псуват спотиситет, как се молят, да има геноцид и се радват на хитлер, а някой даже, се надяват на светлия комунизъм ...
92
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм Българин и не вярвам на нито една институция в България!!! В България всичко е зависимости. В днешно време кои вярва на парламент, полиция, правосъдна система и..... Аз примерно вярвам, но във Нормалните Държави и заради това живея там. Фактите говорят. Примери има колкото искаш!!!!
91
0
 
6
 
! Отговори
А що не попитахте... преди 4 години
Кой взема за щяло и не щяло помощи, интеграционни, детски и бог знае още какви помощи?!? Кой не плаща данъци, неспазва правила и задължения, а смуче от където се докопа обшаги от на баламите-българи събрани данъци, кой е здрав, неосигурен и без право трудоустроен, пенсиониран??? Кой си мисли, че задълженията са само за българите? Кой краде и си мисли, че всички и всичко му е длъжно??? Бай м'ангал и реве, че е неоправдан!!! Вземете ги и ги възпитайте ако можете! Питайте вече и Дойчланд как е с ***
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЮпитеровТЕ ИЗБИРАТ ГЕРБ, ТА И НИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ ВЯРВАМЕ НА ИНСТИТУЦИИТЕ, ЩОТО ОБСЛУЖВАТ ГЕРБ
89
1
 
4
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
естествено, те в масата си често имат вземане-даване с полиции и съдилища и са видяли как се процедира у нас
88
0
 
9
 
! Отговори
12_5 преди 4 години
Реалните проценти на въпросните граждани са над 20 !!! Но успяват да извършат над 90%от престъпленията и патакламите!! Да се въведе изборен ценз- гласува който плаща данъци и с осн образование! Но като цяло загубихме битката! Страната я чака шведизация..ще останат 4-5 града с преобладаващи хомо сапиенс!! Жалко..всичко при нас се свежда до избори..неграмотни избират себеподобни
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 92Колега ,като изреждаш корените на белите американци си забравил най-голямият етнос ,от който произлизат,днешните бели янки,а именно немския!В първите десетилетия от съществуването на САЩ,/а и преди това,/ в много щати на немски е писала местната администрация,училищата са преподавали на немски,първите вестници излезли в САЩ ,също са на немски!
86
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И с тази статия целим какво? Да ни е жал, да ги съжаляваме и да им съчустваме? Не ви се получава!
85
0
 
4
 
! Отговори
Юпитеров преди 4 години
Сатурн е красива планета.
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе какви са тези "здрави посредници"?. Сигурно има и болни посредници?
83
0
 
27
 
! Отговори
До Анонимен 61 преди 4 години
"... повечето от ненавършилите пълнолетие са с по няколко присъди" - но това не ги променя; и, както е казал един от тях, надали има и 10% от цялата им общност, които да не са с присъди.Ами ето го изходът - приема се законът за трите присъди и около 90% от проблемния етнос им се оказва в затвора до живот. Тъй като не можем да храним такава тумба, а и децата им също, тогава се гласува и друг закон - принудителен труд, за да хранят и себе си, и децата си!Само управленска воля се иска!
82
0
 
6
 
! Отговори
Баланс преди 4 години
За баланс във вселената и полицаите и правосъдието не вярват на ***
81
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Акцентират върху межинейрите, га,чебългарския етнос вярва на гешев игешефти.Тия подлизурковци ни качват на пързалката.Некой да верва на банкинРомите са свободни в дефектната дър-жава и ние заради нея ,подпираме изнасилвачи.А Държава няма.Оттуке нужно да се настройват събитията.
80
0
 
20
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Като не вярвате на никого от утре спрете да звъните на 112, когато почнете да се трепете или ви трябва линейка.
79
0
 
47
 
! Отговори
Разумната програма преди 4 години
* Спиране на всякакви помощи.* Твърдо прилагане на закон срещу безделничеството и на задължението да изхранваш себе си и децата си със своя собствен труд, ако нямаш спестени пари или друг законен източник на доходи.* Принудителен труд за осъществяване на обобщеното в предишното изречение.* Комуто това не харесва, да се възползва от отворените граници.
78
3
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Както я карат мутро-милиционерите от ГЕРБ скоро в България ще останат само полицаите и ромите.Като за последните не е много сигурно, тъй като и те видяха, че навън се живее по-леко, отколкото в кoчината.И преди не бяхме кой знае колко добре, но днес спокойно можем да кажем, че БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-ЛОШОТО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ В ЦЯЛА ЕВРОПА.
77
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10% били през 2012 год.2019год. са останали 5-6%Емигрираха ро.мите отдавна. Тук останаха само старците.