Вместо тютюн – корнишони. Новият масов бизнес на производителите

Ниската изкупна цена на тютюна е причина за промяната
7 сеп 2019 19:50, Нели Христова
17
Вместо тютюн – корнишони. Новият масов бизнес на производителите

Заради ниските изкупни цени на тютюна, българските производители са принудени да намерят нови култури от които да се прехранва. В  гоцеделчевското село Господинци това са корнишоните. Едва 10 от всички семейства продължават да отглеждат тютюн, съобщават от БНТ.

От 15 години Бенизе Пилева и семейството ѝ отглеждат корнишони. Казва, че в началото добивите са били много добри - от 1 декар са изкарали близо 12 тона, но с всяка изминала година количеството намалява.

"Започна вече много топлини и изведнъж застудяване, и корнишонът пада. Брали сме по близо 400 килограма на ден, но сега берем по 50 килограма. Няма", обяснява зеленчукопроизводителката.

Въпреки че тази година корнишоните са по-малко, в сравнение с миналата, качеството им е отлично. За това и цената е висока.

"В момента върви 1.50 - 2 лв", казва Бенизе.

 "Всичката продукция, която произвеждат, я реализират благодарение на това, че стоят отстрани на улицата и преминаващият пътникопоток от автомобили си закупуват от тях", обяснява кметът на село Господинци Ахмед Ходжов.

Той допълни, че отглеждането на корнишони изисква много усилия и едно семейство трудно би се справило с повече от един декар. Затова със зеленчука не се засяват големи площи, а това води до появата на пустееща земеделска земя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Ентер преди 4 години
Аз си работя 1,8 декара за собственна консумация събота и неделя а тези .,,....
14
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Бях в Русия на работа и на пазара в града който бях предлагат български домати и чушки,попитах наистина ли са български.Продавачката ми отговори не български сорт са и каза,че по вкусни домато,чушки и особено корнишоните по вкусни от български те няма,внасяме от Китай,Испания.Унгария и др.държави земята ви е добра и произвеждате най вкусните зеленчуци.За да е добра реколтата трябва да се сменя мястото на садене на 2 години.
13
0
 
1
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
АЗ НЕ ЗНАМ КИБИЦИТЕ. ОТ ФОРУМА ДА СА НАХРАНИЛИ ИЛИНАУЧИЛИ НЯКОГО НА УМ И РАЗУМ.
12
3
 
3
 
! Отговори
дада преди 4 години
до оня дет помаците се били изтарикатили : ти се моли помаците да не почнат по форумите да висят че тогаз зле за държавата
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Казва, че в началото добивите са били много добри - от 1 декар са изкарали близо 12 тона, но с всяка изминала година количеството намалява."не знам как е в конкретния случай, но масово се тори само с амониева селитра, която е над 3 пъти по-евтина от комбинираната тор + микроелементи. Естествено добивите намалят постепенно. Земята се изчерпва
10
0
 
7
 
! Отговори
Ха те сч преди 4 години
Журналистическото ниво на статията е недостижимо. Да живее 100и кусур място По свобода на словото
9
5
 
13
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Навсякъде в България е така - добивите намаляват заради болести които не се лекуват с препарати . Започвам да вярвам на твърденията за Самолетите които пръскат над България .Не е виновно времето .
8
6
 
10
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
Е щом вече и nомаците се изтарикатиха от мързел, работата е сериозна...
7
4
 
4
 
! Отговори
MJ преди 4 години
А с тревица, що не пробват? Нататък няма много полиция.
6
0
 
25
 
! Отговори
до4 преди 4 години
тя жената не *** по сайтовете ти го правиш . там говорим за едни отрудени и смирени хора с турски имена и добродушни и чисти като хора дето нямат време да обсъдят и оплюят всеки по форума ами само работа и нито биха тръгнали да се жалят по вестници и форуми просто някой велик журналиат ги е намерил и изтипосал да си заработи леко заплатата
5
2
 
4
 
! Отговори
дада преди 4 години
мхм като ви гледам повечето форумни философи единия парник ше прави и хоп бизнеса целогодишен другия прости били не четът и 40години едно и също садят ... абе личи ви че не сте опитвали да бачкате извън форума особенно със малко земеделие такова нискобюджетно за 1но семейство работа аз вярвам и знам от лични наблюдения и опит /семеен/ че декар корнишонки са доста работа за 2ма 3ма човека но хубава ли е годината ше се отплатят щом също се потрудиш разбира се. ама оня с парника да знае че е трудно
4
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко, Бенизе, и на мен в градината не са ми хубави корнишоните тая година. Не си ти най-онеправданата да квичиш по сайтовете.
3
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре хрупкави и полезни корнишони, отколкото смрадлив и вреден тютюн!
2
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има мн неща за гледане. Ама ограничени хора. Не четат, не се интересуват. Правят 40 год едно и също...накрая отиват в Германия.Толкова земя имате отглеждайте неща, които се търсят. Има Интернет прочетете, разгледайте... Ама то мързела голяма работа.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СУПЕР БИЗНЕС!!!!КАТО ЗАВЪРТИШ И ПАРНИК, БИЗНЕСА СТАВА ЦЕЛОГОДИШЕН!!!