Пенсионирането - как се справят хората с него...

Дали липсата на пари е достатъчен довод да продължите да работите?
8 сеп 2019 10:00, Петя Славова
120
Пенсионирането - как се справят хората с него...
Снимка: архив, Булфото

Не парите правят пенсионерите щастливи, а вътрешната психологическа нагласа, смятат психолози. Оказва се, че много им влияят и социалните медии. Ако преди време пенсионерите са се чувствали пълноценни, успявайки да помагат на наследниците си, днес това се случва все по-рядко, пише "24 часа".

Причините е, че фамилиите не живеят вече заедно. В повечето случаи са в различни населени места, дори държави, и такава взаимовръзка е невъзможна. Успоредно с това различните интернет платформи непрекъснато бълват снимки на щастливи пенсионери и дори най-трезво мислещите хора започват да се питат защо при тях нещата не се случват по този начин.

За мнозина първите няколко месеца след пенсионирането често са време за екзистенциална криза, казва пред BBC професор Тереза Амабайл от Харвард биснес скул. Причината е, че повечето хора планиран пенсионерския живот чисто финансово и не си дават сметка, че е необходимо да подхождат към него като психологическо упражнение и възпитание на нови взаимоотношения.

В продължение на 4 години ръководен от проф. Амабайл екип е проучвал какви са нагласите за пенсиониране на служители от три американски компании ,които са на различни фази от своята кариера и как по-късно са ги реализирали. Учените са установили, че хората, които имат план и са наясно какви искат да бъдат, след като кариерата им приключи, са се адаптирали по-гладко към новия живот. Любопитно е обаче, че дори те са продължили да се отъждествяват с професионалното си минало. Когато трябвало да опишат себе си повреме на интервютата, те обикновено отговаряли: Аз съм пенсиониран библиотекар, аз съм пенсиониран химик или аз съм пенсиониран преподавател. Някои даже отказвали да приемат, че са пенсионирани. Те например посочвали, че са това, което са били, независимо, че вече не упражняват своята професия. Когато ги питали защо го правят, отговаряли, че не искат да бъдат възприемани като хора, от които няма никаква полза.
Един мъж дори обяснил, че не иска да гледат на него като на вчерашна новина.

Въпросът със застаряването на населението и психологическите последици от него е толкова сериозен, че наскоро бе обсъден на световна конференция в Мадрид, организирана от Нобеловата фондация. В нея се включи и 86-годишният американски икономист Едмънд Фелпс, който през 2006 г. спечели Нобелова награда заради анализа си как днешното поведение на политиците по отношение на инфлацията може да има огромен ефект върху благополучието в бъдеще.

"Да работиш, е изключително важно, ако искаш да имаш добър живот. За повечето хора работата е основният източник на съществуване, изпълнено със смисъл. Една майка или един баща може да прекара 20 години, отглеждайки децата си, но това не продължава вечно. За почти всеки човек работата е жизненоважна и играе съществена роля в откриването на нови неща", казва Фелпс. По думите му работният свят е динамично и прекрасно място да изпробваш себе си и да откриеш на какво си способен. Затова да не  се позволява на възрастните да имат активна роля, не е правилно, особено в страни, където има задължителна пенсионна възраст.

На същото мнение е и друг нобелов лауреат - 83-годишният Марио Варгас Льоса, който пише всеки ден от 10 сутринта до два следобед. "Аз работя седем дни в седмицата и 12 месеца през годината, казва писателят пред BBC. Уточнява, че възприема писането като удоволствие, а не като труд. "Важното за мен е да опитвам да се възползвам от този живот и да не пропилявам възможности", обяснява Льоса.

И той, и Фелпс, обаче имат късмет за се занимават с неща, които са възможни и в по-напреднала възраст. Това не е така при много други професии, свързани и с физически труд. Затова и пенсионирането се отразява по различен начин. Особено тежко се приема от хората, които са подложени на многократни промени на условията за пенсионирането, както става в България.Затова икономисти съветват да се върви към по-свободни пенсионни модели, които дават възможност на хората сами да избират кога да се оттеглят от работа.

Що се отнася до нашата страна, 47.4% от сънародниците ни над 55-годишна възраст не са в добро психично здраве. Данните бяха огласени от правителството по повод приемането на стратегия за справяне с проблема. За сравнение средният процент на възрастните хора с психични проблеми в ЕС е 36.1.
Освен това нашите възрастни спортуват по-малко от европейските си връстници, не използват като тях толкова активно модерни информационни технологии и интернет.

Едва 9 на сто от българите над 65 г. се трудят, докато в съседна Румъния са 19.2%, а в Естони я- 26.5%. Затова правителството смята да стимулира възрастните да продължат да се трудят по-дълго чрез въвеждане на гъвкаво работно време и различни програми за обучение и квалификация на хора над 55-годишна възраст. Целта е да се тоговори на зреещата криза на пазара на труда и застаряващото население. По данни на Националния статистически институт 21% от населението на България вече е над 65 годишна възраст, а се очаква до 2060 г. всеки трети да е на тези години.

Според правитлеството, ранното пенсиониране не е изгодно, тъй като минималната и средната заплата растат с около 10% годишно, докато пенсиите с около 5 на сто. Очакванията са тази тенденция да се запази заради липсата на кадри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
1
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
ГЕРБ и СДС откраднаха Фонда на Песионерите от СОЦА .Сегашните Пенсионери скачаха по Площадите и ревяха като заклани - Който не скача е Червен . Така им се пада - минаха над 30 години от Демокрацията .НОИ е Железен - кой колко е плащал в НОИ , токова Пенсия ще Взима . Гадното е че ГЕРБ не освободиха ТАВАНА на Пенсии - Плащам Осигуровки от 1987 година , РАБОТНИК съм в Частан Фирма - пенсията ми е 1850 лева , ама не ми я дава НОИ заради разни Тарикати .
103
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП-то окраде пенсиите на електората си и те пак гласуват за тях.Така им се пада на дъртофелниците, даже и това, което получават им е много.
102
2
 
4
 
! Отговори
baiko da se tragne преди 4 години
ivan kostov da varne parite na pensionerite ka de gi vzima kato premier i vsi4ko 4e se opravi i boiko da be6e daval vseka godina po 5 procenta i moje gore dole da se smogva no tova sas zadna data ina4e otivame na pavetata sas sopite i ***
101
1
 
1
 
! Отговори
Кръстьо преди 4 години
До ПенсионерДемокрацията си дочакал, почакай още малко за охлокрацията.
100
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсиите и заплатите под 1.500лв. са Гавра с мизерията на бедните хора...Пенсиите и заплатите от 1.500лв.съвсем не са Утопия както си мислят някои!?...Изчислете само колко милиони отиват, само за издръжка на излишните партии в БГ,колко изяждат корупцията и бюрокрацията и колко изчезват при различни разхищения и др.канали? Май вече стана милиарди!...И това ли е Морала на днешното време едни да тънат в богатства и разкош а други да мизеруват? Тук не включвам ужаса на бездомниците!...
99
5
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Пенсията ми не е голяма , но съм доволен че още съм жив и успях да дочакам демокрацията.
98
2
 
26
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ПОВЕЧЕТО ПЕНСИОНЕРИ У НАС СА НА РЬБА И ЕДВА ОЦЕЛЯВАТ
97
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
добре, Домуса не ги кара да си увеличават производитеулността на труда, та да им дава 600 лв.
96
3
 
40
 
! Отговори
обективен преди 4 години
Пенсия след 65-66 години за мъжете си е чиста проба пладнежки грабеж.Средната продължителност на живота при мъжете у нас е 69 години!Реално всеки който се осигурява ,плаща над 40-45 години осигуровки ,за да получава някаква мижава пенсийка 4 години , ако въобще ги доживее.Реално никой не може да вземе и 20% от внесените в хазната пари.
95
4
 
33
 
! Отговори
уточнение преди 4 години
Тикварите дадоха парите за пенсиите на алчните кравари.Старите щайги Ф-16 /модел 1974г???/ са абсолютно ненужни , а цената им е смайваща-над 180 млн. долара за бройка ,при условие че Ф-35 струва под 85 млн.$. И доставка след 4-5 години!!! Само и само Тиквата да остане на власт.Страната ни трябва да се изчисти от продажните тиквари.Завинаги.
94
3
 
43
 
! Отговори
Хе-хе преди 4 години
Ами правителството най-добре да премахне пенсиите напълно и тогава не дамо ранното, ами и пенсионирането въобще няма да е изгодно. И да спрете с тия безсмислени статии и проучвания, които нямат нищо общо с българската реалност , с които си изкарват прехраната разни учЕни, на които никак, ама никак не им е изгодно да се пенсионират и с удоволствие биха напуснали работните си места само с краката напред .
93
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С подобна пенсионна система - оцеляване...
92
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българската пенсия която е под 1.500лв. е Геноцид в действие!!! Дрънкайте каквото си искате...
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 86Браво. Жалкото е, че много малко от нашето поколение обмислят, да правят нещо подобно. Повечето все бачкат или не бачкат. Един тука, преди време ми се караше, че трябвало да ходя на работа по 8 часа наде, че и всеки ден. БУхахаахаха!Да, ако си ***, трябва :)
90
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Чехословакия, Полша, Унгария и по-напред от Португалия"Все дупки, откъдето и да ги погледнеш. Това е все едно, да държиш сметка на бездомниците в на улицата, кой имал по-голям кашон да се скрие и кой имал повече вестник, да се завие. Дали сме с 2 стъпки зад тях или пред тях, все "у ряката".
89
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трупат много парички, купят 5-6 аартамента (или откраднат, вс тая) и така се пенсионират :)
88
4
 
13
 
! Отговори
Селянина без колело преди 4 години
До АнонименТи от кои си-от ходещите с цАрвули,или от бОнтуващите?Колко книги си "попрочел" -не знам,но граматиката ти куца.Да не споменавам,че фашизъм в България не е имало.В Германия-също.Фашизъм е имало единствено в Италия при Мусолини.
87
2
 
21
 
! Отговори
ikar преди 4 години
До човек:Можеше да се хътува организирано с Балкантурист или с Турингклуб (за автомобилисти), имаше екскурзии до Турция, Гърция, включително морски круизи. И не е вярна, че се разрешаваше до 2 седмици, аз съм прекарвала на гости в чужбина повече от 2 месеца. Не заблюждавайъте хората с такива писания.
86
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези, които са били осигурявани на минималната заплата след 1989 година, сега се пенсионират с под 200 лева пенсия, а ако имат над 40 години стаж, пенсията им е 200-205 лева, т.е. взимат минималната пенсия.
85
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 1944 година България е една от най-бедните държави в Европа. По БВП на човек от населението, по-зле от България са само Румъния и Югославия. През 1989 година сме почти равни с Чехословакия, Полша, Унгария и по-напред от Португалия, но за 30 години демокрация и пазарна икономика, отново сме далеч назад от останалите. Затова и пенсиите са мизерни.