Правила няма, глоби има! До 2 месеца готови законите за ел. скутери?

Наказанията са само за хората с лични тротинетки
9 сеп 2019 10:20, Нели Христова
48
Правила няма, глоби има! До 2 месеца готови законите за ел. скутери?
Снимки: Reuters

До два месеца се очаква да станат ясни какви ще са правилата за движение на електрически скутери по улиците в България. Въпреки че няма установени правила, първите глоби за каране са вече факт, съобщават от БНТ.

Още по темата

Наказанията се прилагат само за хората, управляващи свои собствени тротинетки, не и за тези, използващи услугата Lime.

"Готови сме с проект за промени в Закона за движение по пътищата, така че вярвам, че до месец - два бихме могли да имаме регламент по какъв начин да се придвижват тротинетките във всички области на България. Това обясни Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорта в Столичния общински съвет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
От друга страна има една директива на ЕС, според която превозното средство има поне едно седящо място и тротинетката заради това, не може да бъде използвана по улиците, не може и по тротоарите, не може и по велоалеите, които са само за велосипеди.
25
10
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Според сега действащия Закон за движение по пътищата, тротинетките са моторно превозно средство (МПС) и трябва да отговарят на всички изисквания към МПС и водачите им. Регистрация, която изисква куп документи и за одобрението на даден модел МПС, освен стандартните, платен данък, застраховка, технически преглед, а водачът трябва да има шофьорска книжка за категорията МПС, от които е тротинетката.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Законите не се пишат от комисия по транспорт към Столичния общински съвет
23
2
 
14
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Статията да се разбира така:Закона гласи: законни са само едни тротинетки на една определена фирма, всички други са незаконни защото за тях не е прибран рушвет! Когато КАТ си купят камери с които да могат да чакалят тротинетките и намерят начин да ги откриват (като номера на колата), то тогава всички тротинетки ще станат законни защото данъчна фирма КАТ ще може да ви таксува, а сега понеже незнаят как да ви таксуват, затова им е по лесно да ги забранят!
22
0
 
13
 
! Отговори
Бмх преди 4 години
След два месеца кат падне снега тамън ще са готови
21
1
 
28
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
Боядисайте тротинетките в цветовете на LIME ,сложете им фалшиви лепенки и ще карате като пичове
20
2
 
7
 
! Отговори
??? преди 4 години
Като няма глоби за Lime, какво пречи например на 50 човека да дадат по 3лв, да карат в група до някоя по натоварена отсечка, да зарежат тротинетките насред пътя и да си продължат пеш, а тези на опашката да се оправят с Lime и КАТ? Нали няма глоби за тях, така че би било в реда на нещата даже. Който е дал на Lime е най-големия на пътя, със специален режим, това са фактите в следващите 2 месеца. :)
19
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно ми е закона как дели Lime от личните тротинетки? Ако едните са ППС, защо lime не са??каква е тая история
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После политиците кви били. Не се виждате кво сте репи всички. Простолюдиее правещо, каквото иска и измиващо си ръцете с закони и бля бля. Трябва да платим на 240 човека и после на още стотици след тях да ви напишат закон да не правите нещо. А после да платим и на десетки да ви напишат глоба? Защо?Толкова ли сте ттъъпи сами да не го правите след като е опасно и неразумно?
17
1
 
30
 
! Отговори
Общински данък - Еко преди 4 години
От начало клъвнах и си казах, супер идея браво на общината за електро тротинетките. Сега колкото повече време минава толкова повече виждам в Lime общинската мафия!Нали уж искаме да сме еко столица? Хайде всички на електро-тротинетки - Еко транспорт без вредни емисии и т.н.. Но разрешени са само тротинетките на фирма Lime. Щом си закушиш своя собствена тротинетка - Глоба!Защо? С какво управлението на тротунетка под наем е по-безопасно от управлението на собствена такава?
16
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Наказанията се прилагат само за хората, управляващи свои собствени тротинетки, не и за тези, използващи услугата Lime."Много встрани бяга логиката в това изречение, ама те гербкалинките са великани в юриспруденцията.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи има и по-тротинетки от тротинетките. Пълен смях :D
14
5
 
15
 
! Отговори
Пустиняк преди 4 години
Хората измислят кво ли не, за да облагородят, освежат и разнообразят градските си среди, наш ганьовистан вижда заплаха за отровната си брица, с която мърси, трови, грози, плаши, гази безнаказано вече три десетилетия. *** нема как, кратуни! Колкото и да ви е тъжно, все пак географски сме на европейския континент, а не където са главите ви - в талибанска Азия. Време е ваште бракми да отидат за скрап.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тротинетките убиват автомобилите,тоест икономиката на Франция и Германия!Или как корумпетата правят пари от автомобило-производителите!
12
0
 
18
 
! Отговори
Как се прави преди 4 години
Ние от СОС:Който плати повече на негова страна ще е тротинет-закона!България - най-бедната и корумпирана държава в ЕС но ние от СОС сме богати!
11
1
 
10
 
! Отговори
ss преди 4 години
алоууу *** христова !!!освен дипломата дето си станала журналист да вземеш и шофьорската книжка си запалиш, че явно и нея си купувала ! ЗДВП какво е? или законите не са правила?? аман от прости хора !
10
7
 
8
 
! Отговори
Значи преди 4 години
Да вземете да спрете да тролите, защото тротинетките НЕ СА НЕЗАКОННИ. Има си статии на адвокати, които се занимават точно с такива дела. Вие ли сте по-компетентни от тях?
9
8
 
5
 
! Отговори
Регламент има преди 4 години
Според Закона за движение по пътищата за МПС < 50 к.с. се изисква и правоспособност за управление, освен регистрацията в КАТ.
8
24
 
13
 
! Отговори
Шофьор преди 4 години
А най-добре ще бъде до 2 месеца тези тротинетки да се заличат от лицето на България. Поредните безсмислени нововъведения, пречещи на шофьори и пешеходци. Малко са ни велосипедите
7
2
 
32
 
! Отговори
сс преди 4 години
Виждам дискриминация тук. Който си плаща на една определена фирма, може да нарушава правилата. Останалите глоби