Кой е виновен за хаоса с електрическите скутери?

От 300 до 500 лв. глоба за неспазилите правилата
Обновена: 10 сеп 2019 09:54 | 10 сеп 2019 09:47,
64

Нашумелите електрически скутери предизвикаха хаос заради липсата на правила при ползването им.

От 300 до 500 лева ще бъдат глобявани всички, които не спазват правилата, заяви директорът на столичната полиция. Текстовете, които ще регламентират движението на тротинетките, се очавка да станат ясни до края на седмицата.

Още по темата

"Не тротинетките внесоха хаос, а институциите. Законът се чете по различни начини от различните хора. Приравняваме се най-вече към велосипеди с допълнителен двигател. По наша статистика над 90% от хората, които изпозлват тези тротинетките, имат навършени най-малко 20 години и шофьорска книжа. Не сме предполагали, че ще започнат масови глоби", коментира председателят на Асоциацията на електромобилност Владислав Стоицов.

Той обяви, че от новосъздадената асоциация имат предложение хората, които ползват тротинетките, да имат навършени най-малко 14 години.

Изготвили са и отворено писмо до институциите с готовност да бъдат обсъдени правилата за ползване на тротинетките.

Според експерта от Института за пътна безопасност Емил Марков неуредицата е можело да бъде спряна навреме, но институциите показват безпомощност и по-скоро изчакват обществената реакция.

"Столичната община дълго време ни говореха, че София има потенциала да развие тази услуга, но същевременно се появяват доста проблеми. Откъде накъде частно НПО към СО подписва меморандум за използване на тротинетките", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Марков подчерта, че ползвателите на тротинетките трябва да носят каска и светлоотразителна жилетка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
8
 
! Отговори
анон преди 4 години
Хората се опитват да намерят евтини или безплатни алтернативи за придвижване в градската среда, да използват по-малко автомобилите си и градския транспорт, а институциите се опитват да сложат ръка и на това! Правила, правила, правила... Господа "управляващи", FYI, НЯМА ДА ВИ СЕ ПОЛУЧИ, ЗАЩОТО ЩЕ ИМА ПОВСЕМЕСТНО ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ!!! ЗАВРЕТЕ СИ ЗАКОНИТЕ И ПРАВИЛАТА ОТ.ЗАД!!!
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що се отнася до скоростта, за сравнение средната скорост на велосипедист е 15км/ч, спортист или велосипедист в добра форма достигат 40км/ч, а рекордът е 82.5км/ч (в изправено конвенционално положение). Това е доста повече от тротинетка.
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Велосипеди и тротинетки по тротоарите - твърдо не. Тротоарите са за пешеходците. То и камиони може да се движат по тротоарите, ако са достатъчно широки, но не им е разрешеное. Същото е и с велосипедите и тротинетките. Би трябвало поне в началото да има яки глоби за карането им по тротоарите, докато научат къде им е мястото.
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елементарно е. Така, както има забранителен знак В9 за велосипедисти, така може да има и за тротинетки. И ако в големите градове има възможност тротинетките да се движат по тротоари и велоалеи, то в малките или въобще няма тротоари, или са достатъчно тесни и с препятствия като паркирали коли, дървета и стълбове с електромерни табла , че дори и пешеходците не могат да се движат по тях и са принудени да вървят по улицата. А нещо за велосипедистите, натоварени с дисаги по първостепенните пътища?
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И друго трябва да регламентират за тротинетките - паркирането им. Сега ги захвърлят на всевъзможни места, където пречат на пешеходците.
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отвори си малкият талон , ако имаш такъв и виж под регистрация на МПС какво пише като данни? Господин , НИКОЙ!!!
49
3
 
3
 
! Отговори
МПС ама не баш преди 4 години
Хайде излез и погледни табелите под които са сложени тротинетките и виж какво пише ППС.Аман от разбирачи МПС ми било има ли рама ? има ли к.с ? има ли обек на двигател?
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради такива като този писал с номера 41,42,43,44 и 46 и показващи явно непознаване на Закона за движение по пътищата, се замислям дали не трябва водачите на всички ППС да имат Свидетелство за управление на съответното ППС, а не както е сега, това да важи само за водачите на МПС. Не може *** и Пульо да са участници в движението без да знаят какви са правилата и заради тях да катастрофират други.
47
2
 
4
 
! Отговори
До 46 преди 4 години
Няма ли да се спреш най-накрая? Не познаваш закона, а само лаеш.Инвалидните колички според член 107 на закона се приравняват на пешеходец, ако се движат с двигател и със скоростта на пешеходец. Инвалидните колички задвижвани с мускулна сила не са велосипеди според определението за велосипед в закона.
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тротинетката като МПС според Закона (има двигател и не е релсово превозно средство), няма право да се движи по велоалеи и тротоари, а за да се движи по улиците и пътищата, трябва да има регистрация като всяко друго МПС.
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
инвалидните колички и те ли са МПС
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я по-добре прочети определението за МПС в закона!МПС е ППС с двигател. Стига си писал дивотии!*ЗДвП11. "Моторно превозно средство" е пътно превозно средство, снабдено с двигател за придвижване, с изключение на релсовите превозни средства.
43
4
 
4
 
! Отговори
МПС/ППС преди 4 години
Това че едно нещо има двигате не го прави МПС разберете го това вече? МПС е моторно превозно средство, което отговаря на някакви параметри височина,ширина,дължина,кубични метри,к.с, и т.н тротинетката е ППС. Самият факт че има двигател не я прави МПС. Тя може да се движи като велосипедист, а именно там където има веоалеи и най-дясно на пътното платно БЕЗ ДА ПРЕЧИ НА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДЖИВЕНИЕТО. Също така е нужно да има светлоотразителна жилетка, каска и светлини това е !!!
42
3
 
3
 
! Отговори
до 39 преди 4 години
Малко не са ти ясни нещата. Я бързо да си прочетеш закона и правилника за прилагането му! Кой ти каза, че нямам право да си управлявам ППС-то, по пътната мрежа /с изключение на магистралите/ въпреки, че нямам СУМПС ?! Кой ?! Бързо го заплюй! Правя вероятно над 3000 км годишно с велосипед /ППС/ по републиканската пътна мрежа. Как пък никой не ми поиска книжка ?!?! А, че тронитетката е ППС, май някой ти го обясти. Точно както и инвалидната количка, въпреки че има двигател.
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Или махнете автомобилите от улици и булеварди или махнете велосипедите и тротиЛетките. Тези превозни средства са несъвместими на пътя. Сто пъти велосипедисти и троЛеткажии ми изкачат като извънземни. Как да ги спасиш такива ниско прелитащи каращи на зигзаг и оверлог. По времето на бай Тошо въпреки че автомобилите бяха малко велосипедите бяха забранени по улиците. С тея Сеяндурски неразбории бая велосипедисти и троЛеткажии ще дадат фира..
40
4
 
5
 
! Отговори
Ко? Не! преди 4 години
Обзалагам се, че подобни глоби ще бъдат отменени от който и да е съд! Тронинетката е ППС /въпреки, че има двигател/. Просто няма номер на шаси или рама, което я прави непригодна за регистрация в КАТ като МПС. Като велосипед с електро или ДВГ. Като ППС, тротинетката може да ползва съществуващата пътна мрежа при спазване на ЗДВпП и правилника за прилагането му. Толко е простичко! Само ментално ощетения полицай не го е схванал.
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук нещата не са уредени, защото процедурата е сложна като за нас. За да се вкарат промени в един закон, първо се подготвя текстът от "експерти" в съответното министерство. Това е трудна работа. След това трябва да мине обществено обсъждане на промените. След това коригирания текст трябва да мине през съответната комисия към парламента. Там започват дискусии на сходно с това в този форум ниво. После минава през две четения в парламента .... Хората предпочитат да действат на общи основания.
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 29Чуй сега, мой човек!Да, пешеходец може да ми счупи "джама", но ще трябва да го направи нарочно. Освен това по "шосетата" няма място за пешеходци. Докато тротинетките ИСКАТ да имат право да се движат по тия места.Няма как да караш по улиците без да имаш "книжка". А за да имаш такава се учи правилник, както и това как се УПРАВЛЯВА дадено МПС, защото тротинетката е именно такова, понеже има ДВИГАТЕЛ.РАзбирам ,че са удобни, но мястото им не е на "ШОСЕТО". Труднозабележими са, незащитени
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 37Различно са уредени, на места са по велоалеите, на места са на платното, но с определени изисквания - каска, светлини и т.н. На места има забранени зони в градовете. Разликата е, че навсякъде има някакъв регламент, защото просто се налага. А тук няма, но също се налага.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тротинетките явно не са измислени в България.Ами погледнете как са уредени нещата в други държави.Който живее навън да сподели.