Кой е виновен за хаоса с електрическите скутери?

От 300 до 500 лв. глоба за неспазилите правилата
Обновена: 10 сеп 2019 09:54 | 10 сеп 2019 09:47,
64

Нашумелите електрически скутери предизвикаха хаос заради липсата на правила при ползването им.

От 300 до 500 лева ще бъдат глобявани всички, които не спазват правилата, заяви директорът на столичната полиция. Текстовете, които ще регламентират движението на тротинетките, се очавка да станат ясни до края на седмицата.

Още по темата

"Не тротинетките внесоха хаос, а институциите. Законът се чете по различни начини от различните хора. Приравняваме се най-вече към велосипеди с допълнителен двигател. По наша статистика над 90% от хората, които изпозлват тези тротинетките, имат навършени най-малко 20 години и шофьорска книжа. Не сме предполагали, че ще започнат масови глоби", коментира председателят на Асоциацията на електромобилност Владислав Стоицов.

Той обяви, че от новосъздадената асоциация имат предложение хората, които ползват тротинетките, да имат навършени най-малко 14 години.

Изготвили са и отворено писмо до институциите с готовност да бъдат обсъдени правилата за ползване на тротинетките.

Според експерта от Института за пътна безопасност Емил Марков неуредицата е можело да бъде спряна навреме, но институциите показват безпомощност и по-скоро изчакват обществената реакция.

"Столичната община дълго време ни говореха, че София има потенциала да развие тази услуга, но същевременно се появяват доста проблеми. Откъде накъде частно НПО към СО подписва меморандум за използване на тротинетките", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Марков подчерта, че ползвателите на тротинетките трябва да носят каска и светлоотразителна жилетка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен15Няма закон забраняващ карането на тротинетка. Така че глобените хора са грешно глобени и трябва да си търсят правата.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По Закон всеки с електрическа тротинетка трябва да бъде глобяван в България.Въпросът е правова дъражва ли сме или не сме.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тротинетките са очевидно изключение от досегашните правила в ЕС и в България и правилата трябва да се променят заради тях. По българския Закон, тротинетките са МПС (имат двигател) и от това следват куп изисквания, вкл. и регистрация и да се изпозлват само по улиците, ебз тротоари и велоалеи. Според една директива на ЕС оабче, тротинетките не са первозно срество, защото янмат поне едно седящо място,а нещо, което не е превозно средство няма място по улици и велоалеи, но няма място и по тротоарите
12
0
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Това, което цитираш означава забрана за регистриране, защото не отговаря на изискванията и като резултат нямаш право да се движиш с него по пътищата.
11
0
 
4
 
! Отговори
fact преди 4 години
неква америчка фирма пешила, че ше се наложи с меморандум.....таз е най-виновна.
10
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко превозно средство на пътя, което се движи с по-малка скорост е опасно. Така, че няма какво да се мисли, тротинетките трябва да се забранят или да се направят отделни алеи за тях.
9
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виновни са безотговорните собственици на тротинетки, които се врат, където им е удобно и веднага решиха, че са над закона. Карат в насрещното, в еднопосочни улици, по пешеходни пътеки и където им падне и както им падне. Пълна анархия.
8
4
 
22
 
! Отговори
Ала_Бала преди 4 години
Както обикновено чиновниците не са в час. Само мислят за глоби, да събират в хазната и бати ви Бойко да раздава подаяния. Същността е, че по малко хора ще купуват пилетчета по 1,6 лв. Прогресът върви въпреки политиците! Може да поискат и със скафандри да ги караме, стига някоя герберска фирма да ги внесе, защото не може да ги направи.
7
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям проблем с регламентите на тротинетките, където ги карат предимно уж интелигентни хора. Има едни каруци, все още се движат по булевардите във всички градове, които вярно че не са на ток, но също не са регистрирани. Отделно за тях има изрична забрана, но не се спазва.
6
4
 
27
 
! Отговори
kyptu преди 4 години
Електричките плашат конете, теглещи каруците по булевардите ли?
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааа тротинетките още ли не са откраднати?
4
1
 
13
 
! Отговори
Глобев преди 4 години
Би трябвало да сме първата страна,където ще има правила и глоби
3
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За всички незгоди в държавата са виновни само и единствено гладните корумпирани трудоустроени непрокопсаници на държавна хранилка.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е все някой трябва да е виновен, няма да сме виновни ние я... кога е било това.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не сме виновни, че държвата не си е свършила задължението да регулира този вид превозно средство!Ако някой ви спре с тротинетката може да му цитирате чл. 143 ал.5 т.1 от ЗДвП(5) (Нова - ДВ, бр. 79 от 2005 г.) Не се регистрират:1. (изм. - ДВ, бр. 97 от 2017 г.) нови превозни средства, за които е влязло в сила изискването за одобряване на типа и той не е одобрен по реда на чл. 138, ал. 4;