Богослови: Проектира се "нов" тип семейство, а първата жертва са децата!

Преподаватели от Богословския факултет във Велико Търново с писмо до Светия синод
11 сеп 2019 15:53, Анисия Иванова
133
Богослови: Проектира се "нов" тип семейство, а първата жертва са децата!
Архив: Булфото

Проектира се "нов" тип семейство и "нов" тип човек, като първата жертва са децата. За това предупреждават проф. д-р Димитър Попмаринов, доц. д-р Мариян Стоянидов и доц. д-р Свилен Тутеков, преподаватели от Богословския факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" в писмо, изпратено до Светия синод.

Те настояват Православната църква да обърне внимание на започналите промени в законодателната и нормативната уредба в страната и апелират гласът на Църквата да бъде чут, когато става въпрос за запазване на семейството, за духовното здраве на децата ни и за готвените законодателни промени.

"Обръщаме се към Вас по повод нарастващата тревога в българското общество, породена от опитите за налагане на социално законодателство и образователни практики, основани върху идеологии, застрашаващи самата същност и достойнството на човека като образ Божий.

Още по темата

Започва се от "най-малките” – децата, а по такъв начин се рушат семейството и обществото. През миналата 2018 г. излязохме със становище по широко разискваната Истанбулска конвенция и нейните скрити опасности за децата и семейството. Категорично заявихме, че полът не може да бъде свеждан до социален конструкт, че родителството, майчинството и бащинството не могат да бъдат определяни като "социални роли”.

Също така категорично заявихме, че понятия като "джендър" и съответната идеология не следва да бъдат превръщани в правна норма", припомнят преподавателите.

Днес отново сме свидетели на опити за внедряването на стратегии в областта на семейното законодателство, социалните услуги и на образованието, които лесно могат да се превърнат в механизми на ново социално инженерство, придължават богословите.

Те са категорични, че е недопустимо грижата и закрилата за децата да бъде изземвана от нови идеологии, които обезличностяват човека и рушат семейството. "Те издигат греха в идеал, а добродетелта приемат за слабост: "Злото наричат добро, и доброто – зло, тъмнината считат за светлина, и светлината – за тъмнина“ (Ис. 5:20).

"...последиците от това ново социално инженерство са пагубни. Намесата на държавата под натиска на т. нар. "дистрибутори на социални услуги” от неправителствения сектор в отношенията родители-деца, стигматизирането на семейството и на родителите като "заплаха” и "опасност” за собствените им деца, превръщането на детето в субект на абсолютни права, насилственото покваряване на децата чрез прокарването от джендър идеологията, сексуално образование в детските градини и училищата и т.н. са само част от механизмите за налагането на практики, които подменят християнската истина (и изобщо всяка традиционна норма) за човека и семейството", настояват богословите.

Тримата преподаватели са категорични, че в националното законодателство не бива да се допуска под външен натиск регламентиране на социални практики, които позволяват насилственото откъсване на децата от техните родители.

"Родителите са тези, които създават децата, а не държавата и не бива заради отделни прецеденти на безотговорни хора да се търси оправдание за налагане на новата идеология. Държавното образование категорично не е място за индоктриниране и привнасяне на каквато и да било идеология, в това число и на джендърната.

Запазването на духовните, моралните и социалните устои на семейството и възпитанието на децата като пълноценни личности са били винаги основна пастирска грижа на Православната църква и на нейното богословие", допълват те.

"Гласът на православното богословие има място във всяка отговорна дискусия за смисъла и ценността на семейството, за тайната на пола, за родителството, майчинството и бащинството, за възпитанието на децата, т.е. за човека и обществото като цяло.....Макар Църквата да е отделена административно от държавата, духовно тя е с преобладаващата част от народа на тази държава. В решителни моменти от нашата история тя винаги е вземала спасителна за него страна. Убедени сме, че гласът на Църквата трябва да бъде чут в публичния дебат по всеки значим въпрос от дневния ред на обществото", завършва писмото.

На вчерашното си заседание Светият Синод е решил текстът на писмото да бъде публикуван на официалния им сайт, за да бъде сведен до знанието на широката общественост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
Om Ram преди 4 години
До некъф - докато се каниш, уважаеми, в детската градина ако знаеш как ги обработват децата ти, а след това вече са научени и сами си го търсят!
107
0
 
9
 
! Отговори
гост преди 4 години
Всички изчезнали от карта и история преди нас първо са деградирали духовно, и от алчност и лакомия и накрая разврат. Историята е доказала как да изчезнеш по най жалкия начин.
106
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
майчинството и бащинството не могат да бъдат определяни като "социални роли---------Разбира се, че може и това е очевидно.И изобщо кога не е било така?
105
2
 
32
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Пeдepacu върнете дъгата на децата и не пипайте семествата ни да не ви пипнем ние!
104
5
 
12
 
! Отговори
Споко преди 4 години
Важното е, че сме в НАТО и ЕС, и че Паси отново е в новините, и имаме газов интерконектор от Гърция за втечнен САЩ газ, купихме и ф16.Че тока парното, газ, вода - отново ще се увеличат, какво от това, казвам ви по-важно от НАТО няма. Те са алфата и омегата.Поне си поживях, да му мислят младите.
103
1
 
22
 
! Отговори
Пипи дългото чорапч преди 4 години
Крайно време беше да се чуят и свещеници и богослови.Българският народ оцелява през османското робство благодарение на тях.Дерзайте и поведете народа,така както е направил патриарх Евтимий.Бог с Вас и успех в делото Ви
102
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
унищожаването на семейството е цел номер едно,за да може да се осъществява свободна манипулация на индивиди без изградени ценности и норми,другото ,което наблюдавам в световен мащаб е отучването от производството на домашна храна и продукти,само райграси и барбекюта да има.Хората трябва да са програмируеми и зависими,независими хора с мнение явно са опасни.Бачкаш,харчиш,спестеното го яде инфлацията по-бързо отколкото пестиш и си стоиш на едно място и ти остава само бачкане срещу храна,ха-познато
101
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най се отделяха децата в соца. В началните години. Настроиваха синовете против бащи. Отнемаха деца за превъзпитание по модела Макаренко. В развития соц. Развода се даваше в полза на майката и се лишаваше бащата от права. През тия 40г. Държавата не извърши нищо. Нормално е да има протести.
100
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бгТрадиционните семейства ги няма от 200 години насам. Преди е било -род и семсйтвото над всичко и свеки. Подобно на юдейския народ. Ама от там нататък всички станаха индивидуалисти и като Андрешко ...
99
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е стара работа на нов глас и до нищо не води. Типичен случай е Маяковский, чиято романтична душа прегръща безрезервно новите идеи на Революцията, по-точно на Енгелс. Първо правят тройка със семейство Бриг, а после се включват в една от революционните секс-комуни на Луначарски. Там са на на наряд и норма, после минават на хомо и накрая, когато установява че вече не му става дори от люти пиперки в ***, се обесва. На 36 години.
98
4
 
34
 
! Отговори
бг преди 4 години
Юдомасоните сатанисти искат да разрушат традиционното семейство, за да намалее популацията на белия човек. Налагат хомосексуализъм. Притежават повечето телевизии за да манипулират масите, както и повечето западни политици работят за тях. Журналисти почти няма.Има само говорители които четат това което им се "пусне отгоре". Все по-голям контрол върху храната. Искат да унищожат дребния производител и храната да се контролира от тяхни хора. ЕС скоро ще се превърне в мултикултурно блато.
97
11
 
2
 
! Отговори
до 101 преди 4 години
Просто сега те са на власт. Ако бяха бсп, те щяха да оджендаряват. "Няма мърдане".
96
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се "проектира" нов тип семейство, а бива НАЛАГАН с всички сили. Дори в последно време това се прави особено нагло. Явно се бърза за някакви срокове, дадени от НЯКОЙ. Предполагам, че както всичко в тоя свят в основата му са пари. Пари получени от някой и усвоени, а не е спазен срока на поеничарване на БГ.
95
5
 
2
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Антихриста не е човек, човека - белия и особено духовния му елит е създаден от Бога, милиардите са продукт на дявола Йехова - Яхве. Те нямат души и Антихрист е с механизъм като тях, даващ външен вид на човек, а е празен - евреин. Белите ако не застават срещу него с цената на живота си, което значи че излизат от смъртта и влизат в истинския живот - вечния, получават такъв механизъм вместо душа и почват да се нагаждат в Новите условия.
94
1
 
18
 
! Отговори
джо преди 4 години
до Анонимен 87 Аман от необразовани и гламави. Имало поле в бележника , разбира се...... родител , който с подписа гарантира ,че е осведомен. Не е направено разделение баща или майка ,защото са родители. Настойник е по - обхватно понятие такъв може да бъде близък, родственик , дядо ,баба,чичо и т.н. Ако родителите ти ,не са на разположение . Например:работят в чужбина и нямат възможност за подпис в бележника. Разбра ли кълвач? Няма нищо общо с Родител1 и Родител2
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне с този надпис на бг в Европа няма да разберат тези българи кво искат.
92
0
 
1
 
! Отговори
ДОБРЕ преди 4 години
До Анонимен 50Част от стадото съм!А ти част от какво си!?Я обясни с думи прости!
91
40
 
3
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 4 години
ДС синодът да мълчи! Продажници! И тая шепа платени евразийци, които уж защитават семейството! Защо медиите публикуват шума, който вдигат трийсетина човека! Обяснението е едно, АКЦИЯ НА ДС!
90
3
 
0
 
! Отговори
до Счети преди 4 години
Да, докога? Тука само един друг се питате докога. Някои говорят на общо основание за нещо което ЩЕ се случи. Някога, незнайно кога. Та?
89
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СчетиМного от родителите са си давали доброволно децата за еничари с идеята че децата им ще се издигнат.