Румен Радев: Трябва да преодолеем демографската криза

Високия процент на деца, застрашени от бедност, е предизвикателство
11 сеп 2019 17:22, Нели Христова
66
Румен Радев: Трябва да преодолеем демографската криза
Снимка: Булфото

Семейството е най-добрата и незаменима среда за отглеждане и възпитаване на децата. Това е заявил държавният глава Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с представителя на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита, цитиран в съобщение от прессекретариата на президента.

Двамата са били единодушни, че усилията на институциите следва да се фокусират върху оказването на подкрепа за родителите, подобряване на социалната среда, повишаване на доходите и подобряване достъпа до здравеопазване и образование.

Децата са нашето бъдеще и България трябва да пристъпи към преодоляване на демографската криза, като насърчи отговорното родителство, отглеждане на децата в семейството и намаляване броя на изоставянията, е посочил още Румен Радев. Държавният глава е определил като предизвикателство за България и високия процент на деца, застрашени от бедност и необхванати от образователната система, което налага извеждането на тези проблеми като приоритет на държавната политика.

Д-р Джейн Муита е подчертала приноса на България в рамките на УНИЦЕФ за прилагане на политиките на международната организация, насочени към развитието на децата и ефективното спазване на техните права. Тя е призовала за още по-активни действия и диалог с младите хора у нас, на които предстои да станат родители. Въпреки демографската криза, страната ни е сред европейските държави с най-висок процент на млади родители, много от които са без образование и остават изолирани от програмите за образование, обучение и придобиване на професионални умения. Джейн Муита е отбелязала и значението на усилията за пълноценна образователна интеграция и социализацията на децата с увреждания.

Обща е била оценката, че България е постигнала съществен напредък в деинституционализацията и връщането на децата в семейна среда - от началото на този процес досега десет пъти е намалял броят на деца, отглеждани в специализирани институции, като се очаква той да приключи предсрочно през следващата година.

По време на срещата Румен Радев е посочил и приноса на двете инициативи на президентската институция - "Българската Коледа" и "Подкрепи една мечта" за оказване на подкрепа за лечението на болни деца в България и за социалната интеграция на деца и младежи, лишени от родителска грижа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Франко преди 4 години
Ами да даде личен пример. Аман от специалисти философи- дайте да направим това, дайте да направим онова, но всъщност те да не го правят, а другите. Все едно съм седнал пред блока на карти. Хората не те познаваха и успя да ги заблудиш за изборите, но май вече те разбраха, че си просто един лаладжия. Говори ми за семейство, а е разведен и живее със секретарката си хахахахаха...
59
3
 
4
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Ами дай личен пример бе президенте. Направи 3-4 деца на Деса за да могат феновете ти да се равняват по теб.
58
14
 
3
 
! Отговори
Решетников преди 4 години
Никога не забравяйте, че Грипен Радев ни беше избран за президент след документирана консултация на К.Нинова с руския ген. Решетников и неговото одобрение.
57
0
 
7
 
! Отговори
кру.мерки преди 4 години
демогравска криза,гласоподавателите не достигат
56
1
 
8
 
! Отговори
бръзо преди 4 години
взимай мерки,и теглилки,че работата стана неконтролируема
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
партията (бсп) ше направи училища, мостове и...... деца, нали другаре!
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
другарю Президент,... радев,... румене,...бсп бяха във и на власт 20 г., що не я преодоляха тая демографска криза, що не направиха нищо хубаво за българите, що разграбиха и съсипаха държавата България, що обвиняват сега управляващите в неща които те (бсп) предизвикаха и причиниха на българите? всичко лошо което се случва в България е резултат от управлението на бсп, за това и няма да спечелят каквито и да са избори, никога!!!
53
3
 
10
 
! Отговори
радеви вълнения преди 4 години
ми то жени не останаха бе ратков. имам 7-8 приятели дето си търсят жена за деца нема. такива като габриелчето омъжени за мекокуреви чичковци паричковци са десетки хиляди. може да нема дзъби важно да е чужденец па ако може и нещо африканско, арапингелско, пакистанско, заспива.
52
7
 
3
 
! Отговори
а бе,Радев преди 4 години
Оная американка го каза в прав текст,че не им трябваме повече от 4млн,ти говориш за демография!Стига сте го играли много умни,ами решавайте нещата!Иначе-аут!
51
4
 
3
 
! Отговори
? преди 4 години
За Деса нищо не пише, тя била ли е?
50
3
 
3
 
! Отговори
Мис Каприз преди 4 години
С това изказване, подозирам, че иска да ни запложда лично? Ужас, какво я чака нацията - чичковитечервенотиквеничковчета.
49
2
 
9
 
! Отговори
Югозападен преди 4 години
Ако наистина искате,тарифата е:-за 1-во дете -10 000 евроза 2-ро дете- 20 000 евроза 3-то дете -30 000 евроПлюс безлихвен заем и данъчни облекчения.Другото са дрън-дрън ярини...
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво пожелание, но при управлението еднокнижникът, няма как да стане. Позьор и хвалипръцко, а всъщност змия отровна.
47
1
 
5
 
! Отговори
До 25 Анонимен преди 4 години
Те майки ще станат, но ти баща ще станеш ли ? Ще създадеш бебето и си до там...
46
5
 
10
 
! Отговори
Хам Хум преди 4 години
Това не е демографска криза ,а тотален колапс!Ами ако едни добри чужденци подкупват елитите на едни държави за да прокарват зловредни закони,ами ако тези богати чужденци са обсебили цели институции какво да правим освен да се запътил към терминал2!
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябват улеснени процедури за гражданство на български етноси, живеещи в пределите на други държави. Големи привилегии за майки на 2-3 и повече деца, разбира се такива, които се самоопределят за българки, а не други етноси. И не ни трябват смешни PR-кампании, а начин на мислене, при който създаваш семейство и си щастлив да го отглеждаш като българско в България.
44
5
 
3
 
! Отговори
Само да... преди 4 години
...да питам - кога най-после правителството ще започне да издържа изцяло от всяко второ дете нататък на млади семейства, на които и двамата родители са минимум със средно специално образование. Тоест да се направи още един клас след средно и да се завършва след държавен писмен и устен изпит по защита на дипломна работа? Така римляните ще бъдат изхвърлени от вечната хранилка и принудени или да се социализират или да отиват на запад!
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 28 " стеанджата" И ние ти четем глупостите тук но те траем щем не щем.Та и ти !
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дела ,дела г-н президент ,липсват реални дела от всички вас ,липсва добрият пример от политиците ,напротив народа гледа от вас ,всичко което говорите е факт и е добре че го казвате ,но това ние не само че си го знаем но го и чувстваме по джоба си...но нямаме политици-родолюбци ако има поне един такъв ,който всеки ден трябва да се тиражира ,да се показва та да се засрамят всички останали политици и от наглостта си и от лакомията !
41
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как се гледат деца с 700 лв бе шефе. Памперсите са 40 лв за седмица. А видял ли си колко са скъпи детските храни ами дрешки обувчици. Кой е луд да прави деца мъченици бе. Ако ще правя деца то няма да е на мутренската територия. След две години ще навърша 25 години дотогава трябва да съм се устроил в някоя бяла държава в която децата ми няма да са електорална бройка.