Малиновото вино, рози... Людмил и Деси от Острова до Подбалкана

Те искат да покажат, че и тук може да се прави бизнес
Обновена: 12 сеп 2019 09:00 | 12 сеп 2019 09:00,
33

Малиновото вино и родният Сопот - това кара Людмил и Десислава да се върнат у дома. И двамата са родом от Подбалкана и гледат рози, лавандула, шипки и малини.

Тяхната история разкзва Петя Кертикова в предаването "Завърналите се".

Близо 10 години те живеят и работят във Великобритания, но се връщат у нас и искат да останат. Казват, че работата на полето е трудна и понякога неблагодарна, но обичат земята и тя им връща със същото.

Лятото техният ден започва в  4 сутринта и приключва късно. Гледат малини - осъществената мечта на Людмил. Правят вино, което наричат еликсир.

"Решили сме виното да не го обременяваме, а нещата около него да се случват бавно и без проблеми," разказва Десислава, която отговаря за промотирането на крайния продукт.

Миналата година вадят първото си вино. Преди да гледат обаче малини, започват с рози. За целта заминават за Великобритания преди България да влезе в ЕС, за да изкарат пари и да стартират нещо свое, след като са работили какво ли не. Трудностите покрай изкарването на бизнес визите по онова време не ги отказват.

След 4 години събрали пари за 50 дка рози. Людмил, Десислава и дъщеричката им решават да се приберат и да започнат да се занимават с розите.

"Дойдохме си с много идеи и си мислехме, че с розите ще можем да си докарваме приличен стандарт на живот. Нещата не се случиха точно така обаче. Трудностите бяха повече и разходите доста по-големи," разказва Десислава пред Bulgaria ON AIR.

Така събраните пари свършват и се налага двамата с Людмил да заминат отново - този път една идея по-лесно и с предварително уредена работа. Прибират се окончателно през 2015 година, когато засаждат и малините.

"Тук е нашето място, ние сме българи. Всеки българин трябва да живее тук, но все пак препоръчваме да иде в чужбина, да види как се работи там и да се върне и да го приложи тук в България, а не да чака и да си мисли, че някой ще му свърши нещата отгоре. Искаме да покажем, че нещата и тук могат да се случват, стига да имаш желание," казват Десислава и Людмил - отбор както на полето, така и в живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Анонимен 18Ще си позволя да преработя това, което си написал. По-скоро трябват усет за предприемачество и голяма запас от жизнена енергия. Всичко останало, включително желанието за работа и парите, са следствие на тези две неща.
25
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Може с желание, но трябва първо и да можеш много работи.... И енергия като за трима трябва, особено пък на полето.
24
0
 
3
 
! Отговори
ED преди 4 години
Добре че е този Запад, да отидете, да поработите и посъберете пари и да ви даде посока в живота. Иначе все по него плюете. Що не бягате в Русия бе бастуни, в Иран, Китай и прочее...България ще ви стори Рай!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха, ХаНа полето ще прокопсат.Но те знаят ли че полето е завод без покрив.Градушки,суши,болести киселинни дъждове и много др.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропаганда на тема - виждате ли, капитализма работи :DПС Започвайте с минусчетата.
21
5
 
1
 
! Отговори
Един от Германия преди 4 години
Не знам случайно или не, но това лято се запознах през почивката ми в България с четири семейства, върнали се през последните 1-2 години от Обединеното Кралство и от Германия. Всички те на около 40 години имат вече собствен бизнес в България и не се оплакват. Убеждавам се, че ако човек е научил и възприел някои положителни неща от Запада и се върне с идеи и най-вече достъчно спестени пари в родината, има достаъчно шансове да преуспее. В България много идеи могат да се реализират по-лесно.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 22"Няма такова нещо. Къде ги четете тези глупости? И в САЩ и в Канада ги гледат под лупа! Нищо че говорят на един и същ *** език."Напротив, има! Сканират ги на секундата и минаваш през цекциите за канадски и американски граждани. Ако има някои натушения от страна на човека с паспорта е съвсем друг сценарии. Също така помага ако попаднеш на български граничен милиционер който се прави на интересен и намеква за бакшиш.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 22 ами ти използваш хиляди думи от този език, а те не използват нито една от твоя, що не използваш твоя като си толкова велик?
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14 "Британския задграничен Паспорт по Света е като да си Крал на Британия". Няма такова нещо. Къде ги четете тези глупости? И в САЩ и в Канада ги гледат под лупа! Нищо че говорят на един и същ *** език.
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи завърналите са толкова много, че веднага успяват да ги филмират. Разплаках се от умиление.
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави са хората , че е добре да дойдеш на Запад и да видиш как се работи и какви са отношенията м/у хората., но как да го обясниш на 80-процентници които всичко знаят, всичко могат, ама все някой им пречи.
15
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво - трябва точно това - предприемчив дух и желание за работа - парите са следствие...
14
7
 
27
 
! Отговори
жана преди 4 години
рано и добре са се усетили, че Англистан става все повече и повече рай за мюслюманите и ***, които в много английски градове вече са мнозинство от населението, както "лондончани" които си избраха за кмет пакито Садик Кан, това е бадещето на Англистан, Германистан и околните западни емигрантски кочини и който е умен се връща...
13
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
утре като ги подгонят хората на Митьо очите да си плащат шото имат бизнес и Реклама по тв съответно и те сами ще се върнат в Англия
12
14
 
18
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Браво на тези хора които имат цел и си е следват.Много хора се прибират вече в родината,факт.
11
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще е голяма простотия ако не са взели Британско гражданство след 10 г там , щото Британския задграничен Паспорт по Света е като да си Крал на Британия
10
10
 
32
 
! Отговори
5 от 2 милиона преди 4 години
От 2 000 000 Българи живеещи за постоянно в Чужбина 5 са се върнали , ама то голяма бройка е тва бе , няма що , голяма Новина щом е тука в тоа сайт , ясно
9
2
 
28
 
! Отговори
няма значение преди 4 години
Обичайте се, пийте вино и се любувайте на живота!!!
8
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако същото го прави някой, който си е стоял в България нито някой щеше да го забележи, нито да му обърне внимание. Престоя в чужбина е задължително условие.
7
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За мен е унизително да слугувам в чужбина, но и в България също не много добре. Реално щом съм българин съм тотално прецакан.