БНР излезе с позиция: Силвия Великова не е свалена от ефир

От радиото изтъкнаха грешки на радиоводещата
13 сеп 2019 11:11, Александър Попов
41
БНР излезе с позиция: Силвия Великова не е свалена от ефир
Снимка: БНР

Случаят с отстранената водеща в БНР Силвия Великова предизвика силен обществен отзвук, а нейни колеги изразиха ясна подкрепиха. Това накара и ръководството на радиото да излезе с официална позиция по случая. В нея се уточнява, че Великова не е уволнена, но в същото време се посочват и нейни грешки в ефир. Самата Великова смята, че отстраняването й се дължи заради нейната критичност в ресора, който отразява - съдебният.

Ето становището на БНР:

"Управителният съвет на Българското национално радио покани и изслуша и.д. директор на програма "Хоризонт" Николай Кръстев във връзка със създалата се ситуация около журналиста Силвия Великова.

УС споделя становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми.

Пред членовете на УС на БНР Николай Кръстев гарантира, че Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването "Преди всички" на програмата.

Във връзка с настъпилите промени в управлението на "Хоризонт" обаче са направени изменения в графика на водещите. Част от тези промени са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019. Мотивите за санкцията на СЕМ са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, което е нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите - чл. 17, ал. 2, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за радиото и телевизията. Част от съдържанието е изготвено от Силвия Великова.

Според Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма "Хоризонт" следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването "12+3" като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест. Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми.

За да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки, УС препоръчва на г-н Кръстев да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: БНРСилвия Великова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 24"Независимата" Великова и нейната рода, както и Волгин, от двайсет години са на хранилка от олигархични грантаджии и *** и БНР отдавна никой не го слушат - да обявяват пийпъл-метрията и рейтинга си. Радиото си остава казионно отпреди 1989 г. и го слушат само чугунени глави, а щом Великова протестира срещу Гешев, значи има за какво - погледнете кои са на протестите срещу него, както и арестуваните от него комунистически олигарси и тарикати, и ще ви ясно вие за кого тролите.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЪМ КВИ БЯХА ТИЯ РЕЧИ НА НИНОЙЦА- НАПРАПРАУ СЪ РАЗПЛАКЪХ.....И СИА КО....ЩО ОТНЕХТЕ ЛАТИНОДРАМАТА ОТ ЛЕВИЯТ ЛИДЕР МИЛИОНЕР НО СОЦИАЛИСТ.
32
3
 
6
 
! Отговори
лицемери преди 4 години
Аз не слушам програма Хоризонт заради Волгин и Великова. Тези хора са сериозно облъчени, а може би много добре платени. Питам протистиращите журналисти къде бяха, когато уволниха Иво Инджев заради това, че попита дали е вярно че известна строителна фирва е подарила апартамент на Гоце Архара. Кога се искрени, тогава или сега. И защо да им вярваме, че не са получили много пари. Аз лично не им вярвам.
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е като плюеш срещу предизвестения бъдещ главен прокурор. Изхвърчаш или попадаш в ареста! Имаме мутра премиер, трябва да имаме и мутра главен прокурор. Така казаха началниците!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е позиция, а констатация.
29
1
 
4
 
! Отговори
До32 преди 4 години
Това са пълни глупости,BBC е 100% държавна във Великобритания, няма реклами, а се финансира от гражданите, демек ако имаш телевизор плащаш лиценз 150 паунда, без значение дали гледаш bbc или някоя друга телевизия. За радио не те гонят, но предполагам тоя лиценз се разпределя м- у ввс радио и телевизия
28
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В демократичните държави няма държавни радиа и телевизии. Таквизи има сал в тоталитарните и мафиотските образувания...Нали требе да облъчват простиот народ...Ше плащате като попове....
27
7
 
7
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
При толкова много телевизии и смарт фони кой слуша БНР ?Излишен държавен разход.
26
4
 
5
 
! Отговори
Варнене. преди 4 години
А бе тоз Ники Кръстев,дето я е уволнил нали работи в Блумбърг и България он ер....за това пропускате скандала или съвсем клекнахте на властта.....а Варна....
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този път, триумвиратът Пеевски/Борисов/Цацаров прекали. Положението днес определено е по-лошо отколкото през 2013 г.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
... нейни колеги изразиха ясна подкрепиха.Ако не бяха изразили ясна подкрепиха, спукана и беше работата.Пред народа не мина и номерът с "шпионския" скандал.А сега сериозно: Когато напълно недееспособният елит докарва системата до криза, тогава се освобождава ненавистта на народа и този "елит" бива пометен.
23
6
 
10
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 4 години
Държавно радио, държавна телевизия, държавен театър, държавна опера. ПИСНА МИ! 21-ви век сме! Всяко световно радио е в телефона ти! Всяка световна ТВ също! Ще ми харчите стотици милиони за издръжка ?!?! Защо ?! Държавна опера Русе /примерно/ вече е на червено с над 5 000 000 лева! Защо бе? Нормална опера в света си продава билетите за по 2000 евро месеци предварително. Русе продава билети да по 10 лева и не събират и 10 зрителя!!! Защо ми харчите парите!
22
13
 
11
 
! Отговори
НЕЗНАЕЩ преди 4 години
А РУСКИЯ *** ВОЛГИН ОЩЕ ЛИ Е ВБНР? НЕГО ПРЪВ ИЗГОНЕТЕ!
21
6
 
16
 
! Отговори
СМЕХОРИЯ преди 4 години
НИТО СМЕ ДИКТАТУРА, НИТО СМЕ ДЕМОКРАЦИЯ, А ПАРОДИЯ!
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На гешев гори гешефта.Абе малоу,mniciкакво сте се захванали с доайена на радиото.Вие в час ли сте ,как се стига дотези хоризонти.Това не е да вадиш маркуч и да ръсиш за освежаване напростотията,щото друго неможешДобре,а кой ще ни поведе да свалим този вертеп,ако не интелигентният подход .Г -жа Великова изнесе на плещите сипростотията костова и е нужно в тозимомент ,цялата страна да я подкрепи.Явно ,простотията носи жалкия натюрморт.
19
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стана като при Т.Живков
18
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се готви Волгин
17
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фашизмът се завръща. Протести няма, защото фашизмът е дясна и русофобска доктрина и се припознава от Запада и местните десни храненици на Запада.
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко сме загрижени за ПЛУРАЛИЗЪМА, щом засяга когото нетрябва. Иначе не винаги е така.
15
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свободата на словото свърши. Живеем във Студената война 2. Всички вражески радиостанции са забранени, радиоапаратите ще бъдат застопорени на правилната радиостанция.