Регулация за е-тротинетките - до 25 км/ч по алеите за велосипеди

Спорът опря до каската - да е задължителна или не
37
Регулация за е-тротинетките - до 25 км/ч по алеите за велосипеди
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Е-тротинетките ще се третират като велосипеди. Това е едно от предложенията за регулиране на новите превозните средства, съобщи председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова пред bTV.

Тя допълни, че по улиците – е-тротинетките ще могат да се движат в най-дясната част на платното, но само по такива, където ограничението за движение е до 50 км/ч.

Още по темата

Санкциите се предвиждат да са същите като при велосипедистите.

Въвежда се и възрастово ограничение – 16 г., а 14 и 15-годишните ще могат да се движат само по велоинфрастуктурата.

Максималната допустима скорост с е-тротинетка ще бъде 25 км/ч.

"Разчитам, че хората сами ще се грижат за собствената си безопасност. С колегите от МВР сме коментирали, че когато се създаде регулация, ще се намери начин и как да се контролира тя", допълни Крумова.

Хората, които карат скутерите през нощта – задължително ще трябва да носят светлоотразителни елементи в облеклото си.

"Предизвика дискусия каската, според нас трябва да е задължителна, но срещаме отпор от ползвателите. Постигнахме съгласие за светлоотразителните елементи в тъмната част на денонощието. Важно тротинетките да имат светлини и отпред и отзад", заяви председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

На този етап тротинетките няма да се регистрират.

От днес предложенията са публикувани за обществено обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карам редовно велосипед и мисля, че каската е нещо доста излишно. Първо 95% от велосипедистите се движат със скорост до 25км в час и инцидентите са доста рядко нещо и второ - колко от вас са чули за умрял велосипедист, защото е без казка? Аз съм чувал само за прегазени такива!
35
5
 
2
 
! Отговори
рфл преди 4 години
Къде сте виждали *** с тротинетка, къде да види на село такава извънземна машина? Дай му на Бай *** една смръдлива каруца да си кара *** 3км до работа и *** на училище да играе по цял ден на фейсбука, а вечер да правят задръствания за 2 бири, 5 пластмасови домата, 3 гумени краставици и един пакет фалшиви кебапчета, но им пречат велосипеди и тротинетки. Докторите вече се чудят какво да правят с децата, затова от града вече бягат по селата, където няма ***.
34
3
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 4 години
Ще заведеш дело ще го осъдиш и ще плати от джоба си.
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33щетите от катастрофа ще ги плаща лицето управлявало превозното средство -който има застраховка, има който не плаща от джоба си - както е сега с пешеходците и велосипедистите. До сега не съм чул някой да се е оплакал, че видиш ли Велосипедист или Пешеходец е причинил по своя вина верижна катастрофа със щети за стотици хиляти левове и няма как да си изплати щетите!
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А щетите от катастрофите кой ще ги плаща като нямат регистрация и застраховка?
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като си включа GPS на телефона мога да си измеря скороста даже като ходя пеша. Този където говори, че не могат да се измерят скорости под 60 км/ч нещо не му е много ясно, но то 98,3 % не им е ясно,де.
30
3
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
При сблъсък между кола на НСО и тротинетка кой е виновен?
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не мога, да си регистрирам ел.мотора още ... Алууу!
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Стандартните за автомобили искат минимална скорост 60км/ч и въобще не засичат мотори, а за тротинетки абсурд.Стандартните за автомобили искат минимална скорост 60км/ч и въобще не засичат мотори, а за тротинетки абсурд."Ами ще се сдобият с такива, с които може. Мога да ти измеря скорост на движение, с камерата на един iPhone... В КОЯ ГОДИНА ЖИВЕЕШ БЕ!
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Улеснението на един води до затруднения за хиляди други,"Какво те затрудняват колелата на велоалеите или тези, движещи се плътно в дясно? Затруден. ЗАТРУДНЕЕЕЕН, БАЦЕ! Ти си затруден ментално!
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23А на теб дати дадат всички стари батерии да ги складираш на балкона и да ги рециклираш
25
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23Ти си титан на мисълта, човече! Направо паднах от дълбокомислието, че велосипедите и тротинетките предизвиквали задръствания, следователно били вредни.Ами направо да ги забраняваме тогава. Въздухът в България рязко ще стане с алпийски показатели и продължителността на живота ше скочи с поне 10 години. А и последно...да се разреши неограничен внос на дизели нов внос и да се раздадат на човек поне по два - безплатно, подарък от държавата...и с безплатно гориво...
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
който иска да си пука главите без каска.
23
8
 
5
 
! Отговори
Чист въздух преди 4 години
За да остане въздухът еднакво чист колкото преди използването на тротинетките и преди велоалеите за колоездачи, трябва на всеки един тротинеткаджия или велосипедист, поне 1000 автомобила да не се използват. Улеснението на един води до затруднения за хиляди други, но както винаги правата на малцинството се спазват, а от правата на мнозинството никой не се интересува.
22
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Принципно нещата със скоростта биха могли да се решат донякъде чрез вграден ограничител на скоростта в тротинетките, но съм сигурен, че тротинеткаджийите ще го елиминират веднага след като си я купят. Големият проблем е как да се махнат тротинетките от местата за пешеходци. С велосипедите не се прави никакъв опит да се приложи закона и същото ще е и с тротинетките. Вторият голям проблем е замърсяването на въздуха заради велосипедите и тротинетките, които очевидно предизвикват задръствания.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как аджеба ще ги засичат с каква скорост се движат?Преди години измислиха, че моторетка която не може да "вдигне" повече от (не помня, май 50км/ч) се кара с категория "М", а по-бързите минават към мотоциклетите и изискват "А". Хлапетата отваряха километражите на моторетките и залепваха принтиран циферблат на който максималната скорост е обозначена на 40 примерно. А под него оставаше оригиналният на който пише 90-100 и т.н.
20
2
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Две са нещата при законите - какво изисква закона да се спазва и механизмът за контрол на спазването на закона. В България го има само първото. Примерно Закона за движение по пътищата - пише нещо си в закона, но всеки ден в България се извършват над 220 милиона нарушения на този закон, а КАТ прилага закона при 2000-2200 нарушения средно на ден, т.е. при 1 на над 100 хиляди нарушения. Същото е и с тротинетките и велосипедите. Ще напишат нещо в закона, но няма кой да приложи закона.
19
3
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Само в загубена и неадекватна администрация като нашата може -кмет ТЪРЖЕСТВЕНО да открива тези превозни средства пред медиите ПРЕДИЗБОРНО и СЛЕД ДВА МЕСЕЦА!!! да се сетят за законовите разпоредби!!!!Пак си Я ИЗБЕРЕТЕ!!НЕКА ВИ!
18
3
 
2
 
! Отговори
ss преди 4 години
Сега цялата патардия е кой ще ви продава каските и тротинетките и от кои тротинети ще ви продават, и жилетките за тях.
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поправка по-долу:"велопътеки"