Хроники на Независимостта: Отношенията ни с Австро-Унгария

Почти цялото лято на 1908 година княз Фердинанд прекарва във Виена
22 сеп 2019 19:00, Красимир Ангелов
11

Почти цялото лято на 1908 година княз Фердинанд прекарва във Виена. Там той търси подкрепа от Австро-Унгария за промяна на статута на страната ни от васална в суверенна. Последната му среща е с император Франц Йосиф на официална вечеря. Двамата се разбират, че България първа ще обяви независимост, а след това Австро-Унгария ще анексира Босна и Херцеговина.

Още по темата

Двете страни са заинтересовани да действат заедно. През 1908 изтича срокът от 30 години, в които Австро-Унгария може да управлява османската провинция Босна и Херцеговина. След това трябва да я върне на Турция.

Интересно е, че този път князът и правителството не разчитат само на подкрепата на Австро-Унгария. Русия също е предупредена за намеренията на българските власти, обяснява проф. Веселин Янчев от Историческия факултет на СУ "Климент Охридски".

Късно вечерта на 21 септември 1908 година княз Фердинанд се връща от Виена в България. Той пристига с яхтата "Хан Крум" на пристанището в Русе. Там го очаква цялото българско правителство, начело с министър-председателя Александър Малинов.

Решението е, независимостта да бъде обявена в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново. И така да се направи връзка между Втората и Третата българска държава.

Търновци са знаели, че в града им ще се случи нещо от изключителна важност, но не са подозирали, че тогава ще бъде прочетен Манифестът на Независимостта. Те по скоро са очаквали да чуят важни новини за съдбата на "Източните железници", обяснява Тодорка Неделева, историк от Регионалния исторически музей – Велико Търново.

Вижте още във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1909 г. На 5 февруари 1909 г. Русия, първа от Великите сили, признава независимостта на България.--------Че защо така - цели четири месеца след обявяването?
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
kolko metra sa visoki magasinite na jysk v dania, germania, italia, francia, austria...i drugite drjavi?
8
0
 
0
 
! Отговори
Защото се казва Исус преди 4 години
*** поп, *** поп, *** поп, *** поп, *** поп ... дали ще да доживея денят когато хората ще се свободни от лъжите ви, свободни от глупостите ви, може и да не го доживея, но ще се лее още кръв ..
7
1
 
2
 
! Отговори
до автора на Текста преди 4 години
Кой се интересува в 2019 г какви гуууйййнннааа поствате тука копирани от интернет , що не постваш как Бългаите са насила Гристиянизирани от Византия през 866 г. щото е срамно и позорно
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След Съединението Австро-Унгария насъсква сърбите срещу нас; а когато българската армия побеждава и стига до Пирот, австро-унгарците заявяват, че трябва да спре, иначе ще се бие с австро-унгарски войски. Пише го във всеки учебник по история, но на русофобите не им изнася.
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1909 г. На 5 февруари 1909 г. Русия, първа от Великите сили, признава независимостта на България. Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 г. с политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов.Русия плаща българската независимост с 80 милиона златни франка, тогава равни на 674 тона злато. България никога не връща заема.
4
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
а,да!..Да уточня за русофилите:-..."Отдайте Божието Богу,Кесаревото-Кесарю!"..ТОВА казва Исус...Та:..-Да отдадем "европейското-Европу" и "полагаемото се -на Русия"!!!!!НИКОГА ПРОТИВ Русия,ВИНАГИ с Европата!...И по-специално:-Австрията!!!..Но,от шлангоръзпъвачи не можеш да очакваш нищо..
3
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Австрия е специална държава на Стария континент.Не знам по каква причина..Австрийците са .."дървеняци" по нашите "критерии",но ако искаме да имаме някаква полза от "дружбата" ни с други народи,то нямаме избор:-Австрия е единствената!Не винаги я разбираме,много често може да я обвиняваме,но то е защото и ние самите не знаем какво искаме..
2
1
 
8
 
! Отговори
шматка преди 4 години
П.икльо по твоята логика няма никой независимСАЩ Русия и Китай зависят от международните пазари и политиката на другите.Всички зависим от петрола... Аман от пораженци
1
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От какво сте независими.. От това че от вас независи нищо ли. Кой ви управлява държавата. Краварите и Брюксел. Това независимост ли е.