Борисов: България разполага с блестящи лекари. Това е известно в цял свят

Премиерът обеща активна работа за осигуряване на модерно лечение
23 сеп 2019 20:15, Нели Христова
82
Борисов: България разполага с блестящи лекари. Това е известно в цял свят
Снимка: БТА

"Българското правителство активно работи не само за осигуряването на качествено здравеопазване за пациентите, но и те да имат достъп до най-модерните методи и иновации в лечението". Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба, по време на среща с водещи наши и чужди специалисти по повод ХI европейски конгрес по роботизирана хирургия.

Конгресът ще се състои от 26 до 28 септември в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Домакинството на престижния форум спечели Медицинският университет (МУ)-Плевен след сложна конкурсна процедура преди четири години в Париж.

Председател на научния комитет на форума е ректорът на МУ-Плевен проф. Славчо Томов, а чл.-кор. проф. Григор Горчев е президент на конгреса в България.

"България разполага с блестящи лекари и медицински специалисти, чиито опит и експертиза са известни в цял свят", е изтъкнал премиерът Борисов. Организаторите на форума са заявили пред Борисов, че за конгреса в София пристигат над 300 специалисти от Европа и Америка, както и китайските партньори на МУ-Плевен.

От българска страна ще участват много наши лекари и студенти по медицина. "За първи път в конгреса ще участва и т. нар. Световен отбор от топ хирурзи", посочи пред премиера Борисов чл.-кор. проф. Григор Горчев. Българският професор допълни, че на форума МУ-Плевен ще реализира две демонстрации на 3D хирургия на живо: на робот-асистирана операция от екип на самия проф. Горчев и на ХАЙФУ хирургия - от екипа на доц. Добромир Димитров. Излъчването на демонстрациите е с обучителна цел по европейски проект по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Премиерът Борисов е акцентирал, че основен приоритет на правителството е образованието и именно конгреси като настоящия допринасят за още по-добрите резултати в работата на учени и лекари.

Мотото на ХI европейски конгрес по роботизирана хирургия е "Отвъд границите", като посланието е за разширяване на асоциацията с млади специалисти от Източна Европа, които в бъдеще ще прилагат високите технологии и новите хирургични методи.

По време на срещата с Бойко Борисов, на която присъства и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, лекарите припомниха, че през миналата година МУ-Плевен отбеляза 10 години от въвеждането на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България, посочват още от пресслужбата на МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Решава *** уравнение -колко ще го оскубят за лечение.Лошата болест, щом при бедния дошла е,го чака Попа,после при късмет - във Рая.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
aide da vidim parvo blestiastite doktori v bankia...naprimer blestiastia rentgenolog, anatom, fizioterapevt, ortoped, seksolog, akusher ginekolog, ochen doktor, dietolog, internist, urolog, hirurg, ushen doktor, pediatar, gerontolog, paleontolog, geolog...ama i tehnite darjavni zaplati na vidim na svetloto...
24
5
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Анонимен 16 Много лъжеш. Докажи го.
23
14
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Народът вече ясно прави разлика между него - Държавника и двете каки Кyрнела и омБоцманката...
22
3
 
13
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
България на 6 морета. Време е за нова космическа площадка и българин на Луната .Бойко, е новия хан Аспарух
21
6
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 6 Един от онези добри журналисти Кеворк ежеседмично плюе по държавата. Кой му плаща не знам, За такива като него ли пишеш ?
20
9
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Държавник...
19
0
 
18
 
! Отговори
Нено преди 4 години
Според мен купуват техника.. но кой и как се лекува с тази техника. Хубавата техника само за паралии, за нормалния българин смърт... Г-н Борисов много правите но малко проверявате... а там където ги хванат много бързо ги пускат, защото и ония са корумпирани
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
pokajete edin blestiast bg psiahatar, anatom ili anestesiolog de...
17
1
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Видях успешното лечение,но за богатите, за съжаление !
16
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
затова ядат бой щото са блестящи
15
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отивам на сърдечен лекар, огромна опашка 20-30 човека. Излиза доктора и ми казва на ухо дай 30лв и влизаш веднага ... Боко, искам коментар.
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес завод за пплупроводници, а догодина цели проводници. Честна пионерска.Исказванията на Боко и Сие са точно от някое пленумно заседание на БКП. Май нищо не се е променило 30г, боксуваме и затъваме яко
13
2
 
15
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Имаме 90%корумпирани лекари искат си най нахално пари, защото никой не ги проверява какви ги вършат, за да пиша имам доказателства... И когато ги бият е заслужено, ако имаше начин иаз щях да бия
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Do nonsense 50-60 хиляди никак не са обидно ниски!!! Гледай репортажа на Васил Иванов в Нова. Може да питаш и д-р Г.Начев...най-гот е да си милионер в държавна болница. А като цяло, ниски са заплатите на всички българи. Някои са дори обидни.
11
2
 
15
 
! Отговори
СВЕТЛИ БЪДНИНИ преди 4 години
В ДЪРЖАВАТА ИМА 2(ДВА) ОПЕРАЦИОННИ РОБОТА "ДА ВИНЧИ" ( в Плевне и в "Майчин дом")ЛАЗЕРНИ РОБОТИ ЗА ОПЕЕРАЦИИ НА РАК СЪЩО НЯМАМЕНЯНАМЕ УЛТРАЗВУКОВИ ОПЕРАЦИОННИ УСТАНОВКИС ПАРИТЕ ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ САМОЛЕТИ МОЖЕХМИ ДА КУПИМ:600 РОБОТА "ДА ВИНЧИ " ИЛИ 300 ЛАЗЕРНИ РОБОТА ЗО ОПЕРАЦИИ НА РАКДАВАТЕ ЛИ СМЕТКА ЗА ТЕХНОЛОГИЧНОТО НИВО НА МЕДИЦИНАТА НИ.
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко, събуди се баба ... време е да си вземеш хапчето. 80% от медицинските кадри в БГ са на възраст 62г, след 5-10г ще се лекуваме само с шамани и врачки защото промяна няма да има и затъваме все повече.
9
2
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Осигуряване модерно тук лечение ?!Борисов спал е на течение.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако това беше вярно, този щеше да е в психиатрия!
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте замазвали очите на хората, блестящите лекари напуснаха българия, както и 80 % от качествените хора. Радвате се на властта, а не правите реформи. Предатели.