Проф. Овчаров показа уникални находки от Перперикон 2019

Историкът разказа любопитни факти от книгата си "Българската версия за Дракула"
25 сеп 2019 17:15, Анисия Иванова
9

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Професор Николай Овчаров представи днес всички открити и реставрирани уникални находки от Археологическа кампания "Перперикон 2019".

Историкът разкри и интересни факти от книгата си "Българската версия за Дракула". 

По думите му за Дракула и други влашки князе има сведения, че са говорили и писали на български език до 17-и век, затова може да се запитаме до каква степен могат да бъдат наречени българи или румънци, каза той.

Професорът уточни, че книгата няма да бъде опит за заяждане с румънските ни съседи, а по-скоро отговор на нуждата от яснота около световните заблуди, свързани с личността на граф Дракула.

Според Овчаров, е необходимо българите и румънците да имаме единодушно мнение по въпроса с историческите факти около "вампира". Той е на мнение, че двете държави трябва да се възползват от популярността на Дракула и да инвестират повече средства и усилия за развитието на културен туризъм в тази посока.

Овчаров разказа още, че с румънските и молдовските ни съседи ни свързват и българската светица Св. Петка Търновска, която е и румънска национална светица, Св. Филотея, която е молдовска национална светица, както и покровителят на Букурещ - българският светец Св. Димитър Басарбовски.

Според Николай Овчаров, държавите ни трябва да експлоатират в по-голяма степен историческите си дадености и да си сътрудничат в активното развиване на поклоннически и културен туризъм на територията на страните ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-н.Овчаров като голям архиолог Как румънците говорили на български ама то най простия човек ще познае нали от един народ сме Хиродот го е казал най голям от всички народи е Тракийския но след Индийците. Какви дошляци какви преселници няма буламачи.незнам що за археолог нямам думи!!!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Незнам какъв е като археолог, но като манипулатор и източвач на пари и от общини и министерства е 1
7
3
 
0
 
! Отговори
Исмаил преди 4 години
е как намират само християнски факти и нито един мюсюлмански..ха.ха.ха излиза ме по нашите земи нямало мюсюлмани...
6
5
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Викнете му на тоя една бира да спре да говори глупости
5
2
 
4
 
! Отговори
до "Ами така е. преди 4 години
Искаш да кажеш от хазарите.
4
6
 
10
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
КАМЕННИЯТ САРКОФАГ ОТ ПЕРПЕРИКОН Е ОТКРАДНАТ ОТ РУСНАЦИТЕ С ХЕЛИКОПТЕР И ИЗНЕСЕН В РУСИЯ!ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕ ИСТИНАТА?!!!!
3
2
 
3
 
! Отговори
Иманяра преди 4 години
Аз съм ги намирал и по качествени
2
1
 
28
 
! Отговори
хроно граф преди 4 години
Молдова и Влашко през цялото средновековие, до падането под турско робство са били български "войводства", т.е. гранични области.Там се говори и пише на български до 1851г., когато идва техния Иречек, измисля им история свързана с Рим, кръщава ги "румънци", държавата им Румъния и им измисля, и език на основата на френския.Случаят им е малко по-тежък от този на "македонците".
1
4
 
6
 
! Отговори
завалъ преди 4 години
Събира трохите по Перперикон. Слушах го като каза в едно предаване по телевизията, че в 1967г. от Перперикон, с хеликоптер, е вдигнат каменен саркофаг дълъг 4(четири) метра, тежащ 4(четири)т. и е изчезнат безследно, няма документи, никакви следи, освен няколко очевидци.Историята ни е 90% свободни "политкоректни" съчинения във вреда на народа ни.