Работникът да плаща първите 3 дни болнични? Неприемливо!

Омбудсманът: Това няма да реши проблема със злоупотребите
193
Работникът да плаща първите 3 дни болнични? Неприемливо!
Снимка: архив, БулФото

Омбудсманът Диана Ковачева смята за неприемливо първите три дни болнични да бъдат за сметка на работещите.

В своя позиция по актуалната тема тя изтъква, че това ги поставя в положение да плащат осигуровки, а да не получават обезщетение при загубена работоспособност.

Още по темата
Като защитник на правата и интересите на гражданите следва да обърна внимание, че решение, при което не се изплаща обезщетение в първите три дни от болничния, практически няма да реши проблема със злоупотребите, а само ще утежни положението на болния във времето, когато има най-големи разходи за лечение и така работещите са застрашени от оставане без доходи в труден за тях момент, посочва Ковачева.

По думите й от неправомерното ползване на такъв отпуск са ощетени всички.

През първите три работни дни това е работодателят, който не само заплаща обезщетението за временна неработоспособност, но може да извърши и разходи за извънреден труд. Ако периодът на временна неработоспособност продължи по-дълго, ощетен е и НОИ, който заплаща остатъка от болничния, а в крайна сметка се засягат интересите на всички граждани, които внасят социални осигуровки.

В по-глобален мащаб ощетено е обществото и гражданите, чиито средства за осигуровки изтичат за заплащане на подобни недължими обезщетения, посочва омбудсманът и допълва, че злоупотребата не бива да се толерира.

Тя заявява, че подкрепя провеждането на обществен дебат при зачитане интересите на всички заинтересовани страни, включително намирането на баланс между интересите на бизнеса, държавата и правата на работещите.

Според Ковачева водещият мотив при намиране на решение следва да бъде запазване на конституционни права на гражданите в социалната сфера, така че те да бъдат обезщетени при настъпване на временна неработоспособност.

По думите й ключов въпрос при решаването на проблема следва да бъде упражняването на по-ефективен контрол при издаването на болничните листове и при спазване на режима, определен от здравните органи за работник в състояние на временна неработоспособност.

Омбудсманът призовава към конструктивен експертен диалог между представители на всички заинтересовани страни за предприемане на мерки, които да препятстват злоупотребите, но без да се допуска отнемане на установени права на работещите и осигуряващи се граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИванИ дали след неплащането на половината надници няма да последва една хубава жалба до инспекцията по труда?Дали няма да му разплачат майката на "бизнеса"?
123
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИванКато няма да плаща заплата ще им работи дедовия....
122
0
 
14
 
! Отговори
Кристално преди 4 години
Ясно НОИ Взема НОИ ПЛАЩА .
121
2
 
11
 
! Отговори
Иван преди 4 години
с риск да се повторя - от това лесно следва работодателя да не плаща заплата за първите три дни всяка седмица....
120
1
 
18
 
! Отговори
(^_^) преди 4 години
Както е казал Цезар: Да го ду_ат бедните, а тук може да добавим и работниците ... Сегашната държава не е на работническо-селската власт, така че какво и пука за гореспоменатите категории ... !!!
119
1
 
47
 
! Отговори
ДНД преди 4 години
Нещата са прости -работникът и бизнесът са платили осигуровки. Значи осигурителят -т,е, държавата при болничен трябва да плаща. Няма никакво значение дали се е осигурявал на минимума или на друга заплата. Ако държавата не може да си изпълни задълженията , това означава че правителството е некадърно.
118
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дам, в България дърцавата е диктатор - не регулатор.
117
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът по презумпция човешка е болен. Почти винаги има основателна причина за болнични. Той обаче пренебрегва здравето и взема болнични за много по маловажни неща. Лошо, много лошо. Лекувайте се бе, хора. Малко са истински здравите хора. Няма профилактични прегледи, няма строгост и ред. Лошо, много лошо. Не лекарите издават фалшиви болнични, а самите хора се отнасят неуважително към здравето си
116
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво ще проверява НАП?! Те една ревизия не могат да направят като хората, преди години се съдихме заради тяхната некадърност.Добре, че съдилищата им бършат дирниците и излизат чисти, иначе всички са за пандиз.
115
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да разбера за кой точно работодател става дума?! Държавата е най големия работодател в българия. Точно държавата не искаш да плаща болнични.
114
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Бизнесът" като почне да внася реалните осигуровки и данъци, тогава да му дават думата да ръсят мозък.Чудят се как да прекарат държавата и работниците си, не плащат осигуровки, бутат пари в пликове под масата, а иначе си навират мнението къде ли не.Наглост до немай къде.Разберете, който плаща, той поръчва музиката, като не ви се дават дава пари за заплати и осигуровки - ще мълчите!
113
0
 
20
 
! Отговори
Пешев преди 4 години
НАП трябва да проверява обаче най-големия батак е самия НАП. Всичко е на автопилот и кораба потъва по план. Вода има за всички!
112
2
 
17
 
! Отговори
Шеки преди 4 години
Честно казано предпочитам да умра вместо да давам парите си на нашата фалшива здравна система, която разболява хората допълнително и им взема последните спестявания. Нека да се знае че поне 75% от българските лекари са обикновени шарлатани.
111
1
 
14
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Орган да проверява дали работодателите плащат всички осигуорвки и данъци си има казва се НАП. Друг е въпросът, че при проверка при работодателя на всички служители са разадени листчета и когато органът ги попита каква заплата взима всеки казва, че това му е реалната заплата, защото го е страх и така попадаме в един омагьосан кръг. След като сте недоволни от вашия работодател защо го прикривате ?
110
13
 
3
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Болнични само след направени изследвания и показване на касова бележка от аптека
109
4
 
9
 
! Отговори
Андон преди 4 години
Ако Бойко не излъже корейците от Хюндай да инвестират в България, държавата е фалирала много скоро и тогава пенсионерите ще трябва да си ядат гумените *** и да умират прави.
108
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30% от българския бизнес е сенчест.90% от работниците се осигуряват на минимална заплата.най-добре е да работим за чуждия, не на българския бизнес - ако можем.
107
2
 
13
 
! Отговори
Стойчо преди 4 години
Ако работодателите осигуряват на реалните суми ще им избягат работниците и тогава системата ще рухне. Законите ни са далеч от реалността защото България е страната на 1001 лъжи.
106
1
 
29
 
! Отговори
НИК преди 4 години
РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА БЪДАТ НАКАРАНИ ДА ПЛАЩАТ РЕАЛНИТЕ ОСИГУРОВКИ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ И ТОГАВА ЩЕ ИМА ПАРИ И ЗА БОЛНИЧНИ И ЗА ПЕНСИИ. МОЙ ПОЗНАТ ТЕХНИЧЕСКИ РЪКОВОДИТЕЛ ГО ОСИГУРЯВАТ НА 600ЛВ, А ПОД МАСАТА ВЗИМА 2500, РАБОТИ В ЕДНА ОТ СТРОИТЕЛНИТЕ ФИРМИ, НА КОИТО ДАВАТ ВСИЧКИ ПОРЪЧКИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА. РАЗКАЗВАЛ Е КАК ОБИКНОВЕННИТЕ РАБОТНИЦИ ОТ РОДОПИТЕ ГИ КАРАТ СА АВТОБУСИ, РАБОТЯТ БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ 2 СЕДМИЦИ - ПОВТАРЯМ БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ И ТЯХ ГИ ОСИГУРЯВАТ НА МИНИМАЛАТА ЗАПЛАТА. ПОСЛЕ ЩО НЯМА ПАРИ ЗА ПЕНСИИ.
105
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kaк ви звучи, даскалица пратила щерка си - 8-клас в езикова гимназия в по- голям град, взема 1 месец болничен, за да живее в квартирата при детето на мама, да му пере, готви и чеше по пъпа и да гледа някой да не я скочи....И защо работодателят да плаща за такава простотия?