20% от кетъринг фирмите с нарушения. За какво да внимаваме?

Основно за изтекъл срок на годност и неправилно съхраняване
27 сеп 2019 10:20,
1
20% от кетъринг фирмите с нарушения. За какво да внимаваме?
Снимка: pixaBay

При 20% от общо регистрираните 464 кетъринг фирми са били открити нарушения от началото на годината. При извършените проверки са издадени 79 предписания и са връчени 4 акта за установяване на административни нарушения, сочат данни на БАБХ.

Най-често срещаните установени несъответствия са прекъсната хладилна верига, суровини без етикет, храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на суровини и готов продукт, липса на проследимост, неспазване на изискванията, касаещи помещенията и оборудването, както и нередовно водене на записи по системите за самоконтрол или липсващи такива.

Кам момента 484 са обектите, регистрирани по Закона за храните на територията на страната с дейност „кетъринг“. В София-град те са 81, а в останалите области на България – 383. За периода в тях са извършени 1663 проверки по официален контрол, 56 извънпланови и 16 проверки по сигнали и жалби от граждани.

Кетърингът най-често го свързваме с доставката на храна вкъщи. Според председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров в обикновените заведения делът на тези поръчки е около 15%, а във фирмите, които освен салон са и специализирани в доставка по домовете, като например повечето пицарии и други обекти за бързо хранене, делът им достига 30%, или средно една пета.

По думите на собственик на ресторант в столицата от кръчмите, които не предлагат пици за вкъщи, най-често се поръчва мешана скара с гарнитура, като порцията е около 700 грама. За по-големи събирания се предпочитат комбинирани месни плата с гарнитури. В останалите заведения по-голямата част от поръчките обаче се пада на пиците.

От Комисията за защита на потребителите дадоха и няколко съвета за какво да внимаваме, ако ползваме кетъринг доставки.

На първо място потребителите трябва да проучат фирмата, която смятат да наемат“, казаха от КЗП за "Монитор".

Това включва да разгледат внимателно каталога и предлагания асортимент. При разговор може да се уточнят важни детайли като цени и количества, както и дали има отстъпка при по-голяма поръчка. Така ще можем да разберем и кои от посочените в каталога продукти са постоянно налични и кои трябва да бъдат поръчани предварително.

„Важен момент е мястото и времето на събитието, тъй като услугата е специфична - става въпрос за храна, която може да има различна трайност или да изисква специфични грижи“, коментираха от комисията.

В офертата трябва да присъстват видът на услугите, цената на всяка една от тях, както и крайната цена на пакета, включително данъци и такси, предупредиха от регулатора.

На големи вечерни събития най-често се поръчват хапки, които са удобни за ядене. Офертите за кетъринг започват от 10 - 15 лв. По-високите оферти започват от 40 лв. Най-скъпо за бърза поръчка за дома излиза 50 лв.

При всяка оферта обаче трябва да се внимава и да се преглеждат коментарите и оценките, тъй като е възможно да останем разочаровани. Снимките на някои оферти изглеждат направени в домашни условия или изтеглени от интернет.

„Реалността няма нищо общо със снимките”, коментира потребител в мрежата по една от офертите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари