Близо 7% от българските пенсионери продължават да работят

Бисер Петков: По този показател сме малко над средното в ЕС
79
Близо 7% от българските пенсионери продължават да работят
Архив: Булфото

Близо 7% от българските пенсионери продължават да работят. Оказа се, че поне по този показател сме малко над средното в ЕС, за разлика от много други, при които вечно сме на опашката.

Заетостта сред хората над 65 години в останалите европейски страни е 6 на сто, обясни по време на парламентарния контрол социалният министър Бисер Петков.

Той каза, че положителната тенденция на пазара на труда с откриването на нови работни места и ниската безработица създават възможност по-възрастните хора да останат за по-дълго на работа.

Освен това в контекста на демографската ситуация и все по-застаряващото население са нужни мерки хората да продължат да работят, колкото е възможно по-дълго.

Така че Бюрата по труда предоставят информация и на пенсионерите за свободните работни места.

Все по-често доказаните умения на кандидатите са важни за работодателите, смята Петков.

"Навиците на труд, опитността, професионализма и дисциплината се оценяват положително от работодателите“, допълни той.

Министърът отчете, че само от януари до август тази година 1476 пенсионери са намерили работа благодарение на Бюрата по труда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
14
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
Абе ти на колко годинки си? Б.Петков е министър от 2017,той ли е определил нивото на пенсиите,или ти искаш за две години да се повишат с 1000лева?Д.р.и.с.льо!Вие милениум поколението искате нещо което 50-60 години беше в застой,сега за 5-10 да стане ,,връх"Е няма как,ние изстрадахме това време ,сега вие трябва сами да си завоювате по-добро бъдеще,а не да висите по цял ден пред клавиатурата и да обяснявате неща от които и хал хабер си нямате. Мързела и глезотията ви мъчи вас.ИСКАТЕ БЕЗ ДА ДАВАТЕ!
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 27От голямо значение за пенсията са и многото години работа, но с осигуровки. Питай ме мене защо пенсията ми е голяма.
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като нямат пари за круизи, дори за битовите сметки, естествено е да работят. Не разбирам радостта от тази новина.
23
2
 
16
 
! Отговори
До 25 преди 4 години
От 560 лева бруто, получаваш 416,40 лева нето.
22
7
 
9
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Личи си, че си млад пенсионер и още не си разбрал как стоят нещата с пенсиите. Тази годона, който се е осигурявал на минимална заплата, му се определя пенсия от около 200 лева, а който се е осигурявал на заплата около средната осигурителна сума, пенсията му е около 380-400 лева при жените и 405-430 лева при мъжете. За 1000 лева пенсия трябва да си се осигурявал на заплата поне 2,5 пъти по-висока от средната осигурителна сума.
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли държава, ще има и пенсии. Дори и много да намалеем, тук ще дойдат други и пак ще има държава.
20
28
 
1
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
Къде е тази заплата 400 лева бе пубере,като минималната е 560?Ако завършиш училище и почнеш работа,сам ще разбереш.Аман от голобради к.е.л.е.ши ,неудачници и многознайковци. 400 лева...мочко!
19
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тарикатите казваха, че няма да се осигуряват, защото нямало да доживеят до пенсия, че държавата щяла да фалира и куп други такива. Сега точно те реват най-много, че пенсиите са им малки.
18
7
 
1
 
! Отговори
частник преди 4 години
До 14.. Това , което коментираш го знам от преди 25год Другото е че теб те осигура държавната ясла, а пастника си бърка в личния джоб за ДОО,ЗО , ДДС .
17
3
 
20
 
! Отговори
Б.Петков е пътник... преди 4 години
Бисер Петков е пътник, защото пенсионерите ще го пометът за лъжите за 300 лв. мини- мална пенсия и падане на тавана на пенсиите. Та Бисер Петков е пътник и няма никакво значение какви нови лъжи ви разказва...
16
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Няма работа единствено този,на когото не му се работи!
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради тъпата държава ще работят естествено време е да изметем тоя строи нервите нинрязсиоа младите имигрира т старите работят боико чао
14
14
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Европейските и световни пенсионери обикалят света мойто момче,от както се помня.Но как баба ми с 30 лева/земезелска/ и майка ми със 67лева работническа можеха да си позволят това? И кой щеше да ги пусне по далеч от Мелник или Драгоман. Каква ни е БАЗАТА ОТ КОЯТО ТРЪГНАХМЕ ?Колко беше средната пенсия само преди 10-15 години?Искаш нещо което е било ,,смачкано " 50 години ,сега изведнъж за десетина да се оправи.Е няма как толкова рязко да стане това.
13
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работят, защото пенсиите им са малки. А са такива, защото българина е тарикат и не се осигуряваше през годините. Обичаше всичко да си слага в джобчето.
12
6
 
24
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До ПовечетоВ голяма грешка си. Държавните чиновници се пенсионират с що-годе прилични пенсии и си гледат старините и внуците. А пенсиите са им прилични, понеже се осигуряват върху РЕАЛНИТЕ си заплати. А не като при вас в частния сектор, където се осигурявате все на минимална заплата (ако изобщо благоволите да се осигурявате) и после се правите на ударени, що ви били ниски пенсиите.
11
12
 
15
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До Анонимен 7Муцунке сладка, работни места има бол, и стоят незаети защото няма кой да работи. Има само мрънкалници-готованци като тебе, които ИЗИСКВАТЕ някой да ви дава даром по 1500-2000 лв, на месец БЕЗ ДА РАБОТИТЕ. И ако не са пенсионерите да бачкат, картинката ще стане много интересна.
10
14
 
8
 
! Отговори
,,Млад " пенсио преди 4 години
Ако на 70 години не си стигнал до 1000лева/бруто,по което се изчислява пенсиятя/ значи или не си се осигурявал нормално ,или си крил доход.При днешните заплати една пенсия от 500-600 лева/ а и повече/ е съсем нормална. На тия фантасмагории за 200 лева за днес пенсиониращи се хора,само 3-4 годишно дете,или пубер-т.р.о.л може да повярват И *** си вярват помежду си А колкото до работата ,защо трябва на 65 да не работиш,щом подходяща професия/Естественно не миньор или друг тежък физически труд
9
11
 
21
 
! Отговори
Повечето преди 4 години
Са полицаи,военни ,държавни чиновници.
8
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейските пенсионери са по круизи и обикалят света, а българските са в бюрата по труда.
7
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7:Пожелават ти от сърце един ден да вземеш пенсия 200лв на 65г или да ходиш да чистиш на някой къщите за 15лв на ден. ***