Близо 7% от българските пенсионери продължават да работят

Бисер Петков: По този показател сме малко над средното в ЕС
79
Близо 7% от българските пенсионери продължават да работят
Архив: Булфото

Близо 7% от българските пенсионери продължават да работят. Оказа се, че поне по този показател сме малко над средното в ЕС, за разлика от много други, при които вечно сме на опашката.

Заетостта сред хората над 65 години в останалите европейски страни е 6 на сто, обясни по време на парламентарния контрол социалният министър Бисер Петков.

Той каза, че положителната тенденция на пазара на труда с откриването на нови работни места и ниската безработица създават възможност по-възрастните хора да останат за по-дълго на работа.

Освен това в контекста на демографската ситуация и все по-застаряващото население са нужни мерки хората да продължат да работят, колкото е възможно по-дълго.

Така че Бюрата по труда предоставят информация и на пенсионерите за свободните работни места.

Все по-често доказаните умения на кандидатите са важни за работодателите, смята Петков.

"Навиците на труд, опитността, професионализма и дисциплината се оценяват положително от работодателите“, допълни той.

Министърът отчете, че само от януари до август тази година 1476 пенсионери са намерили работа благодарение на Бюрата по труда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма лошо но нека се откажат от пенсия. Имат право на само един доход, защото другите хора нямат нито работа нито пенсия.
5
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моите родители са на 72 години и продължават да работят. Този процент изобщо не е верен. Много повече са. Пенсиите не стигат и хората са принудени да работят.
4
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо са само 6% за България?!На практика почти всичките ми колеги след като се пенсионираха, продължиха да работят, както и познатите и роднините ми. Работят обикновено до 67-70 годишна възраст, но има някои, които работят и след 70 годишна възраст, защото с тези пенсии са за никъде.
3
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според здравословното състояние на българите, пенсионната възраст трябва да е 58 години. В Западна Европа според същият критерии, трябва да е 67 години. 6% работещи над 65 години за България отговарят на 26% в Западна Европа.
2
3
 
38
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
Много повече са,просто работят сезонна работа по полетата,уникална гледка е да видиш 70 г. баби как бачкат по 8 часа в жегата на къра за 25 лв,за някой местен бабаит-бизнесмен
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От хубаво ще е...