Близки, приятели, политици си взеха последно сбогом с Любомир Левчев

Той е Вселена, заяви президентът Георги Първанов
Обновена: 28 сеп 2019 12:25 | 28 сеп 2019 12:24, Анисия Иванова
10

Снимка: Булфото

Изпратиха Любомир Левчев в последния му път. Писателят почина на 84-годишна възраст на 25 септември. Близки, приятели, интелектуалци и политици се простиха с поета.

Велик, а сега е безсмъртен. Паметта не се заличава лесно, каза скулпторът Георги Чапкънов.

Антон Дончев си спомни първата книга на Левчев. И обобщи, че приживе поетът довел в България елитът на световната литература. Той беше едно голямо дърво, което роди плодове, въпреки че в последните години гласът на Левчев не се чуваше. Голяма част от тези плодове се нуждаят от нас за да израстат, каза още Дончев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че изпраща преди всичко приятел. Отива си Негово превъзходителство Аристократът на българската литература. Заслужава уважението на цялата държава. А днес не си казваме "Последно сбогом", защото остават книгите му

Георги Първанов описа Левчев с думата Вселена. Такъв мъдрец е трудно да намерим в днешно време, посочи той. Отива си една епоха с много ярки и силни фигури. Не знам какво идва на хоризонта, каза Първанов.
Поклонението пред Левчев бе в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
7
 
! Отговори
"НИВО" преди 4 години
МИШЛЕТА,МИШЛЕТА УПОТРЕБЯВАТ КЛИШЕТА,КЛИШЕТА.
8
17
 
13
 
! Отговори
Ura преди 4 години
*** народ си остана българския. Обича си той червените поробители. Докато такива като тоя левчев се разхождаха по света на ваши разноски и печелеха награди по политическа линия, вие лапахте мухите в кошарата и чакахте 10 години за лада на цена за 2 кадилака с 100 левовата ви мизерна заплата. И още ви доят червените аристократи. Робски народ ***.
7
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Беше член на ЦК на обявената със закон за престъпна организация-БКП. С това ще го запомним.
6
12
 
11
 
! Отговори
до мнение преди 4 години
Още един Комунист и Предател на България си отиде .-----------Кой е предател според твоите понятия, бе, тинейджър!?Онзи, който е готов на саможертва за народа и родината си от външни и вътрешни врагове (без значение на идеология или обществен срой) или онзи, който е готов да я продаде или предаде "за няколко долара повече" (имаше такъв уестърн навремето)!?По-добре идеалист-патриот, отколкото либерал-предател за "30 сребърника"!Стига да такива като тебе да разберат за какво става дума!
5
4
 
11
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 4 години
Преди да пишеш глупости, седни и прочети нещо! Ако ти е трудно, поне пропусни коментар под тази публикация! Няма да липсваш.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре,че дъщеря му и внучката живеят в Залцбург,града на Моцарт и се занимават с изкуство,а не с шменти капели и тадъф тадъф.
3
5
 
10
 
! Отговори
оран гутанов преди 4 години
До МНЕНИЕЖалко,че не можеш да се видиш какъв си гадняр и *** акт.Но имаш мнение по всички въпроси.
2
24
 
20
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Още един Комунист и Предател на България си отиде .Лошото е че си е оправил децата малки подли комунистчета и те са *бизнеса* и тези малки гаднярчета тормозят нашите Деца Днес .
1
21
 
20
 
! Отговори
УРА преди 4 години
Един *** по-малко. Умря си тъмночервен, а синчето му се прави на дисидент. ***!