БАН създаде сайт за българската етнография

От Академията отчитат нарастване на интереса към традициите
1 окт 2019 19:02,
20
БАН създаде сайт за българската етнография

"Създаването на уеб сайта "Българска етнография" идва в отговор на нарасналия в последните години интерес към културното наследство и традициите и на желанието да предложим на читателя съвременен поглед към българската етнография от специалисти по проблема," споделя ръководителят на проекта доц. д-р Евения Троева, съобщава БАН. 

Още по темата

20 младежи тръгнаха към "Резиденция Баба"

"Сайтът представя българската етнография в нейното многообразие: празници, вярвания, календар, обреди от жизнения цикъл, елементи от материалната култура (бит, храна, облекло), социо-нормативна култура, етнографски групи, етно-религиозни общности, етнография на българската диаспора, фолклор."

Към момента на уебсайта са качени 230 научно-популярни статии, разпределени в няколко раздела: Етнографията; Жизнен цикъл; Родство; Групи и общности; Празници и обичаи; Бит, поминък, начин на живот; Светоглед; Народно творчество. Към темите се предлага илюстративен материал с оглед добро визуализиране на разглежданите културни елементи. Значителна част от снимките са подбрани от Народописния архив и от Националния център за нематериално културно наследство към ИЕФЕМ.

Сайтът предоставя на читателите възможност както за едно по-детайлно навлизане в българската етнография, така и за бързи справки по отделни теми. В края на всяка от статиите е предоставена библиографска справка за налични публикации по темата, така че потребителите при нужда биха могли да разширят познанията си със специализирани изследвания по даден въпрос.

В реализирането на проекта са включени както утвърдени учени, така и докторанти и постдокторанти. Автори на текстовете са 52 изследователи, 50 от които са от колектива на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

Сайтът е отворен за допълване с нови статии и илюстрации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
9
 
! Отговори
Друго мнение преди 4 години
Относно нивото на този сайт, повечето неща писани по-долу са верни.Но в раздела за обичайно право прочетох системно представени факти, каквито не знаех. Значи просто авторите са на различно ниво, както е и навсякъде. Няма да се учудя, ако в този институт има и други способни, но да не са се добрали до участие в проект, който носи популярност.
16
0
 
19
 
! Отговори
За каменната чутура преди 4 години
Този В.Григоров на Е.Троева е същият,който проглуши ушите на света с твърдението, че е открил в Плиска първият намиран досега артефакт скулптура от времето на прабългарите.После се оказа, че тази каменна глава е дело на скулптор от 60-те години на 20-и век и е забравен там филмов реквизит.Момчето Валери млъкна, но скоро след това го направиха доцент, а после и шеф на секция.Зависи не какво знаеш и можеш, а чий зет си.Затова не се чудете за щуротиитев онзи сайт. Евгения е щерка, Валери е зет.
15
0
 
11
 
! Отговори
Съвет към НЕучените преди 4 години
Припомням на НЕучените български етнографи, които ние данъкоплатците хрантутим, че сградата на социолозите на БАН се намира на по-малко от 50 метра от тази на Института по етнология и фолклористика.Бъдете така добри да идете и да ги питате, за да ви обяснят що е това група и що е това процеси в групата.Да ви кажат също така кои групи са обект на вашата наука и в какъв аспект.За структурата на етноложкото знание - посетете някой училищен кръжок, там преподават според валидни по света стандарти!
14
0
 
16
 
! Отговори
Още по-голям шаш преди 4 години
В понятието "Бит" са включили професионалния аспект на обществения живот /занаятите/, също и традиционните поминъци. Груба грешка и незнание, заради което и в училище ще ти намалят оценката, а тези са НАУЧНИ кадри?!?!Според "учЕните" от този институт миграциите не са демографски процес, а са част от бита. Ееееей, НЕучени, може да изследвате промените в бита, които са следствие от миграционни процеси, но самите миграции са явления от съвсем друг тип!Един съвет, даден от съжаление към вас -
13
0
 
16
 
! Отговори
Пълен шаш преди 4 години
Към раздела "Групи и общности" включили младежките субкултури и неформалните общности, като са забравили да пояснят дали в България те имат етническа специфика и кой знае защо не знаят, че такива групи е имало и в миналото. Не знаят и това, че социологията е отделна наука и тя изследва такива групи.
12
0
 
20
 
! Отговори
Кой кой е преди 4 години
Доц. Евгения Троева, дъщеря на проф. Троев, бивш партиен секретар на Софийския университет и на доц. Маргарита Троева от Института по български език при БАН.Евгения стана преди време ръководител на секция в Института по етнология и фолклористика при БАН, а нейният съпруг доц. Валери Григоров е ръководител на секция в Археологическия институт при БАН.Синджир марка шуробаджанаци.
11
0
 
10
 
! Отговори
:(( преди 4 години
Не беше ли от техния институт наглото момче Кърджилов, което навсякъде създава интриги? Този, който беше дисциплинарно изгонен от БАН и после стана служител на Иванчева от община "Младост" и неин защитник?По сайтовете питаха защо такъв малък институт използва щатна бройка, за да назначи Кърджилов за пиар, след като в много други, по-големи институти функциите на пиар ги изпълнява някой от научните работници?Но онова момче е с връзки и ловко си мени политическата окраска според интереса си.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха, още преди 7-8 години Е.Троева измрънка "Трябва да си имаме нещо нашеее", нали толкова много други нейни колеги създаваха проекти, та и тя да е като тях. После изпелтечи къде какво е видяла и й трябваше време колкото да се роди дете и да тръгне на училище, за да направят нещо подобно на сайт с преписани общоизвестни материали, известни и на учениците от кръжоците по родознание в основните училища.През цялото това време от бюджета са им осигурявани пари за заплати и за издръжка на сградата
9
0
 
3
 
! Отговори
Любознателен преди 4 години
И как се влиза в прословутия им нов сайт?Опитах се да го намеря, но попаднах в нещо друго, защото, както се оказа, някой друг се е сетил преди тях.
8
0
 
14
 
! Отговори
До е-БАН преди 4 години
И този сайт нямаше да го има, ако Евгения Троева не беше прекопирала идеята от друго място.След като се настани на позицията ръководител на секция, трябваше да предприеме някаква инициатива, но когато нямаш собствени идеи и способност за креативно мислене, оригинални изяви не са възможни. Папагалщината обаче е по силите на всекиго.Няколко поколения етнографи са написали много трудове и са събрали доста емпирични материали. Сегашните храненици трябваше само да попрепишат това онова.
7
0
 
5
 
! Отговори
Нора преди 4 години
Българската етнография е интересно нещо, но със затихващи функции. Кой се интересува освен задграничните българи и някои *** събратя с комерсиална цел ? А Българската Академия на науките от храм на науката беше превърната от самите българи във нещо друго. Сещайте се !
6
2
 
2
 
! Отговори
Зелен ЕвроЖендрВеган преди 4 години
пълни расисти, такова нещо като етноси няма, както няма и полове!!
5
18
 
3
 
! Отговори
Хвърковатата чета преди 4 години
Страхотен сайт и много добра работа!!
4
2
 
17
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Винаги съм знаел че БАН не е нищо повече от кошара за пенсионирани читалищни дейци.
3
1
 
25
 
! Отговори
И Е ФЕМ, и не е преди 4 години
За много неща съм съжалявал, но не и, че не стоях дълго в тази нАучна институция. Нямаше и половин година и си тръгнах, без да поглеждам назад. Малцината почтени хора там ме поздравиха. Институт от 120 човека, от които 10-15 вършат някаква работа. Останалите- кой с ТЕЛК, кой наш човек. Черна дупка в бюджета с нулева придадена стойност.
2
0
 
14
 
! Отговори
е-БАН преди 4 години
Етнографският институт е създал сайт за българската етнография! Значи до днес- октомври 2019-та такъв не е имало. И чак последно време се сетили, че вече има и глобална мрежа. Феодални.....
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е къв е тоя сириец брадясъл на снимката... толкова ли няма един нормален българин?