Падат ограничения за чумата по свинете, но кризата остава

Загубите за бранша са около 20%, сметна Танева
Обновена: 1 окт 2019 15:49 | 1 окт 2019 15:29, Веселина Йорданова
19
Падат ограничения за чумата по свинете, но кризата остава
Снимка: БТА, архив

От днес ще бъдат намалени ограничителните зони в страната, обособени заради случаите на африканска чума по свинете. Това обяви земеделският министър Десислава Танева в Първомай.

По думите й това ще стане след анализ на епизоотичната обстановка, предаде БТА.

Танева уточни, че пикът на заболяването е преминал, но не и кризата. До момента в страната са регистрирани 79 огнища, които обхващат 200 квадратни километра. Загубите за бранша са около 20 процента.

В засегнатите от заразата райони, близо 8 процента от територията на страната, бяха забранени горскодобивните дейности за два месеца. Дърводобивът ще бъде разрешен, но според Танева забраните не бива да оказват влияние върху цената на дървения материал.

Земеделският министър каза още, че с цел да не се допуска птичи грип в стопанствата в страната са предприети превантивни мерки и проверки, и до момента не е регистриран нов случай на това заболяване.

В Първомай Десислава Танева откри нови производствени мощности в предприятие за производство на лютеница, изградени по ОП "Развитие на на селските райони", на стойност 5 милиона лева. Предприятието произвежда традиционна българска лютеница от местни сортове и в него работят около 110 работници, каза управителят Георги Банялиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
вярвай на заглавието преди 4 години
Заглавието:Падат ограничения за чумата по сви-нете"след като са паднали ограниченията за чумата, са сви-нете бъш шъ чумясат
16
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
пищолджиите от "Мей Флауър" и последващите избиха сто милиона бизона-единствената храна на местните индианци и така ги ликвидираха..Сега у нас става същото:-Ликвидират домашните животни-препитанието на българина от хиляда години,и така,един по един нямащите какво да ядат ще изпопукат.Па и друго:-Пъргави търгаши ще напълнят пазара с вносен животински от падък от Европа и света..И така хем ще забогатеят,хем ще поболеят и затрият българите...
15
0
 
3
 
! Отговори
хроно граф преди 4 години
Навремето, пак така - първо са избили бизоните, след това и индианците, когато са омалели от глад.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От както ГЕРБ е на власт станахме свидели на какви ли не епидемии. Луди крави, птичи грипове, чуми по свинете, чуми по овцете, чуми по козите....абе всяка година има някаква епидемия и резултатите са че стопанствата и броя на животните намалява всяка година, храните стават все по скъпи и със по лошо качество.Ама как едно време навсякъде беше пълно със животни, във всяко село имаше стопанства със стотици животни и нямаше такива масови епидемии. Храната беше качествена и струваше стотинки.
13
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Камъните падат падат от небето, капка ми капна на сърцето...
12
0
 
10
 
! Отговори
Калинкамалинка преди 4 години
Прасетата ги няма - чyмaтa остава.Земеделие няма - министърът остава.
11
0
 
2
 
! Отговори
Ала-Бала преди 4 години
Колко несъществуващи прасета бяха заровени. Да не се наложи да се правят есхумации?!умите в България са голяма корупция!
10
0
 
1
 
! Отговори
избори 2019 преди 4 години
Как така, нали незнам си коя държава се била борила вече 20 и кусур години с грипчето?!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сега да очакваме птичия грип за БГ фермите нали?
8
0
 
4
 
! Отговори
ветеринарен преди 4 години
точно тези 20% пречеха на големите риби-Караманов и сие-те ще дадат пари на ГЕРБ от благодарност разчистиха Русенските свиневъди .Ще има и внос на свинско-пак пари за ББ
7
0
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Може би трябва да сме благодарни на ГЕРБ,че не ни избиха прасетата до крак?А в бъдеще и че нас не са избили? Впрочем тая е човек на ДПС...
6
0
 
5
 
! Отговори
Тц тц преди 4 години
Изведнъж се оказа ,Че опасността минала.....Защо ли не бяха по-рано изборите?........
5
0
 
9
 
! Отговори
суфльор преди 4 години
Репетиция проверка на системата за чума, по хората, по-нататък.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази унищожи животновъдството в България.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Невероятно гнила и нагла история, от където и да го погледнеш. Унишожиха поминъка на много хора и оставиха без работа други. Опитват да унищожат и дивеча (засега безуспешно) Всичко в името на много пари за шайка чиновници (политици) и тъй наречени бизнесмени.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата работа май ще се окаже парлама и лов на кокошкари за да се вземат едни пари.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи избиха всички прасета на хората, но загубите са едва 20%. Или таиз лъже, или са избивали само домашни прасета и тези на малките производители. Което е дори по-брутално, защото значи че големите производители са унищожили малките с помощта на правителството. Найс, а?