Атанас Скатов с рекорд от 4-ти осемхилядник за тази година

Алпинистът е първият българин с 11 изкачени осемхилядника
3 окт 2019 16:01,
19
Атанас Скатов с рекорд от 4-ти осемхилядник за тази година
Снимка: Facebook

Българският алпинист Атанас Скатов изкачи четвъртия си осемхилядник за тази година - вр. Дхаулагири в Непал и подобри личния си рекорд до момента ( 3 върха за една година). С височината си от 8167м. Бялата планина ( в превод от санскрит) се нарежда на седмо място сред 14-те осемхилядника на нашата планета, съобщава самият той във Facebook.

Още по темата

Алпинистът Атанас Скатов ще атакува четвърти осемхилядник

В 11:56 мин. българско време Скатов изпрати съобщение от сателитния си телефон, че е на върха. Щурмът от последен лагер до върха е продължил 19 часа ... Към атака на върха са се отправили в началото около 40 алпиниста от различни експедиции , но до върха са достигнали около 8 човека днес.

Еко-експедиция “Дхаулагири 2019” тази година беше съпроводена с много динамични промени на климатичните условия - обилни дъждове, ежедневни снеговалежи , вятър и слънце.Това доста затрудни аклиматизацията на Скатов, който успя да направи само една ротация по височинните лагери и атакува върха веднага след това, за да се възползва от последните хубави дни преди предстоящите ветрове.

Връх Дхаулагири е четвърти осемхилядник за Атанас Скатов през тази година, след като изкачи по-рано през май вр.Канчендзьонга и вр.Гашербрум 1 и вр. Гашербрум 2 в Пакистан.Той е 10-ти връх за него от втория му проект за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна .

До края на проекта остават за изкачване още 4 осемхилядника - върховете - К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма.

С това си изкачване Скатов става и първият българин с 11 изкачени осемхилядника ( вр.Еверест е качвал 2 пъти) .

През 2017 г. алпиниста успя да стане и първия българин завършил проект за изкачване на 7-те континентални първенци на планетата ( Seven Summits Vegan) отново с растителен режим на хранене.

С двата си проекта за изкачването на най- високите върхове на планетата на растителен режим на хранене, алпиниста Скатов иска да алармира обществеността за опастностите, които глобалното затопляне носи на човечеството. Със снимките си от последните експедиции той показва нагледно как са се стопили ледници, как са изчезнали езера и какви огромни промени са настъпили във високите планини. С проекта си той показва на практика, че с намаляване на консумацията на животински продукти е възможно да се постигат високи спортни постижения и да се помогне на планетата да оцелее за бъдните поколения. За усилията си, които полага в тази насока вече 8 години, Атанас Скатов беше награден и с наградата “Зелена личност на годината” за 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Антон преди 4 години
До АнонименНапълно съм съгласен!Когато казвам "мантри" и "***" имам предвид часта със спасяването на света :)
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Над 1 милард са вегиратианци , справка- половината Индия и Югоизточна Азия.Западния свят сме просто разглезени ароганти игноранти
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Антоне, това не са *** мантри а факти! прабабати и нейните родители са яли месо на времето най много три-четири пъти в година, коледа, гергьовден и курбан на някоя сватба или погребение а през другото време са въртели мотиката на къра от сутрин до мрак и са гледали по 5 деца семейства!
14
1
 
0
 
! Отговори
Антон преди 4 години
"С проекта си той показва на практика, че с намаляване на консумацията на животински продукти е възможно да се постигат високи спортни постижения и да се помогне на планетата да оцелее за бъдните поколения." - Айде стига с повтарянето на тези *** мантри! Спрете се бре хора!То вярно, че една лъжа повторена 1000 пъти става истина, ама тия глупости наистина ми идват малко в повече...
13
0
 
0
 
! Отговори
sd преди 4 години
Най-трудният е Анапурна 1 със само 191 успешни изкачвания и 32% смъртност на опиталите да го изкачат. През 1994 3ма българи го изкачват но после 2ма от групата загиват при втори неуспешен опит за изкачване.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво: 21 часа катерене при -20 , вятър над 50км/ч и сняг до кръста на височина на която летят самолети!А повечето от вас ще умрат на стълбите още преди 5тия етаж, мекотели ...
11
0
 
4
 
! Отговори
anon преди 4 години
... браво. и 'кво от това? а да, забравих- като изчезне трябва да ходиме да даряваме пари за спасителна акция.
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чувал съм че като стане напечено жули луканка тайно...
9
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следващият път да качи десетхилядник, бутайки буре пред себе си. Побърканяк!
8
3
 
8
 
! Отговори
коментиращ преди 4 години
Няма да намеря точните думи, за да изразя възхищението, което изпитвам пред куража, упоритостта, мъжеството на Атанас Скатов! Напред и нагоре, горд българино!
7
2
 
10
 
! Отговори
criminal преди 4 години
Ок, остават 4 върха от листата, но Шишапангма е сред тях.Дано не се филмира заради загиналия там Боян Петров и да ги покори всичките !! Успех !!
6
2
 
12
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Браво бе, Наско, не се спря.. :) Честито!
5
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният луд. Това, че е веган можеше да не го пишете и от самолет е ясно. Всички гледат еднакво налудничаво и имат болно-гладно излъчване. Брррр
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как става това с ориз и ядки не знам...
3
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комплексари, и таки си избиват комплексите....не ни занимавайте с тях.....
2
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Катери ги с изкуствен кислород, шерпите буквално го носят нагоре.
1
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дреме ми!Или не ми дреме!Разбирайте го както искате.