Непълнолетни искат да работят: Разрешителните с 12% нагоре

Отказите са едва 159 от над 8700 случая
13
Непълнолетни искат да работят: Разрешителните с 12% нагоре
Снимка: Булфото, архив

За поредна година броят на дадените разрешения за работа на непълнолетни нараства спрямо предходната година, като за деветте месеца на 2019 г. надхвърля 8700, съобщиха от Главната инспекция по труда.

За сравнение, за същия период през миналата година, са били 7720, като ръстът е повече от 12 на сто. Едва 159 са отказите - при 115 през 2018 г., което означава под 2 на сто от исканията. Традиционно икономическите дейности, в които се наемат непълнолетни, са хотелиерство, ресторантьорство и търговия. Най-активно те работят през лятната ваканция.

За ученици, включени в дуална форма на обучение, са дадени над 600 разрешения за деветте месеца на тази година. Девет са случаите на отказ. Той се постановява, когато условията на труд на местата, определени за работа на учениците, не отговарят на законодателните изисквания за санитарно-хигиенните норми - превишени експозиции на шум, на прах, нормите за микроклимата и др., или застрашават физическото и психическото им здраве.

В тези случаи работодателите се насочват да определят други работни места в съответствие със закона, и когато го направят, получават разрешение за тях.

Законодателството не прави разлика в изискванията за достъп до пазара на труда на непълнолетни, наемани в реалната икономика, и такива, наемани във връзка с дуалното обучение. С даването на разрешение се поема отговорност, че непълнолетните няма да работят, респективно да се обучават, във вредни условия. Поради това трябва да се прилагат Кодексът на труда и подзаконовите нормативни актове, касаещи закрилата на непълнолетните работници, еднакво за всички, ненавършили 18 години. Служителите на Агенцията обаче, съдействат с всички допустими от закона средства на работодателите и директорите на професионални гимназии, за да могат все повече ученици да се обучават в реална среда, допълват от Главната инспекция по труда.

Единствено от работодателите зависи те да получат разрешение за наемане на непълнолетни, включително и в дуална форма на обучение, възможно най-бързо. Когато са представени всички необходими документи, служителите на дирекциите "Инспекция по труда" полагат усилие да се произнесат в рамките на три дни, въпреки че законовоустановеният срок е седем дни.

Документите, които се изискват от работодателя за работа на непълнолетни, са идентични с тези, които се изискват за всяко работно място. Разликата е, че когато са наети непълнолетни, документите се предоставят предварително, а когато хората са пълнолетни - при проверка.

От страна на Инспекцията по труда работодателите са максимално облекчени при администрирането на процедурата за наемане на непълнолетни, като е създадена възможност подаването на исканията, както и получаването на разрешението или отказа, да бъде по електронен път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Все пак е по-добре самичко да се потруди, за да види какви усилия струват парите, с които може да си купи излишната за него екстра айфон. Така ще стане по-трезво мислещо и това ще му е от полза занапред в живота.Нека самичко да реши дали пълноценно да се ползва от свободното време, което имаме през детските си години или да се зароби доброволно, за да има скъпа джаджа.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Детство мое ... направо ги съжалявам днескашните деца. Грозна и тъжна картинка - работят за да си купят айфоне и да се правят на велики вместо да се насладят на най-хубавата част от живота - детството.
9
0
 
7
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Няма лошо, ако детето желае, да работи почасово нещо, което е по силите му.Ще добие реална представа за много неща, ще се научи да си прави сметка и да цени парите, след като са изкарани с труд. Ще добие и самочувствие.Лошо е, ако дете е принудено да работи поради глад и мизерия.Но понякога се среща и друго. Лице на около 16 г., от средно заможно семейство, което никога не е търпяло лишения, сподели: "Искам да си изработвам джобни, но мама ще ми ги взима." Жената наистина е патологично алчна.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мама и Тате не дават парички а Дрогата е скъпа трябва сами да си изкарваме парите за нея. Докато даваха парички бяхме ок а сега го закъсахме. Това е причината да започнем каквато и да е работа важното е да има парички да се назобиме другото нее важно.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върнахме детския труд.
6
0
 
6
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ПРЕЗ лятната ваканция през 1965 година работих 3 месеца като телеграфен раздавач. Със съгласието на баща ми бях назначен на работа на 15 години на 4-часов работен ден.Трудовата ми книжка започва, когато бях на 15 години.Следващата ваканция отново работих в пощата 3 месеца, вно този път на пълен работен ден.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако родителите им дават малко джобни пари е логично да искат повече пари.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжа, чака се по един месец за разрешение за работа.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Десет години стаж за сервтьор ... Момче, момиче или каквото си решил, че ти е пола ...За толкова време, хората градят вериги от ресторанти.
2
6
 
1
 
! Отговори
13 преди 4 години
Това е много хубава новина. След като искат да работят трябва да се разреши да се развиват, така ще се подобри съо икономиката. В Индия как работят 10,1млн от 5 годишни? Ние няма да ги стигнем още но това е стъпка в правилната посока, заради липсата на работна ръка.
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип за сервитьор трябва да учиш много и да имаш поне 10 години стаж за да кажеш, че си добър. Затова на запад един сервитьор е много добре платен и е много желана професия, а не като тук, 16 годишни пикльовци да ми сервират. Казвам го като човек, който от 18 години работи тази професия.