Експлоатация на работниците у нас, злоупотреба с извънредния труд

30% от законовите разпоредби преписани от тези на СССР от 1922 г.
Обновена: 7 окт 2019 11:32 | 7 окт 2019 10:55, Камелия Цветанова
61
Експлоатация на работниците у нас, злоупотреба с извънредния труд
Снимка: Pixabay

България и Гърция са страните, в които се полага най-много труд в ЕС, а у нас има експлоатация и злоупотреба с работниците, смята президентът на КТ "Подкрепа” Димитър Манолов.

"Когато приложихме европейската директива за работното време и почивките, избрахме най-неизгодния вариант. Нужно е преразглеждане", това заяви  пред bTV.

По думите му извънредният труд е ниско платен.

"Постигнато е съгласие с работодателските организации, че извънредният труд трябва да бъде регламентиран и да се заплаща достойно”, добави още Манолов.

Експертът счита заплащането от 25 стотинки за нощен труд, какъвто е случаят с МВР, за "идиотия”.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков също смята, че е нужно преразглеждане на ситуацията с работното време, което пък ще доведе до нов Кодекс на труда.

Той е категоричен, че България е единствената страна в ЕС, в която извънредният труд е забранен.

По думите му проблемът у нас са многото режими на работа. Освен това Бранков подчерта, че трудовото законодателство е зле транспонирано и остаряло. Експертът смята, че това са причините за злоупотребите с трудоспособните. Също така подчерта, че настоящото законодателството е между 20 и 30% преписано от това на Съветския съюз от 1922 г.

"Където има колективен трудов договор сумата за нощен труд достига 2,50 лв. на час. На тези места актуализацията е задължителна. Тя трябва да се случи през наредбата и през колективното трудово договаряне”, добави още той.

Обикновено работното време у нас е 8 часа на ден, като е нормално да го удължим до 10 часа. Често работната ни седмица се измерва на 40 часа, но с удълженията тя става на 48 часа.

Според Кодекса на труда не се допуска повече от 60 дни годишно или 20 последователни дни да удължаваме работното си време.

Николай Стоянов от Главната инспекция по труда заяви, че удълженото работно време дава възможност на работодателя, след предварителна консултация със синдикатите или представители на работниците, да удължи  работата до 10 часа.

Освен това експертът подчерта, че това се случва по индивидуална преценка на работодателя. Той обясни, че удълженото работно време не означава по-високо заплащане.

"Работодателят следва до 4 месеца след полагането на удължения труд да компенсира служителя със съответното намаляване. Ако до 4-тия месец е прекратен трудовия договор, то трябва да бъде изплатено като извънреден труд. Ако работодателят не го направи, служителят в двуседмично предизвестие може да определи кога да бъде компенсиран”, добави той.

По думите му законът е категоричен що се отнася до почивката. Задължителната дневна почивка е 12 часа, а седмичната почивка - 48 часа. Стоянов обясни, че в случаите на сумирано изчисляване на работното време, задължителната седмична почивка трябва да е не по-малко от 36 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
1
 
! Отговори
запознат преди 4 години
А зло употребите и двойните стандарти за класа прослужено време за работниците в държавния сектор включително МВР и МО. ЗАЩО В ЧАСТНИЯ НЕ Е ТАКА ? Дори в Европейския Съюз такива "филми" няма. Или някой страни членки, като нашата ще си правят каквото си поискат и ще дискриминират работническата класа.
50
1
 
7
 
! Отговори
seira преди 4 години
КОЙ КАЗА, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМАЛО СИНДИКАТИ?МОЖЕ ЛИ ДА ИМА ТРУДОВО ПРАВООТНОШЕНИЕ БЕЗ ИЗРИЧНИЯ ПОДПИС НА СИНДИКАТА?МОЖЕ!ПРОСТО ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ НЯМА ИСТИНСКИ СИНДИКАТИ!ЗАЩО НИКОЙ В ПАРЛАМЕНТА НЕ РАЗГЛЕЖДА БЕЗУМИЯТА В КТ?!ЗАЩО НЯМА НАДЕЖДЕН КОНТРОЛ ЗА СПАЗВАНЕ УСЛОВИЯТА НАТРУД И ЗАПЛАЩАНЕ?ЗАЩОТО ИМА КРЕЩЯЩА НУЖДА ОТ НОВО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, НО ТО СЕ СЪЗДАВА САМО ОТ ЧИТАВИ ПОЛИТИЦИ, А НЕ ОТ БОЯДЖИЙСКИЯ СЛУГИНАЖ!КАКВО ПРЕЧИ, ДА СЕ НАПРАВИ "ЕКСПРЕСНО" СЪДОПРОИЗВОДСТВО ЗА ТРУДОВИТЕ НАРУШЕНИЯ?
49
0
 
15
 
! Отговори
тва е преди 4 години
Разходете се в едни средни градове като Търново, Плевен, Хасково, Добрич да видите за какво става на въпрос.БУКВАЛНО вече няма млади хора, които да работят, освен по обичайните барове и дискотеки, макар че и там масово се назначават студенти и хора, които стягат багажа.На всякъде хора над 40+ години и масово пенсионери, които с пенсията и една заплатка са доволни.И сега навлизаме в този период, когато тия стари хора започват да се отказват и Софията ако си мисли, че сама ще оцелее се лъже жесток
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нужда да пивем каквото и да било за унизителните условия на труд, отношение и позорно ниски заплати в Бг. Ще минат изборите, всички сегашни обещания ще бъдат забравени и синдикатите пак ще са на една софра с чорбаджиите.Ни нощен труд ще плащат, ни болнички, ни осигуровки, ни нормални заплати. Каквото е било, пак същото ще бъде.
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 53Никакъв квалифициран специалист не си. Платен ***, партиен, си. Назначен на сладка службичка, до пенсия. От удобната си хралупа раздаваш мозък, но най- важното не изричаш- хубавите работни места са само за "наши" хора.ВВсички държавни служители живеете като по Татово време. За вас- социализъм, за работещите- феодализъм. Иначе много обичате капитализма.
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 53Брей не всички са "израстнали " като теб и не е добре човек когато се хвали многооо трябва друг да го направи а нищо чудно и да работиш за 560 лв. но на две ракии да вземаш и 1200 !!!А и като си много "израстнал " по силния вятър първи ги събаря по израстналите с по малко корени в земята !!!!!
45
1
 
13
 
! Отговори
дам преди 4 години
До АнонименЗа това България е на доизживяване и скоро няма да има кой да копа и да дои кравите умник.Държавата е държава, когато се грижи за нискоквалифицираната работна ръка, защото тя дърпа живата тяга на раменете си.За това САЩ и Западна Европа имат най-силните икономики.И това за дуенето и копането е най-малкото, защото в България точно тази нискоквалифицирана работна ръка скоро ще стане едно гладно мнозинство, а като прибавим и специалния етнос нещата стават много интересни.
44
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е в манталитета на работника. Защо мен никой не ме прави на луд и за една неделя работа взимам точно 1200лв.? Защото си знам правата- аз се продавам на пазара на труда, знам какво мога и знам, че, ако текущият ми работодател не ми удовлетвори исканията, има друг, който ще го направи. Защото си знам цената и възможностите. Хубаво де, ама, като си стрaхливец тотално неквалифициран и нищо не можеш и всеки се подиграва с теб, кой е виновен?! Ти самият. На 100%. Винете себе си. Израстнете.
43
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде стига с това"сами сме си виновни, щом подписваме такива договори" и "работниците са виновни". Навсякъде, масово се предлагат едни и същи лоши условия на работа, изключително ниски заплати, допълнит.труд, който изобщо пък не се заплаща и т.н. Добре ще откажеш на един, втори, пети работодател и какво - ще стоиш на улицата или децата ти ще гладуват. Затова бягат хората от мизерията тук или пък робуват безшумно и безгласно, знаейки мн.добре, че "държавата" няма да ги защити.
42
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой работодател не спазва тези разпоредби, или поне по-малката част !Дойде ли време за инспекция (за която вече са уведомени ден преди това) започва едно шътане и попълване на документи...
41
2
 
22
 
! Отговори
бивш работник в БГ преди 4 години
И аз бях така.И не стига, че мършите ме караха да работя с час повече всеки ден, съботата искаха да работим за без пари (ама то било само до обяд).И пак претенции имаха как си вършим работата.Въпреки, че бачках само една година така все още ме е яд ! Слава на Бога, вече си бачкам в чужбина, обичам България и се връщам тук за да си почивам.Ако зависи от мен и не умирам от ГЛАД, никога повече няма да бачкам в България.
40
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕБизнеса,няма нищо против,да осигурява на релни заплати,да плаща извънреден труд и др. добавки,само че тогава 80% от този бизнес ще фалира.Отстрани е доста лесно-стокоча имат двеста мъдя,ама не е баш така!
39
0
 
21
 
! Отговори
Андрешко преди 4 години
ПЪРВО-криви и двусмислени законови разпоредби, ВТОРО-тези от Инспекцията по труда явно си вдигат ГАзовете от бюрата само когато стане инцидент и има загинали, или пострадали работници.За тях понятието "превантивен контрол" не съществува. Ходили ли са на нощна проверка в ресторант,в хлебопекарна,в денонощен магазин?Масово хората там са на 4-часов раб.ДЕН, нощният труд (от 22:00 до 6:00) не фигурира никъде по документите! ТРЕТО и сами сме си виновни, щом подписваме такива договори.Комплексно е
38
0
 
9
 
! Отговори
kiro преди 4 години
До АнонименНе! *** -12 часа на ден ... 29-30 *** месец ... смятай сам ако можеш де...
37
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости! ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА седмична почивка била 48 часа?! Тоя вярва ли си? За работодателя няма "задължително", той си прави каквото си иска и закон не го лови. Всички закони са в интерес на работодателя. В частния сектор НЯМА 2 почивни дни. Само 1.Последните 10год. управляващите, синдикатите и всички институции оставиха бизнеса да се гаври с работещите.
36
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ 28НАП е на страната на работодателя. НАП знае, че магазините не издават касови бележки, но си трае, докато не се получи официален сигнал. НАП предупреждава преди проверка. Всички институции знаят, че се работи в събота и празнични дни, но н притесняват шефовете. Инспекцията по труда знае всичко, но без сигнал не проверява. Когато ще отиде на проверка, предупреждава. Всички са в услуга на бизнеса. Законите са само на хартия.
35
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя не го трая, лавира, усуква, изхлузва се...Не е вярно, че извънредния труд не се заплащал ДОСТАТЪЧНО! Извънредният труд не се заплаща ИЗОБЩО! Това не е злоупотреба с труда на работника, а е кражба на труда на работника. Работодателите крадат всеки ден от труда на подчинените си.
34
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам какви стотинки, какви пет лева. Като вземаш х заплата на месец, делена на 160тина часа месечно се получава заплатата на час за всяка длъжност. После добавяш процентите за извънреден и готово. Работата на един човек със заплата 3000 не е равнозначна на работата на друг за 560, че да се цеди на едни пари. Амън от зрял соц.
33
1
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Другарю "експерте", пак говориш, колкото да не заспиш!
32
3
 
16
 
! Отговори
пецата преди 4 години
"и кво ше папаш 1 година бе каскет?"Ще гладувам като улично куче 1 година , корени ще ям обаче ще ме държи мисълта че тиквата и компания ще бъдат съдени