Поискано от КНСБ: Още 200 млн. лв. за бюджета на НЗОК

Имало крещяща нужда от тях най-вече за болниците
Обновена: 7 окт 2019 15:46 | 7 окт 2019 12:48, Камелия Цветанова
16

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Национален протест, организиран от КНСБ, събра в София хиляди медицински сестри.

Синдикатите настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.
Организаторите на протеста смятат, че трябва да се намери решение на проблемите днес и то за всички медици, които работят в системата на здравеопазването.

Още по темата
Председателката на Асоциацията Милка Василева и вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов обясниха, че в бюджета на НЗОК трябва да влязат от 200 милиона лева.

"Абсолютно реалистично е и ние отдавна смятаме, че е реалистично, защото това е заложено в Колективния трудов договор, а преди да се подпише Колективен трудов договор, са направени необходимите финансови разчети", каза Василева пред БНР.

"Протестът е съвсем навреме. Аз очаквам, че действително ще се посъбудят политиците и действително ще се изпълни Колективният трудов договор. Най-различни сметки има, но ако влязат допълнително, може би над 200 милиона в Касата, специално за болничното здравеопазване, мисля, че 99% ще бъдат достигнати нивата", смята Кокалов.

Протестната акция има за цел да предложи на законодателната, на изпълнителната и на местната власти да стане възможно и да бъде изпълнено заплащането, което е договорено в Колективния трудов договор през 2018-а за сектор "Здравеопазване".

Декларация с исканията на протестиращите ще бъде внесена в Народното събрание, в Министерския съвет, в Министерството на здравеопазването и в Министерството на финансите.

Българският лекарски съюз обяви в края на миналата седмица, че няма да се включи в протеста поради постигнати договорености с Министерството на здравеопазването, които гарантират по-добри условия на труд и заплащане на лекарите и на специалистите по здравни грижи.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари също не участват, защото не могат да увеличат заплатите, както е записано в КТД, тъй като в тези болници няма такива приходи.

Според д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш здравен министър тече процес на тотална подмяна на общественото здравеопазване с частно.

"Здравеопазването не е сергия, а е дълбоко социална система", подчерта тя.

Според нея през клиничните пътеки няма да се реши проблемът, затова и протестите отново набъбват и се разрастват, а двете правителствени постановления за увеличаване на средствата са смущаващи.

"За да се направи това постановление на Министерския съвет, би трябвало да са извадени едни бюджетни пари – 50 млн. лева. След 1 месец тихо, незабелязано от 50 млн. те стават 6 млн. Как цялото правителство реши, че може да извади тези пари и да ги даде на търговски дружества. Нашата здравна система е единствена в света, която е прост аритметичен сбор от търговски субекти. Такава здравна система в света няма", коментира тя.

По думите на д-р Виткова има цели профили в медицината, в които не е влязъл нито лев от увеличението на клиничните пътеки.

Тя смята, че разделянето на протеста няма да е от полза.

"Ако целта е наистина да се намалят тежките диспропорции във възнагражденията в здравната система, би трябвало силите да бъдат обединени, а позициите избистрени", категорична е д-р Виткова.

Тя подчерта, че формирането на заплатите сега е в ръцете на търговските дружества. Според нея, докато това е така, няма как да се реши проблемът, защото в момента има 4 и 5-цифрени заплати и те не са единични.
Бившият здравен министър изказа мнение, че е необходима методика за формиране на работната заплата, за да има повече справедливост. Според д-р Виткова трябва да се увеличат публичните разходи за здравеопазване и да се намалят разходите от джоба на пациента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Мед. Сестра преди 4 години
Отиват за ремонти за разходи или за докторите( за разлика от учителите които са едно съсловие и на бюджет лесно ) но не и за заплати. Стачка... Само това е решението колеги. Човек когато е на дъното няма избор.
13
0
 
7
 
! Отговори
На пазар преди 4 години
До ГостТи видял ли си някога отчет за кражби?Аз лично не съм.
12
0
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Докато здравето е търговия, а не задължение на държавата към гражданите, кражбите няма да спрат! Вземат си от бюджета, от Сребърния Фонд, от Здравната каса и дори не се отчитат!Това е престъпление, за което трябва да отговарят поединично, а не да си прехвърлят топката!
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наглоста е безгранична,за покупката на Осем никому ненужни ламарини,платихме над два милиарда лева авансово,обаче пари за увеличение на заплатите на медицинският персонал няма!
10
0
 
11
 
! Отговори
Пациент преди 4 години
Щом здравеопазването е услуга за която се дават бюджетни пари - демек нашите данъци, всички общински и държавни болници да бъдат задължени да публикуват всички приходи и разходи за период от време които да са обществено достояние по всяко време!
9
0
 
12
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Протестът трябва да бъде пред кабинетите на началниците им с по 100 000 лв месечни заплати.
8
0
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Вие сериозно ли смятате, че Картелът на Нркозависимите Социопати в България може да свърши нещо?
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо недейте да искате, че и тия пари ще зачезнат като предните...
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново парите отиват в джоба на болничните олигарси, както се изрази един министър, всеки депутат си има болница, която пази и защитава. Нищо няма да отиде в джоба на сестрите това е истината.Съжалявам.
5
0
 
7
 
! Отговори
джаич преди 4 години
Регламентът и правната регулация в бранша здравеопазване са флагрантно прегазени от т. н. работодатели (робовладелци) , министър на болестите и федерацията на синдикатите в сектор здравеопазване. Нарушен е КТ според , който - всеки труд е възмезден и представлява материална и морална оценка на труда - достойно и справедливо заплащане. Не се спазва браншовото споразумение - Колективен Трудов Договор и Стандарт за Финансовата дейност в отрасъл здравеопазване. Кой носи отговорност и вина за грабежа
4
0
 
14
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Тези милиони печатат ли ги, берат ли ги? Всеки месец се раздават все повече милиони, а резултатът- нулев! Поне някой ще даде ли отчет къде отиват всички тези пари?
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой от синдикатите ще поиска сметка на изпълнителната власт за демагогията и двойния стандарт.Скромното увеличение на заплатите в никакъв случай не отговаря на повишената инфлацията.Съжалявам ,но ще каже че парите се искат за работодателите на синдикатите!
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тати ще ми купи колело,ама други път! Жалко за сестрите,отново ги пуснаха по пързалката!
1
1
 
22
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Колкото и пари да налеете в тази каца без дъно, все няма да се усети. Първо трябва да се спрат кражбите!