Шефът дава ниска заплата - компенсира я с почивка на море или планина

Най-популярните бонуси си остават ваучерите за храна и допълнително здравно осигуряване
Обновена: 7 окт 2019 09:07 | 7 окт 2019 07:00, Камелия Цветанова
102
Шефът дава ниска заплата - компенсира я с почивка на море или планина
Снимка: Булфото, архив

Иновативен подход на работодателите, предлагащи по-ниско заплащане, е да компенсират своите служители с осигурени почивки през зимата и лятото за сметка на фирмата, съобщи за „Монитор“ Надя Василева, председател на асоциация BG Staffing.

Всъщност излиза така, че ако човек работи за средна заплата, шефът може да му осигури 5 дни със семейството на балкан и 5 дни на море. Този подход осигурява почивка и време на работника със семейството му и не изисква нарушение на семейния бюджет, разказва още Василева.

От бизнеса са изчислили, че една ваканция на планина за 5 дни струва средно около 500–600 лева за семейство с едно дете, морската почивка обаче е малко по-скъпа и цената й варира от 600 до 700 лева, което прави 1300 лева годишно допълнително финансиране от фирмата, или с около 110 лева месечно към заплатата.

В зависимост от това дали фирмата предлага един или повече бонуси е възможно добавката към заплатата да стигне 400 лв. Сумата е съставена от различна комбинация от няколко ДМС-та

Според Василева не е просто тенденция, а задължително условие за работодателите да предлагат някакъв вид допълнителни бонус пакети на своите служители поради тенденцията на сериозен недостиг на кадри в почти всички работни сфери. Самите хора, когато си търсят работа, много добре преценяват и избират, следят, четат и изискват допълнителни материални стимули. Отиват там, където дават най-много и се чувстват най-сигурни, категорична е Василева.

Най- изгодно за фирмата е да предлага като бонус част от производството си, когато това е възможно. Пример за такова предлагане са банките, даващи преференциални услуги на служителите си, казват експерти.

Компаниите са доста изобретателни и разнообразни в предлагането на ДМС (допълнително материално стимулиране). Все по-често вземат под внимание личните нужди и интереси.

В топ 3 на най-популярните бонуси си остават ваучерите за храна, допълнително здравно осигуряване и карта за градски транспорт

Иновативни бонуси пък предлагат голяма част от компаниите, споделя Надя Василева. Най- популярни в последно време са масажите в офиса, детска градина за децата на служителите, която освен удобна излиза и доста по-евтино. В IT фирмите пък предлагат и ролеви игри за служителите си, закуски и тимбилдинги. Според едно от последните проучвания за мотивацията разкрива, че служителите се зареждат най-вече от гъвкаво работно време, повече отпуски и почивки, и естествено пари.

Според международно проучване тези, които печелят най-много от финансовите бонуси, са топ мениджърите. За тях финансовите бонуси, получени през и в края на годината, може да представляват до 41% от техния общ годишен доход.

Вече много голяма част от българските фирмите практикуват и хоум-офис, но според Надя Василева проблемът на българския работодател е пренатоварването на служителите, което пък би могло да се компенсира с дигитализация и роботизация на част от работата в определени сектори. Това е практика в чуждестранните мегакомпании, която изисква доста промени, за да се прилага и у нас.

Допълнителните обучения и квалификации пък си остават „безценните бонуси“, категорични са експертите, защото обучението, допълнителният опит и знания прави работника функционален и доста желан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
13
 
! Отговори
запознат преди 4 години
Такива почивки има само в белите държави но ние не сме от тях. Всяка година на работници извършващи залесяване в Белорус, която е една република не е в ЕС .Работодателя им подарява подобна почивка. А тук те впрягат като вол в браздата и бач до откат, до ката паднеш. След което феодала в едно с държавната власт и синдикати ти разпечатва некролога и те изхвърля на ***.
92
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мрън мрън мрън - статията е за нов вид бонус а пак хейт и мрънкане...
91
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се работи е противоестествено.Само глупаците и конете работят.
90
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никъде не е казано, че работенето е задължително.Като не ви се работи - не работете.Вече не те юркат като при соца щеш не щеш задължително да ходиш на работа.
89
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В робовладелска държава повечето работници са роби.
88
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом народа трае, тия ще си развяват байрака. Демократичните страни стачкуват за всяка наглост.
87
7
 
12
 
! Отговори
барманче преди 4 години
По принцип съм наемен работник ама дефакто дискотеката и кафето работят за мен.Шефа е срляк от класа с червени пари .за такива милост нямам акива Под 4000 до 5 бона заплата в джоба не падам.Отделно си е моята далавера настрани.
86
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3000 нищо, най-малко 250 милиона на час трябва да е и пак че ми е малко, или работата в повече.
85
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АКО МОЖЕ ЩЕ ТИ КАЖА. ЗАПЛАТА ПО НИСКА ОТ 2500-3000 ЛЕВА НЕТО НЕ СИ МЪРДАМ ПРЪСТА.
84
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работодател даващ ниска заплата бой ,крадене ,саботаж на работният процес на Макс. повреждане на цялата фирма машини за милиони и напускане с законното предизвестие и отиване на по свястна работа като след като Ви оформи и даде всички документи звучна псувня и храчки м/у Очите.
83
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако може да ми кажат париите презрени, колко точно трябва да получават на месец за да спрат да мрънкат, че са им малко?
82
1
 
43
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: преди 4 години
Щефа дава МАЛКА ЗАПЛАТА и НЕ я компенсира с почивка, А С 10-12 ЧАСОВ РАБОТЕН ДЕН И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РАБОТА В СЪБОТА!
81
4
 
28
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Една от тия фирми е София Франс Ауто на Стоян Желев дето я направи с куфарчетата от партията))
80
2
 
39
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Излизайте на улицата и се борете за правата си иначе по-зле ще става!
79
4
 
55
 
! Отговори
. преди 4 години
Огромен проблем на Българския работодател е, че никога през живота си не е управлявал собствени пари! Смело мога да твърдя, че 90-95% от "бизнеса" в България е стартирал с "червени пари" от "червени куфарчета", раздавани от Партията-Майка на "доверени" бизнесмени. Същите тези "бизнесмени" никога през живота си не са управлявали собствени пари, такива, изкарани от тях самите с труд и познания. Точно затова те смятат, че когато наемат служител той им дължи и душата си.
78
1
 
51
 
! Отговори
Св преди 4 години
За финансово НЕграмотни хора, това изглежда СУПЕР. Банички с долнопробно кафенце в бюфета, купони за храна от долнопробните супер маркети или вързана почивка на определено място. И седиш и гледаш шефа с мокър поглед като влюбена крава. Само се сетете как си докупуват *** да донапълниш сумата и какви огромни колички купуват с купоните излишно, а не могат да мръднат и метър друго да си купят хората. Абе мизерия, давай ми сухо аз ще си сметна как, къдеа и какво ...
77
1
 
41
 
! Отговори
ТЦ тц ТЦ преди 4 години
Предлагат се масово ниски заплати уж с големи бонуси, ама на това вече никой не се връзва, защото не ги дават тези бонуси само се чудя за какво да ви урежат. Недей боже да искараш огромен бонус, отгава се казва или направо толкова пари няма да ти дам или няма да ти дава мобяснения. Айде бегайте с тия схеми вече бг работодател, аман от таркитати. Всичко опорочиха скоро ще си работят сами. Като предлагат бонус трябва да е описан в договора иначе само лъжат.
76
1
 
50
 
! Отговори
Трайно безработен преди 4 години
Последното интервю на което бях ми казаха, че ще ми плащат на минимална а разликата до 1000 лв. като бонус!Не се съгласих
75
1
 
41
 
! Отговори
NoName преди 4 години
До NoNameКато се има на предвид, че за позицията, за която канд заплатите започват от 1300 бруто (за начинаещи), тия ми разправят минимална... Ко? Нье... В обявата пишат 1500-2000 лв (ама това били бонусите, дето ще си на граждански договор, без дата) ...Абе, я у лево !
74
1
 
43
 
! Отговори
NoName преди 4 години
Пак моя случка от интервю за работа миналата седмица.Съществото, което е интервюира ми вика - при нас е мин заплата, какво си доработиш - във формата на бонуси (пари), ама на гражднаски или трудов. Абе, ние ще го пуснем на граждански (без фиксирана дата), пък те, ако дойдат на проверка - веднага ще сложим днешна дата. Казах: "Благодаря, ама не".