Експерти: България има нужда от нови енергийни мощности

Готова ли е енергийната ни система да посрещне зимата?
Обновена: 8 окт 2019 22:01 | 8 окт 2019 20:35, Красимир Ангелов
39

"Енергийната ни система е част от стратегическата система на държавата, което пък от своя страна е тясно свързано с националната ни сигурност и със стабилността на държавното управление. А готови ли сме за зимата предстои да стане ясно на 18 октомври, когато ще бъде оповестен резултатът от възложените проверки", коментира в студиото на "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Още по темата
Той бе категоричен, че ако страната ни не строи нови енергийни мощности, то непрекъснато ще бъдем в критична ситуация във връзка с електроенергията.

С падането на температурите през последните дни изникна въпросът готова ли е енергийната система на България за зимата.

Пред Bulgaria ON AIR Явор Коюмджиев отбеляза, че по закон по това време на годината се извършват задължителни проверки на всички енергийни дружества в България.

"Основно изненади биха могли да се появят през месеците януари и февруари, когато поради продължителните ниски температури се наблюдава пиково потребление, пренатоварване на мрежите и дефицит на ток", добави експертът.

Според изчисленията на ЕСО, максималният товар през 2020 г., който може да поеме при екстремни зимни условия мрежата, е от порядъка на 7800 мегавата. Според прогнозата на оператора през следващата година общото потребление ще бъде близо 39 000 гигават часа ток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Този Тасев не убеждаваше ли преди 29 години, че изобщо не ни трябват нови мощности. Е вече забогатя и може да каже истината. Жалко че повечето "експерти" са продажници.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЕЦ е най-доброто, което е измислено.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Русия е несигурнаВиж краварите взимат ти парите и ти обещават за куково лято ф ки това е стабилност и сигурност.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяха дошли германците да строят фабрика с какво щяха да работят с ток от магарешки фъш кии ли ?
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 26 Какви 20 млрд те гонят. Нали затова има конкурс за стратегичекси инвеститор, който ще финансира построяването на централата. Толкова сте зле, че даже и това не сте разбрали
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полуграмотните каскети вият срещу светлината, те искат БГ да потъне в тъмнина. Така ги учат продажните им вождове на американска и турка ясла
22
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24Обещаваш ли, че тока от Белебе ще е 2ст? Ти ли ще изплащаш 20милиарда заем?
21
11
 
5
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 4 години
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 4 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток. Тази теми завинаги са приключила за България. Руските под.логи в България обаче продължават да точат лиги за да крадат и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток от комунистическите правителства. С част от тези пари агент Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син.
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17 Не е вярно, че немците са затворили атомните си електроцентрали. Тяхното правителство беше взело решение да ги затвори до 2021 г., но след това се взе решение затварянето на АЕЦ в Германия да се отложи за 2030 г. Навсякъде около нас строят атомни електроцентрали - в Турция АЕЦ Акую, В Унгария, Словакия, Чехия, Беларус, а румънците построиха вече две. АЕЦ Козлодуй работи повече от 40 години без проблеми и дава евтин ток, без който не можем - там токът струва 2 ст киловатчаса. АЕЦ Белене не увеличава риска, след като около нас има много атомни електроцентрали. Така че не плашете гаргит
19
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2 аеца на 3 милиона население, честито увеличение на цените.
18
11
 
5
 
! Отговори
Русия е несигурна преди 4 години
Руснаците са несигурни партньори. С тях не трябва да имаме общи енергийни проекти.Видяхте какво стана с Южен поток и атомната централа Белене. Не трябва да губим повече милиарди левове. Българският народ е беден.
17
10
 
6
 
! Отговори
Белене-атомна бомба преди 4 години
Да построим АЕЦ Белене значи да поставим потенциална свръхмощна руска атомна бомба в България. Видяхте какво стана в Чернобил. В Германия вече затвориха всичките си атомни централи след експлозията в японската АЕЦ Токушима и след референдум.
16
9
 
7
 
! Отговори
БЕЛЕНЕ - НЕ ! преди 4 години
В доклада на БАН за атомната централа Белене бе посочено, че българската енергетика няма нужда от никакво ново Белене до 2035 г. Не трябва да забравяме, че АЕЦ Белене със закупеното руско оборудване ни бе натрапено и платено с парите на народа от проруската партия БСП. Така в атомната централа Белене бяха погребани и откраднати над 4 милиарда лева досега. Руските под.логи обаче искат нова АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ. Ще допуснем ли отново това ?!?
15
5
 
9
 
! Отговори
Агент Гоце - крадлив преди 4 години
С ограбеното от Белене, Южен поток и Големия шлем агент Гоце може да изхранва още поне 100 години цялата си фамилия без да си мръдне пръста като я обезпечи и с хотели разбира се, като подари на най-малкия си син току що навършил пълнолетие СПА хотел за 8 милиона лева в Кюстендил. Младежите в БСП и АБВ дали си дават сметка, че са наследници на Гоце...
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво са ви тези енергийни мощности - Тесли ли ще купувате?
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
я тия експерти да кажат нещо за директива 2020, или по добре да си платим глобата от евро средствата...
12
2
 
7
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Аве то 1 януари 2020 година е скоро май?!Ако има щрак, като 2009 година, просто не ми се мисли...
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меркел обеща да ни спре и тецове. Хайл Ангела!
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преоткриха колелото - България се нуждаела от нови енергийни мощности. То това се знаеше преди 50 години и не случайно се започна строежа на АЕЦ Белене преди 40 години - около 1980 година.