Лекари алармират: Здравеопазването ни е във фалит!

Станимир Хасърджиев и Емил Райнов скептични за обещаните средства от МС
Обновена: 8 окт 2019 21:48 | 8 окт 2019 21:31, Красимир Ангелов
39

За 2020 г. ще бъдат отпуснати над 200 млн. лв допълнително за болнична помощ. 70% от тях трябвало да отидат за заплати на медиците.

Още по темата
"И 2 милиарда лева да се изкарат, няма да бъдат достатъчни, ако не се оправят пробойните в тази система и докато не стане ясно на всички, че никой нищо не дава. Единствените, които дават, са българските граждани", коментира председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му когато се разболееш, се налага да вадиш пари от джоба си. Според него политиците продължават да вадят и дават нещо, но в здравното осигуряване не би трябвало някой да дава.

"С един и същи номер се минава поредна година. Първото "даване" беше преди евроизборите. Обещаха се, нищо не се случи. Категорично никой нищо не дава. Това са пари от нашите здравни вноски. За следващата година е записана по-висока минимална работна заплата и от там ще дойде ръст", обясни бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Емил Райнов.

По думите му и 2 пъти да се увеличат цените на клиничните пътеки, няма гаранция, че заплатите на протестиращите ще се вдигнат.

Експертите коментираха, че здравеопазването ни отдавна е фалирало, а според Райнов разковничето се крие в принципите на болниците.

"Някой не изпълнява това, което е негово задължение. Има собственик - той решава тази болница ще съществува ли, ще бягат ли кадрите или ще фалира", коментира бившият министър на здравеопазването пред Bulgaria ON AIR.
 
Според Хасърджиев колкото и да е добър един директор, ако няма финансови механизми, с които да реформира болницата, не може да се оправи при положение, че държавата не е създала условия.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Журналистите и менте експертите имат две мантри, които повтарят като папагали:

"Даваме много пари, те изтичат"

"Даваме малко пари. Здравеопазване се прави с много пари. Даваме най-малко пари от всички за здравеопазване. Трябва да даваме повече, трябва да се увеличат здравните вноски, държавата трябва да дава пълните вноски за осигурените от нея."

С тези две мантри заработват парите си всеки ден по телевизиите.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е във фалит тъй като се пести от заплати, за да се икономисва за издръжката на кърлежите по веригата .
31
0
 
3
 
! Отговори
Пипи дългото чорапч преди 1 година
Хванаха и зъболекари да източват здр каса.Уж ти взима книжката пише си лекуван зъб а накрая нищо нелекувано.Спестяват лекарства за да отидеш пак
30
2
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 1 година
Здравеопазването не е важно ! Важно е да се купуват гръцки острови и хасиенди в Испания ! А ...И много мангизи в Панама !!!
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болниците във фалит но лекарите със скъпи коли Искат по няколко хиляди под масата за всяка операция
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До имигранта
Гледай си живота в Лондон и не се коси толкова за неуредиците в България.Ти си взел/взела вече правилното, макар и по-трудното решение.
27
1
 
2
 
! Отговори
БДЖ София преди 1 година
Ще има още фалити чакайте сега започват,нали сладки приказки всичко беше наред истината никой не може да е прескочи.те знаят кой са на власт да се оправят.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунизъма на бай Тошо ще се окаже най-българския строй. Е вярно тогава всеки крадеше от заводите и не му пукаше за държавата, ама и сега нищо не се е променило, даже и краденето е като за световно.
25
0
 
13
 
! Отговори
Имигранта преди 1 година
Всъщност като се замисля май знам защо.Няма я онази силна фигура която да обедини хората и да ги накара да си повярват.Да обедини нацията и да имаме всички обща цел.Явно от самото начало(89)сме тръгнали по грешния път.
24
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо БКП се радват на руски задници.
защо имаме робско самочувствие.
защо не уважаваме държавата си.
23
1
 
25
 
! Отговори
Имигранта преди 1 година
Живея в Лондон.За 4год се нагледах на всякакви нации.С ръка на сърцето мога да кажа,че Българите,нито сме прости,нито мързеливи.Защо позволихме държавата ни така да затъне и да имаме такива политици...И по-зле става.
22
3
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Баш ми е на дедовеца т.нар. "здравеопазване"!!!
21
1
 
9
 
! Отговори
V преди 1 година
То БКП то сега е на власт . Да направиш държавна здравна каса значи си баш от БКП .Не от БСП а от БКП и не случайно си ,,забравил,, да си върнеш партиината книжка ;) Въпрос на мироглед .Падането на комунизма просто смени хората на власт нищо друго не се променило .А то баш здравни каси в конкурентна битка си е падане на комунизма и всеки да си плаща кетапа ,а не един да плаща а друг да ползва ;) БКП то сега е на власт
20
1
 
9
 
! Отговори
Кика преди 1 година
Хубаво наливат в здравната система...... Важно е кой и как ги източва.... По 57 хиляди..... И ония със 1, 2 стенда докъде ще живеят... ВАЖНО Е ЧЕ НЯМА КОНТРОЛ ЗА НАЛЯТИТЕ ПАРИ...... А И КОНТРОЛЬОРИТЕ СА С МНОГО ДЪЛБОКИ И СКЪСАНИ ДЖОБОВЕ.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не опоскат всичко "народно", няма да мирясат.
Генетично най-крадливото индийско племе трябва да са били прабългарите.
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко отива на фалит щом БКП-то още ЦАРУВА!!!
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на зъболекарите им стига
на лекарите - не.
Ще си я карам на усмивка докато умра!
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами по 57 хиляди заплата ....!
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как така, Боко каца че сме супер ... кой лъже сега. От другия месец мисля да спирам са си плащам медицинската осигуровка, стига пирамиди и фараони
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си върнем контрола над здравната каса - да я ликвидираме!