Лекари алармират: Здравеопазването ни е във фалит!

Станимир Хасърджиев и Емил Райнов скептични за обещаните средства от МС
Обновена: 8 окт 2019 21:48 | 8 окт 2019 21:31, Красимир Ангелов
39

За 2020 г. ще бъдат отпуснати над 200 млн. лв допълнително за болнична помощ. 70% от тях трябвало да отидат за заплати на медиците.

Още по темата
"И 2 милиарда лева да се изкарат, няма да бъдат достатъчни, ако не се оправят пробойните в тази система и докато не стане ясно на всички, че никой нищо не дава. Единствените, които дават, са българските граждани", коментира председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му когато се разболееш, се налага да вадиш пари от джоба си. Според него политиците продължават да вадят и дават нещо, но в здравното осигуряване не би трябвало някой да дава.

"С един и същи номер се минава поредна година. Първото "даване" беше преди евроизборите. Обещаха се, нищо не се случи. Категорично никой нищо не дава. Това са пари от нашите здравни вноски. За следващата година е записана по-висока минимална работна заплата и от там ще дойде ръст", обясни бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Емил Райнов.

По думите му и 2 пъти да се увеличат цените на клиничните пътеки, няма гаранция, че заплатите на протестиращите ще се вдигнат.

Експертите коментираха, че здравеопазването ни отдавна е фалирало, а според Райнов разковничето се крие в принципите на болниците.

"Някой не изпълнява това, което е негово задължение. Има собственик - той решава тази болница ще съществува ли, ще бягат ли кадрите или ще фалира", коментира бившият министър на здравеопазването пред Bulgaria ON AIR.
 
Според Хасърджиев колкото и да е добър един директор, ако няма финансови механизми, с които да реформира болницата, не може да се оправи при положение, че държавата не е създала условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
14
 
! Отговори
123 преди 4 години
Е, И? Да фалира. Ще има по-малко жертви от "лекарска помощ"...
11
0
 
21
 
! Отговори
*.* преди 4 години
Точно ТАЗИ система на здравеопазване не може да се реформира. Тя е измислена, внедрена и зорко пазена от фарма - фирмите. Те си избират министри на здравеопазването и НЗОК, те ги свалят, те пишат правилата, имат си копои грантаджии НПО, имат медии, дори поддържат партии! Забравете!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
здравните заведения от дадена област регистрират регионална здравно-застрахователна каса в която всеки пациент има лична застраховка .
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При ГЕРБ какво ли не е във фалит...
8
4
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Тия дето алармират да не са от тези с по 57к заплата
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е май е по-добре нищо да не се дава на болниците,а лекарите и сестрите да си живеят от дарения на болните.който не дарява - няма право на живот.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но докторите за сметка на това се позамогнаха!И да не излизат с номера как болните щели най-много да загубят.То досега голям хаир...
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
E как? Специалисти се връщат от чужбина, магистрали се строят, панелки се санират... Кипи безмислен труд.Вече не сме вторипо износ на канцинирана сода на глава от населението, но това са само подробности.
4
2
 
25
 
! Отговори
Ivan преди 4 години
Във фалит е разбира се. Нали всички го източвате, като за последно. Долни търгаши са тия. И не дай си боже да влезеш в болница си приготви да даваш по 5лв на санитарните да ти донесат вода
3
4
 
9
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Факторите, за да стигнат до тук нещата, са много и нерешими в условията на либерастките еуроатлантически ценности, които изповядваме в момента...
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментар от Тиквата?
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
една здравна каса - не стига за всички.