План: Нула жертви на пътя до 2050 година

ЕС иска да промени транспортната среда
9 окт 2019 22:52,
22

Страните от ЕС вече са задължени да правят оценка на пътната безопасност на цялата си пътна мрежа най-малко веднъж на 5 години. Съветът на ЕС прие нови правила за осигуряване на безопасна пътна инфраструктура в опит да намали броя на жертвите на ПТП-та, което е стратегическа цел.

Предстои директивата да бъде публикувана в официален вестник на ЕС и да влезе в сила. След това държавите членки ще разполагат с две години, за да приемат национални разпоредби, с които да я приложат на практика.

"Ние нямаме дори уред, измерващ качеството на светлоотразителната маркировка. Контролът е в лаборатория, но това не е проверка на пътя. Нещата не са чак толкова сложни - просто трябва някой, който да покаже как се прави", тказа в "Денят ON AIR" Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Той уточни, че целта е до 2050 г. да сведем жертвите на пътя до нула.

"Много отдавна европейските страни са обърнали подхода - те искат да променят цялата транспортна среда и тогава се променя и поведението на водачите", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Милчев посочи също, че много от проблемите са наследени,  но все отнякъде трябвало да започне развързването на възела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Разбира се, че може да стане, дори за повечето страни сигурно ще се случи. За *** не съм много сигурен, освен ако не се променят драстично две неща: въвеждане на истински контрол на пътя чрез премахване на КАТ и смяна на чипа на ***. И не, не са виновни "лошите пътища". Напротив, там където оправят пътя, катастрофите и то фаталните се вдигат.
20
3
 
6
 
! Отговори
Герберски план преди 4 години
Този план ще се изпълни от самосебе си. До тогава тук ще има само нехора с каруци. Жертвите при каруците няма освен ако коня не е сляп и с двете очи!
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с магистралите като пешеходна зона е идейно. Но трябва да позволят на хората да използват ръчни колички за багаж. И на всеки 20 километра да направят палатков лагер. Ще привличаме туристи от цял свят с тази атракция.
18
2
 
5
 
! Отговори
Alf преди 4 години
0 жертви и 50души население до 2050
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да направят магистралите само за тротинетки.
16
4
 
1
 
! Отговори
Селянин от БГ преди 4 години
Ся пък ЕС ще ни казва и как да караме ли? Ке си карам както си знаем аре!
15
3
 
5
 
! Отговори
Оффф преди 4 години
И това " Не съобразена скорост" ... Как може да караш с разрешената със знак скорост,и да спукаш две предни гуми в дупка. А те да ти пишат акт,за не съобразена скорост,спрямо пътната настилка..
14
6
 
7
 
! Отговори
Оффф преди 4 години
Аз правя на месец, десетина хил. км. Мога да кажа с ръка на сърцето ,че като цяло шофьорите в БГ. не са лоши. Изчакваме се,когато изпреварваме,пропускаме тия който бързат и дори хората си помагат на пътя. Но.... НО ... пътищата са ужасни. Политиците се правят на ударени с мокър *** и обвиняват шофьорите за жертвите по улиците. Иначе трябва да признаят собствената си некадърност.
13
0
 
9
 
! Отговори
А така!! преди 4 години
Забраняват на населението да се придвижва с каквото и да превозно средство, а пътищата стават изцяло пешеходни и през лятото по АМ "Тракия" се виждат много и почти до смърт уморени кандидат летовници....И КАТ придобива статут на музей на ултра-тъпотата!*** и кефа...
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може. Да се забрани със закон достъпът на гражданите до пътищата. Да се направи полицейски кордон по протежението на цялата пътна мрежа. Полицаите да стоят поне на 2 метра разстояние от пътното платно. Ако случайно някой получи инфаркт и падне, да не е на пътя. При опит летателните апарати да преминат над пътя, същите да се отстрелват и отклоняват встрани.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако забранят автомобилния транспорт напълно, може и да стене. Пак се почна със стратегическото държавно планиране, без връзка с действителността. А защо до 2050? направо от следващата година. Да изпълним петилетката за седмица.
10
10
 
7
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
всеки път като чета новини за ЭСССР, се сещам за филма "Прeброяване на Дивите Зайци" - всичко в ЭСССР е по абсурдно и от най-дивият Комунистически Режим.
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За България две са главните причини за катастрофите - пълната липса на контрол за спазването на правилата и лошите пътища. Средно на ден в България се правят над 200 милиона нарушения, а санкционираните от КАТ са около 2000, т.е. нищо не се прави.
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои ще са живи от тези които спускат тази Директива. След 30 години тези отдавна ще са се скапали. А аз ще съм на 50 години и ще им сърбам попарата която сега дробят. Тези Некрелози да не взимат отношение по въпроси които няма да доживеят.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кхъм тя държавата няма да съществува до тогава пък ако доживей ще са ромите на власт което значи че ще е кармагедон.
6
3
 
10
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Ееее много т.ъпо бе.Кога ще заповядате и на Слънцето нещоИма ли пътища и МПС ще има и жертви.Няма как да се избегнат
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С Директивите на БКП видяхме до къде стигнахме. Директиви Петилетки куронетки сливонетки и с тем подобни пееееераски работи работа се невърши. Изкасе реални неща. Да се спрът продажбите на книжки. Да се въведе 3 месечно обучение на водачите. Да се наблегне на Практиката. Да не се допускат до курсове доказани пиячи и наркомани. Да се въведе задължително психоизследване. Неможе доказани нерваци да се правят на шофЕри.. Неможе психически лабилни да се движат по пътищата и да убиват невинни.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия некадърници от НПО-то "Институт за пътна безопасност" що не си намерят смислена работа и да си изкарват хляба с нещо, което умеят!
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И една кола да няма Московски ще утрепа някой със шейна...
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хм ако Моцарт стане президент и една няма да има тоя поет на маиката природа напоследък е решил да изневери на поезията защо бе брате какво ти пречи да пишеш поеми