Децата няма да ядат в градините по БДС, производителите – против

Експерт: Става въпрос за здравето на бъдещето поколение
10 окт 2019 11:02, Красимир Ангелов
47

Отпада задължението на детските заведения за деца от 3 до 7 години да купуват и да готвят с продукти по БДС. Това се предвижда в проект на Наредба на задравното министерство, срещу която се обявиха производители. Те призовават премиерът Бойко Борисов да блокира документа.

Още по темата
"За всички производители у нас е важно в наредбата да бъде разписано всички храни, свързани с хляб, брашно, мляко, сирене, масло, кашкавал, месни продукти и други,  да са по БДС. Защото именно те гарантират качеството", коментира в студиото на "България сутрин" Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебопекарите.

"Целта ни е да формираме вкусовите качества на децата от най-ранна детска възраст. Те трябва да знаят коя храна е полезна за тях и коя носи печата за качество. Тези мерки за запазване на традиционното хранене съществуват във всяка една държава по света. Освен това те стимулират и националния бизнес", подчерта тя.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Донка Байкова отбеляза, че е изключително притеснена от случващото се, тъй като става въпрос за здравето на бъдещото поколение на България.

"Преди наредбата, която предстои да бъде утвърдена, възниква въпросът дали това, което децата ще консумират в действителност, ще бъде най-доброто за тях", каза тя.

По думите ѝ, приетите през 2018 г. правила утвърждават изключително високо качество в храните, които консумират децата и са съобразени всички изисквания на физиологичните норми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ТОЧКА ПО ВЪПРОСА. ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА СЕ ХРАНЯТ С ИСТИНСКИ ХРАНИ.
41
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Да допълня... ако има и водка ..............ехааааааааааааааааааа
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Производители те се претесняват че няма да могат всяка година да си купят нов модел автомобил или яхта....
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 41Не е препоръчително за малки деца да ядат сурови рибни деликатеси. Иначе предложението ти е много добро. :)))))
38
0
 
1
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 33 Предложението да се правят сандвичи от сьомга и черен хайвер.Веднъж седмична и сельотка.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"...искат да научат.."Как различавате на вкус продуктите от ГМОрганизми от чистите? Разлика във вкуса - няма! Последната идва от химикалите при производството, съхранението и обработката на продуктите предназначени за храна!Всичко, което се предлага е ***! Модифицират се растенията с гени от плевели и вредители за устойчивост към тях. Голямата беля е, че се знае, какво ще стане, ако процесите излязат извън контрол и тръгнат "самостоятелно" в природата, без човешка регулация .
36
1
 
3
 
! Отговори
дърт преди 4 години
Истинското БДС у7мря по времето на управление на Филип Димитров, а сегашното "БДС" е мижи да те лажем!
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 37На пазара и в момента има продукти с БДС. Какво спира детските градини да си избират доставчици с такива продукти?
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Производителите първо да се определят към коя индустрия спадат-химическата или хранително-вкусовата щото стандартите за бъркочите които предлагат са различни. А държавата да си влезе в ролята на контролен и възпиращ орган, защото затова се плащат данъци и се издържат чиновници. Не да съдейства на бизнеса на разни хитреци за сметка на здравето ни.
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 35Продължителносста на живота на българите е една от най-ниските. В други страни, където ядат "ГМО" е значително по-висока. Що така?
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат от малки да приучат децата на ГМО храни че като порастнат да не могат да различават истинската храна от ГМО-то. И най важното от тази менте храни няма да доживеят до пенсия а това е мечта за всички сеяндурски управници. Но моите деца няма да ядът ГМО защото дядо им и баба им имат крави овце телета градина с домати краставици зеле круши ябълки и това което слагаме на масата е истинско а не ГМО. Магазините са пълни с Отрови в шарени опаковки. Луд на Шарено се Радва.
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е хубаво да чуеш мнението на голтаци от панелка с филия лютеничка да раздават акъл из мрежите, пък и е много на мода във всеки пост да плюеш Боко, значи - ето, и аз давам своята дан срещу Боко - той изяжда всичката хубавиня, вашия суджук, и лишава децата ви от еко-талибанските "вкуснотии"! Ужас, шок!111-то място по "свобода на словото"!? (Сорос, "Репортери без граници", в превод - лъжи и екстраполации безкрай за удобство на некадърници-политици, ялови "джурналисти" и мними "пророци").
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26И ако им наложат да използват продукти по държавен стандард (да предположим, че това значи нещо), нали тези продукти трябва да се купуват на цени за продукти произведени с такъв стандард? Такива продукти и в момента има, просто не ги ползват, защото са по-скъпи. Какво точно е предложението тук?
29
0
 
4
 
! Отговори
i'm преди 4 години
Каквото бъргари са направили на българи, никой друг не го е направил!
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що се отнася до магазините ги стигнахме американците. Цели стелажи има само чипсове, вафли, безалкохолни с Ен на брой подсладители, и други безполезни храни. Че лъскави и цветни, а някои ги представят и за здравословни понеже били печени, не били от картофи и т .н маркетингови приоми. Но там имаме избор, а в детските градини,не. Със съдействието на държавата
27
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ЩЕ СЕ ХРАНЯТ ПО АМЕРИКАНСКИ СТАНДАРТ
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28Всеки вид мазнина има температура на изгаряне (т.нар. burning point), което е температурата след която започва да ... изгаря, и качествата му рязко се влошават и/или започва да става вредно. Слънчогледовото олио има такава температура на изгаряне от 240 градуса Целзий. Нормалното масло 150. Слънчогледовото масло е едно от най-устойчивите в това отношение.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и олиото с което ще се готви не се знае колко е качествено. Например дали издържа на печене да кажем температура над 180 градуса. Пък ти си обиждай на неграмотност.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 26Домашни торти в детската градина. Хахахаха.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Например децата получават макарони със сирене. Какво ще е то? Евтино според бъдещите планове за да се съберат в бюджета, сякаш в нашата страна децата са толкова много че държавата не може да си позволи качествено. Сомалия на балканите това сме,вървим към четвъртия свят на разпад.