Млади лекари срещу новия ред на специализация

Според медиците новите поправки са лобистки
10 окт 2019 10:44, Красимир Ангелов
43

Млади лекари ще протестират срещу публикувания на 1 октомври от Министерството на здравеопазването проект на нов ред за специализация. Петицията им срещу действащите правила и предлагания нов ред е събрала вече над 600 подписа.

Действащият от края на юли тази година ред за специализация на младите лекари предвижда специализантите на държавна издръжка след придобиването на специалност да избират между одобрени от Министерството от здравеопазването лечебни заведения, в които да работят за срок от три години.

Още по темата
Ако не изпълнят задължението си, трябва да връщат субсидията, която здравното министерство дава на болниците за техните заплати, тоест да си връщат заплатите за времето на специализацията.

"Министерството на здравеопазването не се съобрази с нито едно наше искане, въпреки че те бяха приети на първо четене. Насилствено се опитват да ни накарат да останем тук, всичко това под надслова за кадрова политика. Излизаме на протест, за да защитим и личния си живот", каза пред Bulgaria ON AIR една от недоволните лекарки Александра Вълчева.

Тя заяви, че докторите се чувстват излъгани и обидени.

"Министерството ще провежда тези субсидии на болниците, което реално са нашите заплати. Тези субсидии облагодетелстват не нас, а директорите на болници. Прецендент е и не разбирам защо ние трябва да връщаме получените от нас заплати", коментира още Вълчева.

Тя отбеляза, че лекарите са за кадровата политика, особено в малките населени места, но проектът на Министерството на здравеопазването се опитва да я наложи насилствено.

"Силно се надяваме, че живеем в демократична държава и ще успеем да се разберем. В противен случай ние няма да отстъпим от исканията си", каза още Александра Вълчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
40, в кои държавни или общински фирми предлагате да работят програмистите?
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господи лекар, като ви гледам правописа и чета съдържанието, оставам с впечатлението, че сте доста джаста-праста. Всички, учили безплатно *** издръжка на държавата, са били обучавани, за да са в помощ на нейните граждани: инженери, артисти, учители, стоматолози...всички. Бил сте лигльо от млад.
33
4
 
5
 
! Отговори
лекар преди 4 години
На времето имаше разпределение насилствено и аз заявих,че насила няма да работя медицина.Като ме попитаха защо аз попитах госпожата от МЗ тя дали би посмяла да се прегледа при мен -насилствено разпределеният?Последва многозначително мълчание без отговор.Това бе при Т.Живков,а сега ако помислите да го направите за няколко часа само у нас няма да остане нито един лекар!Тази идея трябва да я погребете там където е погребан Живков.
32
2
 
6
 
! Отговори
лекар преди 4 години
Да те успокоя-след 10 години български лекари у нас няма да можеш да видиш.Като знам,че всички сме над 55 след 10 години ще работим на оня свят или ще се влачим едва едва,но няма да можем да работим!
31
1
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 32 И да не бие жена си.
30
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме лекарите да нямат претенции за изключителност. Да не се държат като адвокати, разглеждайки ни като дойна крава, само защото отиваме при тях в нещастието си.Аз лично искам да спрат да дават фалшиви болнични на деца и работещи. С фалшивите болнични се саботира и образованието, и икономиката.
29
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, да видим какво искате. Един лекар трябва да е перфектен специалист, да е вежлив, да има богата обща култура, да не пие, да не е корумпиран, да има стабилна психика, денонощно да е на разположение. Всичко това го искате срещу 1000 лв. (най-добре по-малко) заплата, която при отказ да продължи работата си в посоченото от някой чиновник място трябва да връща на държавата ... Не се ли оляхте малко?
28
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Примерите са ми съвсем подходящи. Докъде е стигнал Петко Славейков няма отношение към заплащането на даскалите, а Паисий може да е бил в друга ДЪРЖАВА, но народът е същият. Колко богаташи даскали, лечители, свещеници или хора на науката можете да изброите? Наскоро писаха за къщата на Райна Княгиня в София. След Освобождението -медик. И нея след смъртта на мъжа и богатият му именит род я е изоставил сама с куп малки деца.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28Изглежда не разбираш от идеализация. А примерите ти не са подходящи. Петко Славейков, както и много други образовани българи по онова време, е стигнал до министър, а Паисий е обикалял една друга държава.
26
6
 
2
 
! Отговори
27 преди 4 години
Никак даже не е трудно постижимо. Изисква се само човек да не е от типа, които се носят по течението и търсят на работата лекото, а на хляба мекото.
25
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
25, какви роби са били? Когато Петко Славейков се е цанил за даскал, му давали по-малко от пастира, защото пастирът е на открито, и дъжд, и вятър, а даскалът е на сухо и топло. Да не говорим за Паисий, който е обикалял пеша страната, за да събира пари за издръжка на манастира. Да не мислите, че е обикалял заради издателски пиар? Давам само всеизвестни видни примери.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26В съвременния свят това е трудно достижимо. Специалистите трябва да са тясно профилирани, за да са добри в работата си. Вярно е, че лекарите често се държат доста безчовечно, но вероятно иначе не биха могли да упражняват професията си. А освен това широкият мироглед и културата не се учат в училище или университет. Тъй че основният проблем е в семейната среда.
23
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък съм категорично против начина, по който се приема медицина у нас. Събират се зубрачи по 2-3 предмета. Нямат мислене, широк поглед, култура. Да не говорим за проверка на хуманното отношение и стабилна психика. Самочувствие до небесата и претенции, а като интелект, са едностранчиви.
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв парадокс. През древността обикновените хора (народа) са били роби на образованата интелигенция. Сега образованата интелигенция (лекари, учители, учени) са станали роби на народа и непрекъснато ги следят, как и защо харчат народните данъци. Не мислите ли, че има нещо силно сбъркано в цялата тази работа?
21
7
 
7
 
! Отговори
21 преди 4 години
Не знам как е в Русия, но знам, че в Германия студентите по медицина в първи курс влизат в болниците и работят работата на санитари, постепенно минават през абсолютно всички дейности, касаещи болния. След като завършат, първо са асистент - лекари, т. е. нямат самостоятелност. Лекарите в много страни, за чиито високи заплати говорите, имат смени и по 24, в Израел - и по 36 часа.
20
8
 
5
 
! Отговори
отговор преди 4 години
да се въведе отново - завършваш, разпределение, където те пратят. нали са учили за лекари, нали искат да са такива, на всякъде има нужда от такива, и в села и в градове! що се оплакват?!
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами работи се, Иване, работи се под наблюдение. Както уроци по пиано, ти свириш -преподавателят те преценява и дава напътствия и задачи, ти си плащаш. Както всякакъв занаят на Запад. За да учиш за готвач в Германия, сам си купуваш всякакъв вид прибори и посуда, 3 години те обучават, получаваш мизерни пари и накрая с изпити ставаш готвач. Какво очаквате за лекар?
18
4
 
13
 
! Отговори
Ivan преди 4 години
До 3Шемет такъв, за какво финансиране говориш?? Докато се специализира, се работи на пълно време, 8 часа са даже рядкост, отгоре отива. Това си е просто заплата. Да не мислиш че някой просто те учи, а ти гледаш със ръце в джобовете ?
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само за сведение питам колко долу - горе върви един учебен час частен урок за абитуриент в София? Колко за дете или за гледане на дете в начална степен? Интересува ме, за да сравня колко частни урока са семестриалните такси по медицина.
16
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мнениеКой ще те прати в Куртово Конаре бе колега? А и нищо не пречи разпределението да бъде съобразено с настоящото местоживеене на лекарите!