Топ професиите на бъдещето: Медсестра, акушерка, учител

Продавачи, сервитьори, бармани стават излишни
83
Топ професиите на бъдещето: Медсестра, акушерка, учител
Снимка: Pixabay

До 2034 година топ професиите по търсене на пазара на труда ще са медицински сестри и акушерки, учители по общообразователна подготовка за среден и начален етап на образование.

Прогнозата е на доц. д-р Ралица Ганева от изследователски екип, направил средносрочни и дългосрочни прогнози за пазара на труда, съобщи БТА.

Още по темата
По думите на експерта въпреки демографската криза и проблемите с раждаемостта, ако България внедри образователните политики, които са стандарт в Европа, ще има все по-нарастваща нужда от учители.

Според нея учителят ще остане много важен на пазара на труда поне следващите 15 години.

През 2024 г. в образованието се очаква да бъдат заети 204 хиляди души, от тях половината ще са над 50 години, а 80% ще са жени.

С намаляващо търсене ще бъдат продавачите, заради намаляването на сектор търговия, което от една страна се дължи на демографията, а от друга - на преструктурирането на икономиката.

Все по-малко ще се търсят сервитьори, бармани и готвачи.

В средносрочен план се очертава, че професиите, изискващи по-ниска квалификация ще намаляват, а тези със специфична квалификация ще стават все по-важни на пазара на труда, обобщиха експертите.

Значително нарастване на заетите се очаква да има и в държавното управление, като водещите професии там ще са административни и приложни специалисти.

Все повече ще се задълбочават регионалните дисбаланси на пазара на труда, ще се увеличи делът и на работниците над 55 години.

Очаква се към 2034 година най-нисък брой заети да има в Северна България - Видин, Монтана и Силистра.

Най-много хора със завършено висше образование ще се търсят в София-град, Пловдив и Варна, със средно и основно в София, Пловдив и Бургас.

Всеки четвърти през 2024 година ще работи в преработващата промишленост.

След 2020 година влиянието на негативните демографски процеси ще доведе до намаление на заетостта, като за периода от 2020 година до 2034 година спадът в заетостта ще бъде около 6 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
:D
63
2
 
3
 
! Отговори
Селяндур преди 4 години
До Айзък АазимовА кой ще ти сглоби робота като ръцете ти са вързани на фльонга? Клавиатурен герой.
62
0
 
7
 
! Отговори
Нострадамус преди 4 години
Професиите на бъдещето в България ще бъдат асфалтаджия, бетонджия, плочкаджия, строител на мостове и тунели, зидаро-мазач...
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евалата бре! Значи, някои хора са повече от Нострадамус?Флорънс Найтингейл добре се е отиентирала навремето!И след хиляда години нейната професия още ще бъде търсена и ценна ли?Ми, така поне излиза от статията.
60
3
 
6
 
! Отговори
Айзък Аазимов преди 4 години
Към 2034г. ще има две професии: програмисти на роботи и чистачи на роботи.
59
0
 
5
 
! Отговори
Putin преди 4 години
Колко евтин начин държавата да запълни дупките от емигрантите в тези професии
58
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някоий писа за пенсионерите. За тях има специална "стратегия", сащо като за децата, дето я няма, за ликвидацията им.Програми, за да изядат фалшиви отровни лекарства, фалшиви прегледи по направление, даже и без.Пенсионерите са най-големият враг на кликата, която ни управлява, защото простият човек не желае около него да съществуват образовани, умни и мъдри хора.Инак няма как да се забелязва.Четох "програми" на кандидати за кметове - неграмотно, примитивно, елементарно и безперспективно.
57
2
 
28
 
! Отговори
до 24 преди 4 години
След 10-15 години ,лекари и мед.персонал свестен тук няма да е останал. Завършилите лекари вече дори и не специализират в България,всичко бяга в странство където си ценен,заплатен и защитен. Горко им на клетите хорица които ще останат тук.
56
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забравили сте писач на статии, следящ клюки в социални сайтове.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКакто виждаш, за едните си е точно така
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нобел за простотия, noo mersi. Да ти имам дипломата.
53
3
 
22
 
! Отговори
Свиня преди 4 години
мда очаква се хората да спрат да ядат и пият затова все по малко ще се търсят цитирам бармани сервитьори и готвачи...обаче не знам дали въпросната доцентка е съобразила и че все по малко ще серрат и респективано ще се произвежда по малко хартия...вестниците направо ще изчезната като им отпадне най-ценното приложение ..оттам и безработни журналисти печатари и прочие... да ти имам бабе дипломата доцентска ...
52
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Медиците, както и музикантите, много си вярваха, че частната инициатива ще е в тяхна полза. Две много различни сфери, но и двете жертва на егото си.
51
2
 
14
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
Абсолютно нищо не разбирам от програмиране. Но само знам,че някак много перверзно програмистите сами си режат клона,от който папат банани. ИИ ще ви изяде и бананите и хляба...такъв сега си го създавате. Какво по - просто и евтино от няколко супер компютъра или направо нано мега гига ... Сам ще си ги прави нещата. Така е и с роботите, но много по - скъпи заместващи ръчния труд. Вниманието, емпатията , отношението,социалните контакти, личната грижа ще останат винаги търсени. Айде със здраве РОБОТИ
50
8
 
14
 
! Отговори
до 44 преди 4 години
Няма какво друго да се случи.При Жан Виденов вземахме заплати 4 долара месечно.За сравнение храната на лягерниците в Освиенцим е била 18!На никой от нашето поколение лакари децата им не станаха лекари.Работещите в медицината и здравеопазването откакто се помня винаги са били на дъното по доходи.За управляващите-няма значение кои са те образованието и здравеопазването са разход на средства.Винаги ще се стремят да е минимален.Истината понякога е брутална.
49
2
 
32
 
! Отговори
Бивш учител преди 4 години
Днес, 2019 година, областен град, съпругата ми-с две висши образования и 25 години учителски стаж, в основно училище , с преобладаващо ромско включване, не може да вземе 1000 лева чисти.И то-благодарение на прослуженото време и нвалификацията, взима толкова много, представете си с какви пари започва нов учител, току що завършил....Много има да чакате, да дойдат нови.....................
48
0
 
23
 
! Отговори
Бивш учител преди 4 години
2001 година. Срещам бивш мой ученик, едвам завършил ТМТ, специалност техник ДВГ, с получена базова категория В.Едвам завършил с 3,00. Пита ме:-Даскале, колко години си учил, от първия клас, до последния курс, и колко пари взимаш? -17 години и взимам чисто 220 лева.-Да ти пикая на даскалъка! Аз влязох с връзки в жандармерията, и получих първа заплата 500 лева чисти, плюс дрехи, обувки и телефон, и правото да си лекувам семейството и да почивам в МВР бази!На другия ден напуснах системата.
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До абе"Най "топ" са и ще са лекари и сестри."Ценени професии са, а и ще бъдат. Топ - никога. Виж в развития запад - винаги са били и ще бъдат средно ниво. Говорим като заплащане. Струва ми се, че се засягат някои от четящите, ама реала е такъв. И не виждам причина да се промени.
46
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха,ха,готвачите и барманите щели да отпаднат!Абе от къде ги намирате такива"експерти"
45
7
 
13
 
! Отговори
Нищо подобно преди 4 години
Това ще са първите професии, които ще бъдат възложени на изкуствения интелект. Занапред търсените за хора професии ще са занаятите, защото естетиката на сътворено от човешка ръка ще е ценно. Точните науки, медицина, закон, банково дело - роботи.