2-3 стотинки от всеки литър печели една бензиностанция

Може да се вдига и до 6 стотинки, бизнесът печеливш
15 окт 2019 14:47,
30
2-3 стотинки от всеки литър печели една бензиностанция
Снимка: Pixabay

Около 2-3 стотинки е печалбата на една бензиностанция. Това каза Светослав Бенчев, юрист в Българската петролна и газова асоциация /БПГА/, на конференция днес в София, посветена на проблемите на нефтените и газови пазари.

Още по темата

"Компанията може да спечели 6 на литър, ако клиентът не си вземе отстъпката. Това е огромната печалба, която всъщност прави една бензиностанция", добави Бенчев, цитиран от БТА.

Доставната цена на литър дизелово гориво на дребно е около 43 процента, посочи юристът от БПГА.

Той уточни, че в тази цена е включена суровината, производството, запасите по Закона за запасите, както и логистиката до склада.

Акцизът е 30 процента, 17 процента е ДДС. "Т.е. 90 от цената не включва разходите за търговеца на дребно", каза още Светослав Бенчев". Той допълни, че ако бъде приета идеята да бъде издаван касов бон, клиентът ще вижда именно това.

На бележката обаче няма да се видят разходите. А те са 1 процент режийните до обекта, 3 процента заплати, 2 процента амортизации, 3 процента режийни и 1 процент печалба. Затова Бенчев не вижда смисъл всичко това да бъде обявено на бележката, защото то е ясно.

Светослав Бенчев отбеляза, че трендът на цените на горивата на дизела в България и Европа е един и същ. Каквито са цените на горивата в България, такива са и в другите страни от Европейския съюз, увери той. "Нито цените ни се повишават по-рано, нито спадат по-късно", изтъкна юристът на БПГА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ся да видим излиза 43 % за нефтохима + транспорт и 47 за държавата и 10 за теб.почти повярвах.Хайде експерта да сложи твърди стотинки, цена на входен петрол, преработка, доставка и да говорим със реалните цени. Тъкмо да видим как цената на барел като скочи вдига крайната цена, а като падне... пак я вдига.
28
1
 
0
 
! Отговори
??? преди 4 години
До 18Според твоята логика на бензиностанцията на изхода на "Лукойл" трябва да е най- евтино. Като минаваш към Бургас ела и зареди оттам и после коментирай.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бях в бранпа - чиста печалба около 40-50 ст литър ;) Теа ни взеха съвсем за африканско племе
26
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ние пък доматите ги ядем с колчетата!
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повярвахме ви :) Не 2-3 ами минимум 30-40 стотинки от литър печелят бензиностанциите.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13В Сърбия горивата са сравнително високи, дори и да не са в ЕСАз имам отстъпка от 8ст на литър, от мен са на загуба. Сигурно се кръстят да не зареждам във въпросната верига :)
23
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Служебните ни коли се пълнят от една верига с 15 ст. отстъпка за бензин и над 20 за дизел. В момента друга голяма верига се опитва да ни привлече с още по-ниски цени. Явно им харесва да работят на загуба.
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, повярвахме, а отстъпките които дават при различни условия сигурно ги вадят от джоба си.
21
2
 
25
 
! Отговори
roslio преди 4 години
Да бе да. А един мърмод завиваше шоколади. Ние ядем доматите с колците.
20
1
 
9
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
Е па айде кажи къде е ХУБАВОТО гориво.
19
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък гарантирам,че печалбата е между 10 и 12% минимум на всеки продаден литър гориво!
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Е нали имаше картел? Сега пък защо са различни цените? Бивши служители на Петрол, сега в друга верига и то на високо ниво навремето на маса ми казаха от кои бензиностанции да купувам. Не от техните. Тази верига също взема горивото от Лукойл, но добавките които влагат в горивото си са едни от най-качесвените според специалистите. Като си купих новия автомобил, техника който ми предаде колата ми препоръча същата верига да заредя колата. Отделно качеството на обслужването е различно.
17
2
 
24
 
! Отговори
Шофьор преди 4 години
Доставна цена от прекупвач с цистерна за 2, 3 тона е 1.80, 1.90, зависи от момента. Това без пазарлъци, договори и подобни. Бензиностанцията до нас взема с около 20ст. надолу, а на колонката в момента дизела е 2.30. 60-70 стптинки е маржа, дават по 750 лв на двама *** да се въртят и по едно кисело мляко за десерт
16
0
 
14
 
! Отговори
Счетоводител преди 4 години
До ИСТИНАТАПечалбата е едно, а търговската надценка съвсем друго нещо. Търговската им надценка е къде, къде по-голяма. За големите вериги, след приспадане на всички разходи е възможно нетно да остане печалба 2-3 ст. на литър, но те продават големи количества, и именно от това печелят. Все пак 1% марж на печалбата е доста нисък, много не ми се вярва, трябва да разгледам някой счетоводен отчет на ОМВ или ШЕЛ...
15
4
 
8
 
! Отговори
13 преди 4 години
Също така се правят хиляди проверки през цялата година и качеството е нормално. Лукойл е най-прозрачната фирма, заедно с акцизните складове. Освен това строим магистрали, заводи, всичко. Защо така тогава българите се спъват да бягат на Запад? Защо така?
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мега глупости, ако беше така нямаше да се забимават. Пак лъжат овцете и те вярват, хора съжудвте се вече е време че ви правят на калинки
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Отговор веднага. Македония не е още в ЕС и няма задължение да спазва мин.изисквания за размера на акциза. Опитай отново. Сърбия също.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изключително НЕГРАМОТНО писание!
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Марешки разкри, че са вземали от 50 до 70 стотинки на литър през "Златното време на Картела", а той вземал по 10-15 стотинки на литър.
10
0
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
На език какъв в заглавието словоредът е?Колеги, при едни и същи разходи, цената на горивата в различните части на Територията е различна! Напр. газ пропан-бутан в София е 0.99 лв./л. (Лукойл). На драгановите гробища в Пловдив същият струва 0.87 лв./л. (Лукойл). Ерго, въпросните 2-3 ст./л. представляват усреднената печалба на бензиностанциите.