Пети сме в ЕС по брой отработени часове, но нископлатени

Синдикатите в битка за по-добри условия на труд
9

КНСБ и КТ "Подкрепа" започнаха национална акция сред работещите във всички сектори на икономиката под надслов "Заедно да защитим труда си". Нейната цел е да се постигнат промени в трудовото законодателство за увеличаване на заплащането на нощния труд, както и за реално отчитане и увеличаване на заплащането на извънредния труд. Двата синдиката започват и специална подписка.

"Заплащане от 25 ст. на час за нощен труд през 2019 г. съвсем не е равносилно на същото през 2007 г. Въпреки че и тогава бяхме категорични, че то не бива да бъде по малко от 1 лев на час. Работодателите също са съгласни. Правителството обаче от своя страна използва липсата на финансови средства като аргумент и не предприема никакви действия", коментира в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Сред исканията на двата синдиката е увеличаване на заплащането на 75% в почивни дни и 100% на официални празници и на извънредния труд. До Коледа те ще се опитат да съберат поне 100 хил. подписа, които да връчат и на премиера Борисов.

"България е една от държавите в ЕС, в които се работи най-много като часово време. Нареждаме се на пето място. Ние полагаме най-много нископлатен труд. Ако заплащането беше малко по-високо, вероятно щяхме и да работим по-малко. Трудът щеше да бъде ценен", добави още Манолов.

Мотив за инициативата на синдикалистите е растящото недоволство, както и сигнали от страна на работници, служители и синдикални представители за разпределението на работното време, за неосигуряването от страна на работодатели на задължителни почивки, нерегламентирано полагане на извънреден труд, както и проблеми, свързани с неговото неплащане.

Те се позовават на статистиката на Главната инспекция по труда, която отчита сериозна честота на нарушение на трудовите права, свързани с работното време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
12
 
! Отговори
Питащ преди 4 години
"Късно е либе за китка"! Къде бяхте "синдикати" толкова години, когато назначените капиталисти изграждаха империите си от нашите пари и парите на родителите ни? Къде бяхте когато се разграбваше и унищожаваше всичко? Къде бяхте когато хиляди останаха на улицата от грабителската приватизация, и се принудиха да хванат терминал 2? Защо чак сега давате признак на активност? Синдикати-това са гръцките, френските..!!!
7
0
 
10
 
! Отговори
Младите бягали преди 4 години
После се питат - как да върнем младите? Бягали в чужбина..Бачкаш за 80- 90ст на час (нощен труд в частния сектор) и след смяната си труп. На края на месеца имаш 50 лв нощни и държавата ти взима 10лв от тях данъци. На никой не му пука че си даваш здравето. Шефа си спи вечер сладко.За какво оценяване на труда говорим? Минимум 2.50 нощен и обвръзване с инфлацията и мин. заплата.
6
0
 
8
 
! Отговори
Северна Корея преди 4 години
Българите работим наравно със севернокорейците, всеки бачка в събота до обяд минимум, а някой и по цял ден. През другото време от 8 до 18:30 + пътуване = психо отклонения
5
0
 
10
 
! Отговори
malian преди 4 години
На 5 място, а кои са на другите преди нас, моля, напишете. Синдикати в частните фирми НЯМА, те получават пари от политиците и работят за тях в определени моменти, като този преди избори.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо странно за има в извода? В бюджета са ограничени с ниски щатове и малко пари отпуснати по тях. В частния бизнес масово е аутсорс с фиксирана крайна цена за позиция независимо от свършеното. При равен бюджет за всеки час от примерно 60лв няма как да ти дадат повече от 20-30, т.е. 3-4000лв, колкото и са масовите заплати в "добре платения сектор". Кой ще реши да даде 60лв ставка за извънредни? Икономиката ни масово продава евтин труд, а не на продукт. Иначе повече произведено би значело и пари
3
0
 
26
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Чакай бе, нали от десетилетия набиват тезата че хората били работили малко и за това стандартът бил лош,Ъ?
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учудващо
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bg Ohluvi.