110 фирми платили, вместо да наемат хора с увреждания

Бизнесът: По-добре да има насърчителни мерки!
18
110 фирми платили, вместо да наемат хора с увреждания
Снимка: Dnes.bg

110 предприятия са предпочели да платят компенсационна такса, вместо да наемат на работа хора с увреждания, както изисква новото законодателство.

Фирмите са внесли 92 244 лв. за 549 работни места.

11 778 души с трайно намалена работоспособност са започнали работа от началото на годината до края на септември, което е два пъти повече в сравнение със същия период за 2018 г., по данни на МТСП.

Към момента Главната инспекция по труда е проверила над 880 предприятия за изпълнението на тези разпоредби.

Мотивирането на работодателите да наемат хора с увреждания е много по-добре да става с насърчителни мерки, отколкото със санкции и налагане на тежести, коментира Жасмина Саръиванова, експерт защита на работодателските интереси в Българската стопанска камара (БСК), пред БНР.

По думите й това няма да е от полза и за самите хора с увреждания.

"В различните градове на страната за работа в дадено предприятие може да няма подходящи хора с увреждания, квалифицирани, които да отговарят на изискванията за работа в съответното предприятие въпреки доброто желание на работодателя да назначи такъв човек… Не следва нещата да се уреждат фрагментарно, а следва да бъдат приемани в тяхната цялост", посочи тя проблемите, с които се сблъскват работодателите.

В процес на реализация са 22 проекта на работодатели на обща стойност 400 000 лв., по които ще бъдат адаптирани, приспособени или преустроени 56 работни места за хора с увреждания. Ще бъдат финансирани и 39 проекта за достъпна жилищна среда на обща стойност 1,827 млн. лв., обяви тези дни социалният министър Бисер Петков.

Той добави, че към момента около 19 000 хора с увреждания са одобрени да получат асистент по Закона за лична помощ. През септември са сключени 5 483 трудови договора между общините и асистентите, които ще предоставят лична помощ. Агенцията за социално подпомагане ще преведе общо 3 млн. лв. на 217 общини за изплащане на възнагражденията на личните асистенти.

Около 650 000 хора с увреждания получават месечна финансова подкрепа. Изплащането й ще продължи и през следващата година, но в по-висок размер заради повишаването на линията на бедност с 15 лв. до 363 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За инвалиди работни места се намираха, макар и трудно, но повредени хора никой не иска.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ние сме такова племе че ще продадем и майка си ако ни се трупат пачки -а за хора с увреждания за какво въобще говорите
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да нямало подходящи хора с увреждания -това пък какъв извод е -може би трябва да ги увредим още -Каква държава е това ???
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнесът не иска да наема хора с увреждания. Искат насърчителни меки(пари), за да си ги пробират като чиста печалба, а дали ще назначат наистина човек с увреждане е друг въпрос, но "насърчителната мярка" ще си я приберат. Не се наяде бизнесът.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
168,02 лева... това е някаква шега или подигравка, не мога да преценя. На всеки работодател са нужни млади, здрави и силни хора. След няколко години вече ще им е взел здравето, силата и младостта и ще ги изгони като по-възрастни, болни и слаби. Блажени са гладните и жадните за ПРАВДА, защото те ще се наситят. Не е указано къде и кога ще се наситят, тук и сега на земята, или във вечния живот - някога, след много време...
13
1
 
10
 
! Отговори
да преди 4 години
Да се назначат процент хора с проблеми, процент роми, процент трансджендерминисти, процент партийни квоти..... А нормални работници, специалисти, професионалисти.... за тях остана ли, и каква заплата трябва да вземат, като първо трябва да изкарат парите и на тези които не са подходящи за това което правят? ЕЕЕЕбаааатвамалоумие.... Фръгайте сичко и бегайте далече
12
0
 
7
 
! Отговори
За 549 места са преди 4 години
платени 92244 лв, което прави под 1/2 от месечната сума за бедност. Предполагам, като някаква годишна компенсационна такса.За сравнение, тъпите американци са си приели задължителни квоти от федералните и местните (обществени) поръчки, където: до еди каква си сума - участва представител от малък бизнес/хора с увреждания/племена/жени; над нея - някакъв процент от поръчката отива задължително към такива подизпълнители. Записано е в условията и точка. Няма частен бизнес или не искам, не участваш.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После ВолксВаджайна що не искали да додат... При 5000 персонал ще трябва да назначат 500 инвалида? Как и къде?
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По безумна мярка от това да налагаш бройки на хора с увреждания не мога да си представя! Ами по-добре плати, отколко да си имаш проблеми с него, защото дейността ти не е подходяща, или трябва да уволниш здрави, за да го назначиш. А и парите за насърчаване млади или с увреждания се крадат. Масово се назначават фиктивно и се прибират парите по прогрмите.
9
1
 
12
 
! Отговори
BG преди 4 години
До АнонименФатк е че процентът на хората с увреждания е висок и факт, че има много хора, които си плащат за да получат фалшива инвалидност, но истината е че сме болен народ. Като се замисля, майка ми е след операция от рак, жена ми е сле операция на рак на гърдата, тъщата умря от рак, двете и сестри също, на певече от половината от колегите ми майките или бащите са или с рак или друга инвалидност (инсулт, парализа и т.н.). Като сложим и некадърните медици, май 10% с малко...
8
1
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Търся да назначава човек с увредено зрение за шофьор на ТИР и човек с увреден слух за капелмайстор.
7
2
 
5
 
! Отговори
шматка преди 4 години
10% инвалиди!!!!!Откачена работа
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има много работи които немогат да се вършат от хора с увреждания.
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква е тази държава с 10% получаващи помощи за инвалидност? Наистина с такова население от пенсионери, инвалиди, малцинства и държавни служители, какво точно се очаква да постигне България? Ако един работи и трима получават пари преразпределяни от държавата нито работещият ще е доволен, нито получаващите ще получават достатъчно. Просто математическите пропорции са тотално счупени.
4
1
 
26
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Цялата тая история е държавата да натири инвалидите на работа и да задължи фирмите да ги вземат на работа (каквато и да е тя) и после да каже, ето вие имате доход, вече нямате право на помощи и тн., за да им остава още повече свободни пари за програмите за развъждане на "социално слаби братя"! Тая държава не иска да има данъкоплатци! За нея само "братята" са важни, защото те срещу 50 лева гласуват за "правилните"! Затова и ги развъжда все повече, въпреки, че са с нулев принос за обществото!
3
0
 
27
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Е вие какво очаквахте когато държавата бяга от задълженията си и се опитва да прехвърли проблемите си отново в частния сектор? Има производства в които няма как да работи човек с увреждания! Задължение е на държавата да им усигури условия за нормален живот, а не да ги праща да работят само и само за да не им плаща помощи, за да има повече социал за питомците им "братята" в маалите дето са здрави,но много мързеливи, но са вечно на социалка! Там е проблема,тях накарайте да работят,а не инвалидите!
2
1
 
15
 
! Отговори
Увреден преди 4 години
Добре че не чакам на държавата с враждебната и инфраструктура, дискриминиращия бизнес и условията на труд. Физически, достъпите до самите ТЕЛК комисии са абсурдни и трудни, условията на труд на лекарите там под всякаква критика, интервюиращите ни за работа подигравателни, щото не могат да кажат: "Ти си сакат, сори" и скачат с: "Шофьорска книжка категория Х имате ли"? Ако искам да карам баничарка, нма да кандидатствам за работа в офис!!! И абсурдното:- Не можем да ви наемем щото сте дебел. Факт!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Насърчителни мерки го разбират като допълнителни пари от държавата, което е лошо. Познавам вече бивши учители със съществени затруднения в опорно-двигателния апарат. Много добри учители бяха.