Пак сме начело: 1/3 от българите са застрашени от бедност

След нас следва Румъния с 32,5%, а трета е Гърция
Обновена: 17 окт 2019 10:55 | 17 окт 2019 10:55, Камелия Цветанова
120
Пак сме начело: 1/3 от българите са застрашени от бедност
Снимка: Reuters, архив

България е на първо място в Евросъюза по дял на жители, които са заплашени от бедност. Това се посочва в публикувани днес данни на Евростат за 2018 г. по повод Международния ден за изкореняване на бедността, който се отбелязва на 17 октомври.

Още по темата

При средно за ЕС ниво на заплашени от бедност 21,7% в България този дял е 32,8 на сто.

След нас следва Румъния с 32,5%, а трета е Гърция.

Последни в класацията са Чехия (12,2%), Словения (16,2%) и Финландия (16,5%).

Статистическата служба на ЕС подчертава, че за последните 10 г. България е регистрирала най-голямо намаление в този дял в сравнение с другите страни членки – от 44,8% до настоящите 32,8%, допълва БНР.

Най-голямо увеличение на дела на хората в риск от бедност и социално изключване за миналата година спрямо 2008 година Евростат отчита в Люксембург (+6.4 процентни пункта), Гърция (+3.7 процентни пункта) и Естония (2.6 процентни пункта).

В ЕС над 16.9 на сто от населението е в риск от бедност поради ниски доходи. Този показател е най-висок в Румъния (23.5 процента), Латвия (23.3 процента), Литва (22.9 процента) и България (22 процента). Най-малък е рискът от бедност поради ниски доходи в Чехия (9.6 процента), Финландия (12 процента), Словакия (12.4 процента данните са за 2017 година), Дания (12.7 на сто).

Според данните на НСИ българинът харчи много за храна и жилища.

Цели 31.4% от доходите ни отиват за изхранване, а разходите за жилище са 15.5%.

Наскоро Евростат отчете, че България е страната с най-голямо неравенство в доходите в Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
1
 
! Отговори
свобода преди 3 години
Схемата на парламента е да държи народа необразован и беден, за да са зависими от банки и хазарт и отделно дават милиони на хора като актьори, боксьори и футболисти, които не правят нищо за обшеството, а само го обират и го приковават пред телевизора да ги гледа и да си мечтае за по-добър живот. Тези хора не са повече от останалите и без грим и дрехи повечето са смешни.
108
1
 
1
 
! Отговори
истината преди 3 години
Отгледана съм от прости селяни със средно образование в скандали за пари, тото, бинго, религия и делби на панелки и земи. Това е една от причините народа да е *** и беден...поради ниско образование и заплати и отделно държавата дава високи хонорари на хора като актьорите, които реално не правят нищо за обществото, а го имитират, подиграват и обират, за да го държат вкъщи пред телевизора да им се възхищава и да ги наричат 'звезди'. Аз съм образована и за мен звездите са на небето.
107
5
 
5
 
! Отговори
Мюмюн преди 4 години
А в Турция 90 процента нямаме вече пари за лук!
106
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 67Тия хора на МРЗ отдавна ги знаем дали взимат толкова. Сивата икономика все още ви е огромна и масово се плаща на МРЗ или минимум за възможно най-ниско отбелязана длъжност по таблица плюс в брой. От тия милион и нещо повечето са на 800-1000лв и нагоре, просто крият осигуровки и данъци. Затова и НАП по-скоро мълчи- ще се замесят въпроси защо не си вършат работата, ще се проверява наред, някой ще почне да говори за реформи и т.н.В момента по селата пробвай да намериш овчар за 500лв...
105
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не сме начелона опашката сме.
104
5
 
6
 
! Отговори
13 преди 4 години
Магистрали, магистрали, заводи, туризъм, газ, АЕЦ, огради, къщи и яхти. Кой вярва на такива стъкмистики. Някой от хората на Домусчиев предложил ДВ да се забрани в България, наскоро го писаха в ДВ. И е прав, от горе от хеликоптера човек може да види постиженията на българската работническа партия.
103
2
 
8
 
! Отговори
мак преди 4 години
бб как ще коментира? Просперитет, а?
102
2
 
14
 
! Отговори
Ееее. не! преди 4 години
Е, равалихте ми кефа от димите на нашия премиер! Той каза, че живеем в рая на земята и берем директно от плодовете на щастието. *** и ***! Сега ме заби депресия. Чудя се, само кога наистина ще ни писне или вече няма как да стане!
101
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да ,явно успехите на правителството на мутрите са по големи от колкото ни казват
100
3
 
15
 
! Отговори
гладен народ! преди 4 години
Низка безработица с низки заплати!
99
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв удар е тази статистика за нашенските мечтатели с розови очила, които повярваха че са европейци. Които си повтарят постоянно, като че ли сами да, се обедят че понеже България била в ЕС, видиш ли сме на техния нивел. Статистиките ни връщат в реалността, и изглежда има нужда от това, защото има хора които още не са разбрали че сме гетото на Европа. Много се иска на този народ със смачкано самочувствие да се почувства поне един път различен. Истината обаче е друга
98
3
 
10
 
! Отговори
Dublin преди 4 години
Dragalevskii mangale....malko bi bilo ZA teb ...na KOL...I za TEB ste doide Vidov den...
97
5
 
22
 
! Отговори
ГЕРБ са гадове преди 4 години
Еееее ГЕРБЕРСКИ Плъхове, за хиляден път ни казват че сме най бедната страна в ЕС и продължаваме да обедняваме. Дано разума надделее на 27 октомври и премахнем мафията ГЕРБ и нейната майка БСП.
96
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излезте на една дискотека и вижте на какво сте възпитали синовете и дъщерите си. Тогава ще разберете че за всичко сте виновни ВИЕ. И че сте бедни и че сте не особено умни.
95
2
 
11
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Под 60% от медианния среден доход за България - това е да си в риск от бедност.Медианният среден доход в България се увеличава много по-бавно от средната работна заплата или от повишението на минималната работна заплата или от средната пенсия, т.е. самият начин на определяне кой е в риск от бедност, предопределя намалаването на броя на тези хора в риск от бедност в България, въпреки че реално бедните се увеличават.
94
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бедните в България се увеличават, но тези в риск от бедност намаляват - въпрос на дефиниция кой е беден и какво е риск от бедност.
93
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма да гласуваме повече за бандитската партия ГРОБ.Ще гласуваме за НПО грантаджиите от демократична българия.Ти си от тях нали?
92
14
 
15
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
А защо не пуснат едно изследвание-по мързеливос.Навярно отново ще сме в челната класация!
91
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България все по-малка става разликата между средната работна заплата (медианата) и минималната работна заплата и така съвсем очаквано бързо намаляват заплашените от риск на бедност. Заплашените от бедност не е абсолютна величина - примерно 500 лева, а относителна величина спямо някакви средни нива за всяка една държава поотделно. Ако се приложи за целия ЕС като една държава, на практика почти всички в България ще сме в риск от бедност, примерно 99%.
90
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Където стъпи български дебеловрат демократ, трева не никне.