Пропуск: Какво се случва с личните данни при арбитраж?

Защитата им не е абсолютно право, заяви Мартин Захариев
17 окт 2019 11:02, Александър Попов
5
Пропуск: Какво се случва с личните данни при арбитраж?
Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Търговският арбитраж и GDPR е малко изследвана тема и затова реших да изследвам как защитата на личните данни засяга дейността на арбитражните институции, каза Мартин Захариев от фондация "Право и Интернет" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

На първо място, арбитражите трябва да отговарят на всички останали изисквания, които Регламентът въвежда за опазване на личните данни и информацията. Не на последно място, те могат и да са адресати на големи глоби, каза гостът.

"Българският закон не казва нищо за защитата на личните данни от арбитражни институции, което е пропуск, който се надяваме да се поправи. Трябва да се постигне баланс между многото права на хората по Регламента и гарантирането на справедлив процес, заяви Захариев.

"Най-просто казано, не може да искате от вашия кредитор или от арбитъра, който ще решава спора ви, „да ви забрави“, каза той.

Според него, другото важно е арбитражите да вземат мерки срещу изтичане на информация, тъй като това може да доведе до много големи вреди. Едно от предимствата на арбитража е именно конфиденциалността на производството. Много компании избират арбитраж, за да не е публично делото им и търговските им тайни да бъдат разгледани при закрити врати.

Правото на защита на личните данни и свързаните с това права не са абсолютни и това е важно да се знае. Правото на справедлив процес и защита пред съд или арбитраж също са важни и това може да наложи ограничение на защитата на личните данни, което е предвидено в закона, каза Захариев.

Целият разговор с експерта вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да се погледне в Конституцията ни дали го допуска или не.Ако да,значи е нужен механизъм за защита,а ако не,значи е незаконно и няма нужда да се прави нищо освен категорична забрана.Сега,под една или друга форма се заобикаля Конституцията и много неща са незаконни и не пропуски а направо криминални случай.Иначе как има давностния срокове за частната собственост,като тя според Конституцията е непрекосновенна.И как Банки,ЧСИ,НАП и колекторните фирми се разпореждат с частна собственост
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да се погледне в Конституцията ни дали го допуска или не.Ако да,значи е нужен механизъм за защита,а ако не,значи е незаконно и няма нужда да се прави нищо освен категорична забрана.Сега,под една или друга форма се заобикаля Конституцията и много неща са незаконни и негова пропуски анап своя криминални случай.Иначе как има давностния срокове за частната собственост,като тя според Конституцията е непрекосновенна.И как Банки,ЧСИ,НАП и колекторните фирми се разпореждат с частна собственост
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен.......Какво значи АРБИТРАЖ?........Това е особен вид йезуитско изобретение (частно формирование, най-често ООД), при което те съдят без да разбереш, не можеш да обжалваш и отнасяш хурката двойно и тройно.Майтапа настрана, когато искат да привлекат човек в арбитражно производство трябва да се преценява много внимателно. За търговците е различно, за обикновените граждани и по-добре да се съдят по общия ред в държавен съд.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво значи АРБИТРАЖ?
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България, това се гледа, само ако някой има интерес, да "разгледа" конкуренти.