40% от македонците подкрепят договора с България

39,6% от гражданите подкрепят споразумението
20 окт 2019 21:15, Нели Христова
50
40% от македонците подкрепят договора с България
Снимка: Reuters

Близо 40% от гражданите подкрепят Договора за добросъседство, който македонското правителство е сключило със съседна България. Според последното проучване, проведено от Института за политически изследвания в Скопие, 39,6% от гражданите подкрепят споразумението, за разлика от 31,2%, които са против него, цитира данните македонското електронно издание Press 24.

Сравнявайки резултатите от проучването, проведено през февруари тази година, броят на гражданите, които подкрепят договора, и тези, които са против него, са намалени, пишат от агенция "Фокус".

Така през февруари 48,7% от анкетираните са подкрепили споразумението, докато 36% са били против.

Трябва да се има предвид, че последното проучване на общественото мнение беше проведено в началото на октомври, точно преди официалното обявяване в София на т.нар. „Рамкова“ позиция, която обуславя интеграцията на страната в ЕС с поредица от изисквания, включително Македония да се откаже от термина македонски език в рамките на ЕС и да гарантира, че няма да се застъпва за правата на македонското малцинство в България и от учебниците и паметниците да заличи факта, че България е била на страната на фашистките окупатори през Втората световна война.

По отношение на етническия състав 48,4% от етническите албанци подкрепят това споразумение, докато едва 3,2% са против, докато 36,6% от етническите македонци подкрепят споразумението и 40,1% са против.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
ААА ДА СИ ЖИВ! преди 4 години
До АнонименЧета вече половин час глупости, но ето прочетех и нещо което е истина!!! И без злоба, ами така видено със свои очи! - Да си жиб бе байчо. Поздрав на теб. Вероятно си пробал македонското сирене. ЕС не дава на България да си го прави, хем е двойно по-скъпо от македонското. А че и едните и другите се обичат, а само за чатал си тера инаят е НАЙ-ТОЧНИЯ диягноз за кометиращите тук които почти или никога не са били в Македония. А и да са били, не си направили моабет с никого.
43
0
 
0
 
! Отговори
Цвета преди 4 години
До АнонименЕ как я измисли, като вече е бил Македонец? - Виждаш ли какво си написал? Или си само горко злобен? чисто така за инаят. Е ако де! - НИКОЙ не е по-инаят от македонците. АБе ний корене ядем само от инаят. Питай гърците от Егейска Македония ще кажат с кого си имат работа. А къде са българите от Кавала? - до последен избягаха по НРБ и СССР.
42
0
 
1
 
! Отговори
Цвета Димова, преди 4 години
До АнонименАз съм си купила македонски паспорт от ЧИСТА ЛЮБОВ по Македония. И сега какво? Дядо ми е убил поне 10на сърби, ако си мисли някой че са ми мили. САМО Македония ми е мила. Имам и български щото живея в България, най-бедната от европейските, ама тя ми е майка а Македония бащата. (Или обратно, всичко ми е също).
41
0
 
0
 
! Отговори
Цвета Димова, преди 4 години
До Анонимен Та тики вий сте държава 1400 годишна? С цареве н емци и всички за Русия братската ви... Даже и тя е по-добра от ЕС в което България е за майтап, като най-тъжната им членка. С много пари.
40
0
 
0
 
! Отговори
Македонка преди 4 години
До Не саАбе бил ли си ти някога в Македония? На пример во Лерин? или в Битоля? От писано сигурно не си! - Ами защо тогава пишеш глупости да се смеем ний македонците от сърцето си? Vre ena tetoio hondokaifalo ksiropetro
39
1
 
1
 
! Отговори
Яааа хептен по братс преди 4 години
До Анонимен Поздрав до теб и Каракачанов от Воден (Еdessa) още чакаме българско училище тук при нас. Вече 70 години
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Makedontsi i makedonia morat ga se kazvat samo severna rertsia i xorata koito ziveiat tam
37
2
 
4
 
! Отговори
бззз преди 4 години
Това е безценен опит. Почерпен от еничарите.Какви са еничарите - отделени от майките си малки момченца, които стават най-злите противници насобствения си род. Така наречените 'македонци' трябвадагледат "Време разделно", а не да ми превеждат романа на 'роден език'.
36
3
 
3
 
! Отговори
Maке oт Силиcтрa преди 4 години
Не ни требе Европейскиот союз, и оти ни е като имаме бу.гарски паспорт, брятята буг.аре да печатат за да има за всеки, оти пари требе да се вкарвот у државата, евро.
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе какви са тия договори с най ,,гноясалото месо'' от българската плът бе? Режеш го и толкоз.Да ходят в Албания и толкоз.Кат се не признават за българи,каквито са били бащите и дедите им,марш в *** и тва е.Какво сте ми тръгнали да ги жалите тея родоотстъпници.Кат не щат,не щат ,,да го ядат резака'' и толкоз.
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Не са Посмали.... цялата "държава" Македония е по-малка от София - около 2 милиона.
33
6
 
12
 
! Отговори
Не са преди 4 години
До Анонимен"Надявам се да не са Албанци !"шиптарите в македония са мак 3.5 милиона,макетата са около 2 милиона така и не разбрах кво е това тръшкане за тая мизерна затунала в дулгове балканска дупка - македонияоставете ги на шиптарите, след още 10 години никой няма да осртане от това отровно македонско племе от мързеливи подлеци
32
2
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Той този договор е само на хартия. Нищо от него не се спазва, ама иначе 40% от македонците го подкрепяли ...
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надявам се да не са Албанци !
30
4
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
не им е лесно но ще преглътнат някои факти за да получат и те както нас достъп до лесни европейски кинти на края
29
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемите може да идват от сърбите.Но намериха благоприятна почва в едни продажници. Я някой сърбин да дойде сега да ми промива съзнанието. Нали място няма да си намери.А при макетата стана лесно. Продадоха се за паница леща. За международните паспорти, които им осигуряваше Тито.500 ГОДИНИ УСТОЯВАХА НА ТУРЦИТЕ СЕГА СЕ ПРОДАДОХА ЗА НУЛА ВРЕМЕ.
28
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние не подкрепяме такъв договор, нито пък Франция, който го подкрепя негов си е проблема. Ние сме в ЕС, македонците трябва да изготвят договора и да дойдат да го прeгледаме. Вместо туй да направят, тръгнаха да шикалкавят да си сменят името и да ни принуждават да им играем по гайдата.
27
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемите идват от сърбите !
26
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонската омраза към българите според мен идва от албанците и гърците , аз нямам друго обяснение.
25
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А от Българите 0% и смятат Борисов за предател!